Σπάει τα ταμεία η ταινία του Σούπερ Μάριο

Petite Perle 300×250

Είναι η πιο εμπορική ταινία του 2023 με σχεδόν 500 εκατομμύρια δολάρια έσοδα. Είναι μια ταινία που χτυπάει ξεκάθαρα φλέβα αναμνήσεων από την παιδική και εφηβική μας ζωή. Όχι μόνο των 35άρηδων που έζησαν το ξεκίνημα της εποχής της κονσόλας, του Nintendo ιδίως, όπου μας συστήθηκε για πρώτη φορά ο κόσμος του Super Mario πέρα από αυτόν που είχαν ζήσει αυτές οι γενιές στο Gameboy.

Το Super Mario 64 στο Nintendo 64 γέννησε έναν ολόκληρο κόσμο. Ο Mario βρίσκεται στο κάστρο της Πριγκίπισσας Ροδακινιάς, η οποία είναι αιχμάλωτη του Bowser στην κορυφή και ο Mario καλείται να συγκεντρώσει έναν αριθμό Αστεριών για να ξεκλειδώσει τις πόρτες που θα τον οδηγήσουν στην κορυφή και την απελευθέρωση της Πριγκίπισσας.

Στην πορεία αυτής της διάσωσης συναντά τους Koopa, τους Troopa, τα Φαντάσματα, τις Βόμβες, τα θαλάσσια τέρατα, όλο το οπλοστάσιο του Bowser. Και τους νικά.

Όλες αυτές οι πίστες που περάσαμε, όλοι οι χαρακτήρες, συνδέθηκαν άψογα στο σενάριο και στην ταινία Super Mario Bros δεν υπάρχει τίποτα που να μπήκε απλά για να μπει. Όλα έχουν ενωθεί αρμονικά και συμβάλλουν στην ιστορία. Δεν είναι απλά εφέ.

Το στόρι

Ο Mario (Κρις Πρατ) και ο Luigi (Τσάρλι Ντέι) έχουν ξεκινήσει την δική τους εταιρεία υδραυλικής υποστήριξης στο Μπρούκλιν, αλλά τα πράγματα δεν πάνε πολύ καλά. Μέχρι που βλέπουν ότι σε ένα σημείο της περιοχής έχει υπάρξει βλάβη στα υδραυλικά της πόλης και μπαίνουν στους υπονόμους για να τα ελέγξουν. Εκεί αντικρύζουν το κρυφό βασίλειο των υδραυλικών του Μπρούκλιν και καθώς στέκονται μπροστά σε έναν υπόνομο, τους ρουφάει και τους στέλνει σε τροχιά ενός ουράνιου τόξου.

Εκεί όμως χωρίζονται και ο Luigi καταλήγει στο σκοτεινό βασίλειο του Bowser (Τζακ Μπλακ), ενώ ο Mario στο Μανιταροβασίλειο όπου διοικεί η Πριγκίπισσα Ροδακινιά (Άνια-Τέιλορ Τζόι).

Ο Mario πάει και την βρίσκει και της εξηγεί πως πρέπει να τον βοηθήσει να βρει τον Luigi. Εκείνη όμως έχει πιο σοβαρά προβλήματα, μιας και ο Bowser έχει πάρει το Χρυσό Αστέρι, κατακτά το ένα μετά το άλλο τα βασίλεια και οδεύει στο δικό της για να το υποτάξει και να την παντρευτεί.

Mario και Πριγκίπισσα θα συνεργαστούν για να πείσουν τον στρατό των Kong να τους βοηθήσει, κάτι που για να το καταφέρουν, θα πρέπει ο Mario να κερδίσει τον Donkey Kong σε αγώνα πάλης και αφού το κάνει αυτό, να ταξιδέψουν όλοι στο Μανιταροβασίλειο για να ετοιμάσουν τις άμυνες τους. Όμως ο Bowser τους προλαβαίνει, αιχμαλωτίζει τους πάντες, εκτός από τον Mario και τον Donkey Kong που έχουν βρεθεί στο στομάχι ενός θαλάσσιου τέρατος και βγαίνουν από κει για να σώσουν τους πάντες.

Αυτή η αποστολή δεν είναι μόνο μια αποστολή σωτηρίας. Είναι και για τους δύο μια πορεία εξιλέωσης στα μάτια του πατέρα τους, αλλά και πίστης στις δυνατότητες τους.

Το Super Marios Bros δεν είναι απλά μια ταινία

Αν μπορώ κάπως να παρομοιάσω το Super Mario Bros, είναι με τους Avengers, γιατί βλέπουμε σχεδόν όλους τους χαρακτήρες εδώ. Ακόμα και τον Yoshi για μια σκηνή μερικών δευτερολέπτων.

Στο τέλος της η ταινία σε γεμίζει και με τη νοσταλγία, με τη συγκίνηση, σου υπενθυμίζει όλα εκείνα τα απογεύματα που πέρασες προσπαθώντας να περάσεις μια δύσκολη πίστα, εκείνα τα απογεύματα μετά από χριστουγεννιάτικα κάλαντα που με την παρέα σου καταλήγατε να παραγγέλνετε σουβλάκια και να παίζετε Super Mario 64 ή Mario Party ή το επίσης επικό Super Smash Bros.

Η ταινία έχει επίσης τρομερές μουσικές επιλογές με το Take Me On, Holding Out For A Hero και το Thunderstruck, θυμίζοντας αρκετά την προσέγγιση που είχε σε αυτό το κομμάτι το Thor: Ragnarok.

Άφησα επίτηδες μερικές εβδομάδες να περάσουν από την κυκλοφορία της στις αίθουσες, γιατί ήθελα να δω το feedback που θα έχει και πραγματικά αναρωτιέμαι τι ακριβώς είδαν αρκετοί κριτικοί και την υποβάθμισαν τόσο.

Εκτός κι αν περίμεναν να δουν το Super Mario να είναι κάτι σαν animation αφήγηση, ενώ πρόκειται για ταινία από videogame που πρέπει να τιμήσει τους χαρακτήρες, να ανταποκριθεί σε αυτά που θέλει να δει το κοινό. Οι κριτικοί την έκριναν σαν να μην έχουν ιδέα τι είναι το Super Mario, σαν να μην έχουν παίξει ποτέ τους ως παιδιά.

Το σενάριο είχε και μπόλικο χιούμορ, κατάφερε μέχρι και να εμβαθύνει στους χαρακτήρες, ενώ έδωσε χώρο σε πολλά στοιχεία του Super Mario Universe. Κι αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο.

πηγή: www.intronews.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ