"Βαρύς χειμώνας" στην Αγία Πελαγία

Petite Perle 300×250

Το έργο της ανάπλασης στην έναρξη της τουριστικής σεζόν κρατά κλειστά πολλά καταστήματα – Απογοητευμένοι οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες ζητούν επίσπευση των εργασιών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κορίνα Καφετζοπούλου

Δευτέρα 24 Απριλίου, πρωί στην Αγία Πελαγία. Μια παρέα τριών νεαρών τουριστών περπατά στο πεζοδρόμιο της άδειας παραλίας. Η ώρα είναι λίγο πριν τις 10 π.μ.

Από τις πολλές καφετέριες που έχει το σημείο, εκείνη την ώρα είναι μόνο η μία ανοικτή. «Έχετε φαγητό;» ρωτάει η μια επισκέπτης.
«Όχι» ανταποκρίνεται ο υπάλληλος που εκείνη τη στιγμή σκοτώνει την ώρα του συνομιλώντας μαζί μας, αφού το καφέ είναι άδειο και δεν έχει κανέναν πελάτη να εξυπηρετήσει.

«Μισό λεπτό να τους δείξω που είναι ο φούρνος», μας λέει. Όταν επιστρέφει, είναι σκυθρωπός
«Αυτή είναι η κατάσταση εδώ» συμπληρώνει κουνώντας απογοητευμένος το κεφάλι του.

Με το θερμόμετρο να φτάνει τους 20 βαθμούς Κελσίου, τη θάλασσα γαλήνια, και τους πρώτους τουρίστες έτοιμους να δεχθούν τις ακτίνες της άνοιξης, η Αγία Πελαγία μοιάζει να είναι βυθισμένη σε έναν "βαρύ χειμώνα".

Το έργο της ανάπλασης του κεντρικού δρόμου της Αγίας Πελαγίας που με καθυστέρηση από τον δήμο Μαλεβιζίου ξεκίνησε πριν περίπου δυο εβδομάδες, στην έναρξη της τουριστικής σεζόν με τους πρώτους επισκέπτες να έχουν ήδη φτάσει, έχει προκαλέσει περισσότερα προβλήματα με το "καλημέρα" από αυτά που ενδεχομένως θα λύσει το επόμενο διάστημα.

Πολλοί πιστεύουν ότι η περιοχή δεν θα μπορέσει να ανακτήσει την αίγλη της κι ότι η φονική κακοκαιρία της 15 Οκτωβρίου του 2022, θα στοιχειώσει την Αγία Πελαγία.

Φοβούνται ότι οι τους «Έλληνες θα πρέπει να τους ξεχάσουν» ενώ οι ξένοι που έρχονται από τα τουριστικά γραφεία, αν φύγουν απογοητευμένοι δεν θα την επισκεφθούν ξανά. «Υπάρχει μια αναμπουμπούλα» θα πει ιδιοκτήτης ταβέρνας.
«Για ένα χάλι» χωρίς προηγούμενο θα κάνουν λόγο άλλοι. Οι διαμαρτυρίες και η γκρίνια δεν έχουν τέλος.
Το χρονοδιάγραμμα ότι το έργο θα είναι έτοιμο αρχές Μαΐου, φαίνεται ότι δεν τους πείθει και ζητούν και επίσπευση των εργασιών.

Η σκόνη που τους τρώει όλους αυτές τις ημέρες και στεγνώνει το στόμα τους φαίνεται ότι είναι το λιγότερο.
Από το έργο που είναι τώρα σε εξέλιξη δεν επηρεάστηκαν μόνο τα εμπορικά καταστήματα που βρίσκονται στον κεντρικό δρόμο που έχουν κατεβασμένα τα ρολά τους, αλλά και όλα σχεδόν τα παραλιακά καταστήματα της εστίασης της παραλίας, που είτε άλλαξαν το ωράριο λειτουργίας τους είτε δεν ανοίγουν ακόμα καθόλου.

Ούτε στην πανδημία δεν ήταν έτσι η Αγία Πελαγία, και η ψυχολογία των επιχειρηματιών.
Καταστηματάρχες που βρίσκονται 40 και πλέον χρόνια στην περιοχή κάνουν λόγο για μια διαχρονική απαξίωση που εντείνεται και μια περιοχή που αναπτύσσεται χωρίς κανένα σχέδιο. Η έλλειψη ενός σχεδίου ανάπτυξης που να τηρείται πιστά από όλες τις δημοτικές Αρχές για πολλούς είναι η αιτία όλων των δεινών της πιο τουριστικής περιοχής του δήμου Μαλεβιζίου.

Είναι σαν να λειτουργεί στην Αγία Πελαγία ο νόμος του Μέρφυ, που όλα πάνε στραβά….
Με το κανάλι δεν βλέπουν τη λύση, ο βιολογικός δεν έχει ακόμα συνδεθεί, τις αποζημιώσεις της κακοκαιρίας δεν τις έχουν λάβει ακόμα οι περισσότεροι επιχειρηματίες.

Από την μια άκρη της παραλίας στην άλλη φιλοξενούνται περίπου είκοσι καταστήματα, ταβέρνες και καφετέριες στην πλειοψηφία τους. Από αυτό το σύνολο ανοικτά είναι τα οκτώ σύμφωνα με την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Μαρίνα Καρούζου. Καταστηματάρχες που είναι στο σημείο λένε ότι έχουν ανοίξει λιγότερα.

Στον κεντρικό δρόμο μέχρι το τέρμα της παραλίας είναι περίπου δεκαπέντε καταστήματα στην πλειοψηφία τους εμπορικά τα οποία είναι κλειστά λόγω του έργου της ανάπλασης που είναι σε εξέλιξη και αρκετές καφετέριες που είναι στην καρδιά της Αγίας Πελαγίας.
Οι καταστηματάρχες εξαιτίας της σκόνης είναι αδύνατο να ανοίξουν όσο το έργο δουλεύεται ενώ δυσκολεύονται να περάσουν από το σημείο ακόμα και όσοι είναι με τα πόδια.

Θολό τοπίο με τις αποζημιώσεις

Σύμφωνα με την κα Καρούζου για το ότι πολλές επιχειρήσεις στην Αγία Πελαγία είναι κλειστές οφείλετε επιπλέον και σε ένα ακόμα γεγονός.

Στο ότι ακόμα δεν έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις από την κακοκαιρία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της και από την πρόσφατη συνάντηση που έγινε μεταξύ των επιχειρηματιών, μόνο οι οκτώ σε σύνολο 68 επιχειρηματιών έχουν λάβει το 25%.

Κανάλι

Άγνωστη η λύση και για το κανάλι προς το παρόν. Ο κος Λιαδάκης είπε ότι η ΔΕΥΑΜ βρίσκεται εν αναμονή των λύσεων για τη διαχείριση των στάσιμων μερών από μελετητικό γραφείο.
Κι ότι θα κατατεθούν τρεις λύσεις. Ακόμα δεν είναι γνωστά στοιχεία επί του θέματος.

Βιολογικός και βυτία

Αρκετοί επιχειρηματίες έθιξαν στη Φωνή του Μαλεβιζίου και ένα άλλο εμπόδιο ως παράπλευρη απώλεια του έργου της ανάπλασης που είναι σε εξέλιξη.
Η αδύνατη προσέγγιση των βυτίων στα καταστήματα εστίασης.

Με το να μην έχει ακόμα συνδεθεί η περιοχή στον βιολογικό, τα βυτία είναι η μόνη λύση. Η κίνηση μπορεί να μην είναι ακόμα αυξημένη ωστόσο η εστίαση δεν άνοιξε και για αυτόν τον λόγο όπως αναφέρθηκε από μερίδα ντόπιων.
Ως προς αυτό η Φωνή του Μαλεβιζίου επικοινώνησε με τον πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ, Τάσο Λιαδάκη.

Ο ίδιος είπε ότι σε εξέλιξη οι εργασίες στο αντλιοστάσιο που είχε καταστραφεί από την κακοκαιρία κι ότι η περιοχή, μαζί με το ΜΑΔΕ και τη Λυγαριά θα συνδεθεί με τον βιολογικό στα μέσα Μαΐου. Την ίδια ώρα οι καταστηματάρχες αναφέρουν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για αυτό το χρονοδιάγραμμα.

Η θέση της δημοτικής Αρχής

Η δημοτική αρχή δέχεται τα πυρά της αγανάκτησης των κατοίκων που την κατηγορούν για αργά αντανακλαστικά και παρέμβαση στο θέμα των εργασιών στην Αγία Πελαγία. Περίμεναν ότι αυτή την περίοδο το έργο των ορισμένων μέτρων θα έχει ολοκληρωθεί ή στην καλύτερη περίπτωση θα ολοκληρωνόταν και όχι ότι θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη.
Η δημοτική Αρχή έχει το δικό της αφήγημα επ΄ αυτού και ήδη ο δήμαρχος Μενέλαος Μποκέας έχει τοποθετηθεί στο δημοτικό συμβούλιο, απαντώντας στην κριτική που δέχεται.

Όπως ήδη έχει γράψει η «Φωνή του Μαλεβιζίου» ο κ. Μποκέας αποδίδει την καθυστέρηση, στην καθυστέρηση των χρηματοδοτήσεων από τα αρμόδια Υπουργεία, κάτι που τον οδήγησε να αξιοποιήσει τους πόρους από τα αντισταθμιστικά του ΑΔΜΗΕ.

Είχε πει συγκεκριμένα απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της ΛαΣΥ, Μιχάλη Χουστουλάκη: «Πήραμε τα χρήματα από τον ΑΔΜΗΕ, για να πάνε στην Αγία Πελαγία, εφόσον δεν υπήρχε η δυνατότητα χρηματοδότησης. Ακόμα και να είχαμε τα λεφτά από τα υπουργεία δεν θα είχαμε ξεκινήσει το έργο εκεί. Κάνουμε ότι περισσότερο μπορούμε χωρίς να έχουμε μαγικό ραβδί αλλά μαγικά γίνονται εκεί με τους ρυθμούς που έχουμε τώρα. Ακόμα και ο ΑΔΜΗΕ έχει τη γραφειοκρατία του. Φανταστείτε ότι στον Τζωράκη έχει ξεκινήσει η διαδικασία τρεις μήνες νωρίτερα και ακόμα δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση. Το έργο στην Αγία Πελαγία, ξεκίνησε πιο γρήγορα, και θα ολοκληρωθεί πιο γρήγορα πριν την έναρξη της βαριάς τουριστικής σεζόν».

Καθαρίζεται το γήπεδο

Πάντως υπάρχει και μια ευχάριστη είδηση για την περιοχή καθώς σε πλήρη εξέλιξη είναι ο καθαρισμός του γηπέδου από φερτά υλικά της κακοκαιρίας. Κάτι αντίστοιχο θα γίνει από τη Λυγαριά και το Παλαιόκαστρο.

Λυγαριά: Ξεκίνησε ο καθαρισμός της περιοχής

Παράπονα δεν εκφράζονται μόνο από τους επιχειρηματίες της Αγίας Πελαγίας, αλλά και από αυτούς που δραστηροπιούνται στη Λυγαριά.

Μηχανήματα του δήμου Μαλεβιζίου βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στη Λυγαριά για τον καθαρισμό της περιοχής.
Η Λυγαριά είχε βρεθεί μαζί με την Αγία Πελαγία, και το Παλαιόκαστρο, στο «μάτι της κακοκαιρίας» με τόνους φερτών υλικών να κλείνουν τους δρόμους.

Είναι πραγματικά θαύμα το ότι δεν είχαμε κι άλλα θύματα αφού τα ορμητικά νερά και τα χώματα παρέσυραν ακόμα και γκαραζόπορτες.

Τόσους μήνες μετά ακόμα αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα οικία μέσα σε δρόμο της Λυγαριάς. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες έφυγε όλο το πρανές με το νερό να φτάνει μέχρι τα σκαλοπάτια. Η ένοικος που ήταν μέσα στην κυριολεξία διέφυγε από το βουνό.

Πρώτη δημοσίευση στην εφημερίδα "Φωνή του Μαλεβιζίου" στις 27/04/2023

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ