Τεχνολογία – Η επανάσταση των υπολογιστών

Petite Perle 300×250

Η εξέλιξη των υπολογιστών όλες αυτές τις δεκαετίες, έχει χαρακτηριστεί ως η «Σιωπηλή Επανάσταση» κι όχι άδικα. Από τον πρώτο υπολογιστή μέχρι και σήμερα που δουλεύουμε απ' οπουδήποτε στον κόσμο με μικροσκοπικά laptop, η εξέλιξη αυτή ήρθε, χωρίς να κάνει καμία φασαρία. Χωρίς καν να το καταλάβουμε. Έτσι απλά, μέρα με τη μέρα, εμφανίζεται κάτι νέο, από το πουθενά. Κι αυτό χαρακτηρίζει την τεχνολογία.

Το 1941, ο πρωτοπόρος τότε Γερμανός επιστήμονας Konrad Zuse, ξεκίνησε να φτιάχνει υπολογιστές στο σπίτι των γονιών του κι ολοκλήρωσε τον πρώτο ελεύθερα προγραμματιζόμενο ηλεκτρομηχανικό υπολογιστή. Από τότε, εκατοντάδες επιστήμονες έχουν ασχοληθεί με την εξέλιξη των υπολογιστών και των προγραμμάτων τους. Μέχρι να φτάσουμε στη σημερινή τεχνολογία, που μπορεί οποιοσδήποτε άνθρωπος, χωρίς καμία ιδιαίτερη κατάρτιση, να χρησιμοποιήσει έναν υπολογιστή.

Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου οι υπολογιστές έπαιξαν ιδιαίτερο ρόλο στα υποβρύχια, τα αεροπλάνα, την επικοινωνία και τους πυραύλους, φτάσαμε στον EDSAC, τον πρώτο υπολογιστή του πανεπιστημίου του Cambridge. Μέχρι και την δεκαετία του 1950, οι υπολογιστές ήταν τεράστια αντικείμενα που γέμιζαν ολόκληρα δωμάτια. Κενές σωλήνες, ρελέ και αμέτρητα καλώδια, έδιναν την αίσθηση «τέρατος» κι αν δεν ήσουν εξειδικευμένο προσωπικό, όλα αυτά φάνταζαν εντελώς ακαταλαβίστικα.

Και τότε, το 1953, η Grace Hopper, φτιάχνει την πρώτη γλώσσα για υπολογιστές η οποία θα γίνει γνωστή ως COBOL. Η Hopper θα μείνει στην ιστορία ως η «Πρώτη Κυρία Λογισμικού» και θ' ανοίξει τον δρόμο για όλες τις γλώσσες προγραμματισμού. Θα ακολουθήσει ο John Backus κι η γλώσσα προγραμματισμού FORTRAN που φτιάχνει με την ομάδα του στην IBM. Για να φτάσουμε στο σήμερα και την Python 3.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970, τα τεράστια μηχανήματα που καταλάμβαναν σε όγκο μια σημερινή υπερπολυτελή σουίτα, έγιναν μίνι-υπολογιστές. Φυσικά, δεν είχαν καμία σχέση με την μορφή που τους ξέρουμε σήμερα. Ήταν όμως σίγουρα, μεγάλη επανάσταση, το να καταφέρουν να μειώσουν τόσο δραματικά τον όγκο ενός υπολογιστή. Και το 1977, οι υπολογιστές ξεκινάνε να μπαίνουν στα σπίτια, σαν κάτι «προσιτό» για τον μέσο καταναλωτή.

Έτσι, το 1981, η IBM βγάζει τον πρώτο της προσωπικό υπολογιστή. Όχι πολύ γρήγορος, όμως είχε την εγγύηση μιας μεγάλης εταιρείας και καινούργιο λογισμικό, το MS-DOS. Οι εταιρείες άρχισαν να τον αντιγράφουν πολύ σύντομα κι έτσι φτάσαμε στην σημερινή μορφή των υπολογιστών και των περιφερειακών τους.

Μετά, έρχεται η Apple το 1984 και παρουσιάζει τον Macintosh, με μια διαφήμιση που προσπαθεί να χτυπήσει την IBM, λέγοντας πως ήρθε το τέλος της με κάτι νέο και διαφορετικό. Είναι ο πρώτος υπολογιστής με ποντίκι και γραφικό περιβάλλον χρήστη κι η τιμή του έφτανε τα 2.500$. Είχε μέχρι και επεξεργαστή κειμένου.

Το 1987 η IBM έρχεται πάλι να επαναστατήσει, φέρνοντας στην αγορά τον IBM PC-RT με 1 ΜΒ μνήμη RAM, μονάδα δισκέτας 1,2 megabyte και σκληρό δίσκο 40MB. Εκτελούσε 2 εκατομμύρια εντολές το δευτερόλεπτο και την ξανά έβαλε στο παιχνίδι της προσιτής τεχνολογίας.

Όμως η Apple δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια. Το 1990 μπαίνει εκ νέου στο παιχνίδι, με έναν υπολογιστή που ενώ δεν ήταν πραγματικά φορητός, η Apple ενθάρρυνε τους πελάτες της να τον παίρνουν παντού μαζί τους. Ο Macintosh Portable αν κι ήταν σχετικά γρήγορος, ήταν βαρύς και τελικά όχι και τόσο εύκολα μετακινήσιμος, έτσι η Apple το απέσυρε 2 χρόνια μετά και το 1995, ήρθε ο πραγματικά πρώτος φορητός υπολογιστής.

Το 1997, η Sony με τα VAIO, μπαίνει στην παγκόσμια αγορά και την κατακτά επί τόπου. Οι φορητοί υπολογιστές VAIO σχεδιάστηκαν για να έχουν δυνατότητες επικοινωνίας με ήχο και βίντεο, με δέκτη τηλεόρασης και ραδιοφώνου, κάμερες web κι αναγνώριση χειρόγραφου κειμένου. Η παραγωγή αυτών των υπολογιστών, σταμάτησε το 2014.

Κι ενώ η τεχνολογία των υπολογιστών προχωράει γρήγορα κι ασταμάτητα, ενδιάμεσα από όλες αυτές τις τεχνολογίες, με τους καθαρούς ήχους, τα νέα περιφερειακά, τα νέα λογισμικά, τα πανάκριβα μηχανήματα, το 2007 η Amazon ρίχνει στην αγορά το Kindle, ένα τάμπλετ που έχει ως σκοπό να αντικαταστήσει τα βιβλία στην κλασική τους μορφή. Μπορείς να το πάρεις μαζί σου παντού κι έχει μέσα αποθηκευμένα όλα σου τα αγαπημένα βιβλία για ανάγνωση. Το κοινό το λάτρεψε κι από τότε, πολλές εταιρείες, ακολούθησαν το παράδειγμά της.

Κι έρχεται η Apple το 2014, με το iPad, έναν πραγματικά μίνι υπολογιστή που μπορεί να αντικαταστήσει επάξια το laptop χωρίς να χρειάζεστε περισσότερο χώρο από όσο χρειάζεται ένα βιβλίο σε μια τσάντα χειρός. Πολλοί επαγγελματίες χρησιμοποιούν τα iPad ακόμα και για την δημιουργία βίντεο, ήχου και εικόνων σαν να χρησιμοποιούσαν έναν σταθερό υπολογιστή. Η Apple, οφείλουμε να ομολογήσουμε, ότι ξέρει να καινοτομεί.

Από το 2014 μέχρι και σήμερα, η τεχνολογία μας έχει δώσει από σταθερούς υπολογιστές που δουλεύουν ασταμάτητα 24/7, μέχρι τα δημοφιλή smart watches από τα οποία μιλάμε, βλέπουμε τα e-mail, τα μηνύματά μας και τους καρδιακούς μας παλμούς ή πόσα βήματα θα έπρεπε να έχουμε κάνει. Οι γλώσσες προγραμματισμού σήμερα είναι περισσότερο εξελιγμένες από ποτέ κι η τεχνολογία γενικά, είναι πάντα 2 βήματα μπροστά από τον άνθρωπο. Ή μήπως συμβαίνει το αντίθετο; Η ουσία παραμένει η ίδια.

Η τεχνολογία, πάντα θα επαναστατεί. Και μάλιστα, θα το κάνει αθόρυβα.

Up–grade.com.gr

ΠΩΛΗΣΗ-ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ Η/Υ, Γάζι

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ