Μαλεβίζι: Βραβεύεται o Δρ. Γεώργιος Περράκης από τον Συλλόγου Φίλων του ΙΤΕ

Τελευταία Ενημέρωση:

«Στο ΙΤΕ, οι ερευνητές του είναι σε συνεχή σύνδεση με το παγκόσμιο γίγνεσθαι»

«Θεωρώ ότι στις μέρες μας οι επιστήμονες έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν μία εξ ίσου αξιόλογη και ανταγωνιστική έρευνα στην Ελλάδα, όπως και στο εξωτερικό. Το ΙΤΕ για παράδειγμα αποτελεί ένα απ’ τα κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα παγκοσμίως, και οι ερευνητές του είναι σε συνεχή σύνδεση με το παγκόσμιο γίγνεσθαι στην ερευνητική περιοχή τους.»

Το παραπάνω αναφέρει  ο Δρ. Γεώργιος Περράκης, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εργαστήριο Φωτονικών-, Φωνονικών- και Μετα-υλικών του Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

Ο Δρ. Γ. Περράκης θα παραλάβει σήμερα από το Επιμελητήριο Ηρακλείου το βραβείο του Συλλόγου Φίλων του ΙΤΕ.

Δρ. Γεώργιος Περράκης
Ο Δρ. Γεώργιος Περράκης

Η εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Παπαδάκη, θα πραγματοποιηθεί   στις 8:00 το βράδυ, στην αίθουσα «Καστελλάκη» του Επιμελητηρίου Ηρακλείου ενώ η απονομή θα είναι πλαισιωμένη από τρεις ομιλίες για το θέμα της Ενέργειας.

Ο ίδιος τονίζει πως «εν τούτοις ασφαλώς μια «μαθητεία» στο εξωτερικό διευρύνει τους ορίζοντες ενός ερευνητή. Όσον αφορά τις εργασιακές δυνατότητες και προοπτικές, ασφαλώς μια μεγαλύτερη «αγορά εργασίας» συνεπάγεται μεγαλύτερες δυνατότητες.»

Στα πλαίσια της τρέχουσας μεταδιδακτορικής του εργασίας, ο ερευνητής συμμετέχει ενεργά σε έρευνα που αφορά βελτιστοποίηση της απόδοσης φωτοβολταϊκών διατάξεων, με σκοπό την αποτελεσματική μετατροπή της ηλιακής ακτινοβολίας σε ηλεκτρική ενέργεια με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Εξηγεί πως «από τις έως τώρα σπουδές μου, ο τομέας της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος κέντρισε το ενδιαφέρον μου, και κυρίως η έρευνα πάνω σε εναλλακτικές βιώσιμες πηγές ενέργειας. Συγκεκριμένα, στόχος της έρευνας μου είναι η εκμετάλλευση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας του Ήλιου ως πηγή ενέργειας αλλά και η καινοτόμος εκμετάλλευση του Διαστήματος (έξω από τη γήινη ατμόσφαιρα) ως μία ανεξάντλητη «πηγή» ψύξης, δεδομένης της πολύ χαμηλότερης θερμοκρασίας (~ -270 oC) του από αυτή της ατμόσφαιρας (~ 27 oC).»

Όπως εξηγεί, η βέλτιστη αξιοποίηση και των δύο αυτών «πηγών» μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της απόδοσης φωτοβολταϊκών διατάξεων είτε μέσω της αύξησης της απορρόφησης της ηλιακής ακτινοβολίας απ’ τις διατάξεις αυτές είτε μέσω της μείωσης της θερμοκρασίας λειτουργίας τους με την απευθείας εκπομπή θερμικής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο Διάστημα. Οι τρόποι επίτευξης αυτής της αξιοποίησης είναι μέσω ενσωμάτωσης στα Φωτοβολταϊκά κατάλληλα σχεδιασμένων δομών νανομετρικής ή/και μικρομετρικής κλίμακας οι οποίες οδηγούν σε αποτελεσματικότερη αλληλεπίδραση με τα επιθυμητά μήκη κύματος του φωτός. Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των φωτονικών αυτών τεχνικών, τις οποίες σχεδιάζουμε και μελετάμε, είναι η παθητική λειτουργία, χωρίς να απαιτείται επιπλέον κατανάλωση ενέργειας, η φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία, αλλά και η ταυτόχρονη αύξηση τόσο της απόδοσης όσο και του χρόνου ζωής των φωτοβολταϊκών διατάξεων. 

«Η ερευνητική μου αυτή ενασχόληση εμπίπτει σε τομείς αιχμής, όπως της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος, εφαρμόζεται όχι μόνο σε ηλιακές κυψέλες και Φωτοβολταϊκά (και άλλες ανάλογες διατάξεις), αλλά και σε ψύξη/θέρμανση κτιρίων, στοχεύοντας, εκτός των άλλων,  να συνεισφέρει ενεργά στην παγκόσμια επιδίωξη για μείωση ενεργειακής κατανάλωσης, βιώσιμες πηγές ενέργειας και πράσινη ανάπτυξη», αναφέρει.

Η τρέχουσα έρευνά του επικεντρώνεται σε φωτονικές μεθόδους για αύξηση απόδοσης και χρόνου ζωής φωτοβολταϊκών διατάξεων καθώς και σε ψύξη/θέρμανση κτιρίων με παθητικές φωτονικές μεθόδους χωρίς να απαιτείται κατανάλωση ενέργειας.

Για την αποψινή απονομή αναφέρει πως «είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή να παραλαμβάνω το βραβείο των φίλων του ΙΤΕ. Νομίζω ότι αποτελεί σημαντική στήριξη και ενθάρρυνση για κάθε νέο ερευνητή η διάκριση αυτή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Σύλλογο Φίλων ΙΤΕ, τον κ. Καραταράκη, την κ. Ζωγραφιστού  και όλα τα μέλη του συλλόγου, της ειδικής επιτροπής αξιολόγησης και του Επιμελητήριου Ηρακλείου για την επιλογή μου για το βραβείο αυτό. Κλείνοντας θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου για την βοήθεια όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα την επιβλέπουσα καθηγήτρια μου κ. Καφεσάκη, τον Ερευνητή κ. Κενανάκη και τους καθηγητές κ. Τζωρτζάκη και κ. Οικονόμου για την διαρκή στήριξη, καθώς και για τις γνώσεις που μας προσφέρουν.»

cretalive.gr

Related Articles