Μεγάλη ημέρα για το Γάζι: Υπεγράφη η σύμβαση για το κτήριο Πολιτισμού

Petite Perle 300×250

Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 36 μηνών – Θα φιλοξενηθεί η αρχαιολογική συλλογή Μαλεβιζίου μαζί με άλλα ευρήματα της περιοχής

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Αυτή είναι η ημέρα πουν την περίμεναν δυο δημοτικές αρχές, καθώς το κτήριο Πολιτισμού στην καρδιά του οικισμού, στις αποθήκες του παλαιού συνεταιρισμού, θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία του Γαζίου.

Oμως το όφελος δεν θα είναι μόνο αυτό. Σε αυτό τον χώρο, μια νέα   μόνιμη στέγη  θα βρει η αρχαιολογική συλλογή Μαλεβιζίου, αλλά και άλλα σπουδαία  αρχαιολογικά ευρήματα, που βρίσκονται στις αποθήκες του αρχαιολογικού μουσείου Ηρακλείου.

Μάλιστα  μόλις προχθές όπως σημείωσε ο  δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας, μετά την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο, οι  υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού  άναψαν το «πράσινο φως για την εκκίνηση των διαδικασιών και την υλοποίηση της σχετικής μουσειολογικής μελέτης που θα γίνει με τη συνεργασία του Δήμου και της  Εφορείας Αρχαιοτήτων  Ηρακλείου, για τη μεταγκατάσταση.

Πρόκειται για ένα έργο εμβληματικό με πλούσια  ιστορία  που μπήκε όμως σε μεγάλες περιπέτειες, σχεδόν από την αρχή του και λίγο πριν τη λήξη του.

Να σημειωθεί μόνο ότι δημοπρατήθηκε στις 9  Δεκεμβρίου  2021, και έπεσε και σε δικαστική διαμάχη αναδόχων, που το καθυστέρησε ένα χρόνο.

Είχε προηγηθεί επίσης ένας τιτάνιος αγώνας από την παρούσα δημοτική αρχή για να αλλάξει η χρήση της αρχικής μελέτης που ήταν βιβλιοθήκη και να γίνει νέα που σηματοδότησε και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης. Η απόφαση να φιλοξενηθεί η αρχαιολογική συλλογή, ουσιαστικά έσωσε την χρηματοδότηση,   σημείωσε ο κ. Μποκέας.

Η χρηματοδότηση ύψους 3.100.000  προέρχεται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», και είχε  κατατεθεί αρχικά ως πρόταση  επί   δημαρχίας Κώστα Μαμουλάκη, στο πρόγραμμα «Φιλόδημος».

 Σημαντική ήταν η συμβολή για την σημερινή εξέλιξη, του αείμνηστου Μαλεβιζιώτη επιχειρηματία Γιάννη Βιστάκη ο οποίος είχε χρηματοδοτήσει την αρχιτεκτονική μελέτη του κτηρίου.

Ο κ. Μποκέας ευχαρίστησε τη οικογένεια Βιστάκη, τις υπηρεσίες του δήμου, τους αιρετούς των δυο δημοτικών αρχών  και τη δημοτική του ομάδα, που δούλεψαν για αυτό το έργο.

Ο χρόνος περαίωσης του έργου είναι 36 μήνες και η έκπτωση που δόθηκε 33,8 % .

Το κτήριο του πρώην Συνεταιρισμού έχει έκταση 1100 τ.μ.  Με βάση τη μελέτη θα δημιουργηθούν ένα αμφιθέατρο 152 θέσεων με όλες τις προδιαγραφές για την πρόσβαση σε αυτό Ατόμων με Αναπηρίες καθώς και νέος σύγχρονος χώρος που θα στεγάσει την Αρχαιολογική Συλλογή Μαλεβιζίου, όπως προαναφέρθηκε.

 Επίσης προβλέπεται και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου με θέσεις στάθμευσης, πράσινο και αστικό εξοπλισμό.

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας τόνισε πως το έργο θα αποτελέσει μία σπουδαία παρακαταθήκη για το Μαλεβίζι που έχει ανάγκη από διεξόδους πολιτισμού και θα στεγάσει και τις δραστηριότητες του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαζίου αλλά και όλων των φορέων που θα διοργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις στην περιοχή.

Παρόντες στην υπογραφή της σύμβασης ήταν οι αντιδήμαρχοι, τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευης Θανάσης Κύρκος μαζί με το δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Βαλτζάκη.

Οι «Νέοι Δρόμοι» χαιρέτησαν τη σημερινή εξέλιξη καθώς ήταν ένα έργο που ξεκίνησε επί θητείας τους, καθώς είχε γίνει η προετοιμασία του, και  είχε υποβληθεί πρόταση μελέτη  για τη χρηματοδότηση του.

Καθοριστική ήταν εκείνο το διάστημα η συμβολή του Θανάση Κύρκου που χειρίστηκε την υπόθεση ως αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ