Εκλογές 2023: Πώς αναμένεται να γίνει το debate στις 15 Ιουνίου

Petite Perle 300×250

Τα κόμματα κατέληξαν στη διεξαγωγή μίας τηλεμαχίας, απορρίπτοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δυο debate με το δεύτερο να γίνεται μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα. Ο εκπρόσωπος της Κουμουνδούρου, κ. Πουλάκης θύμισε τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη πριν από τις εκλογές πως θα ήταν ανοιχτός σε μια μονομαχία με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

H ΝΔ από την πλευρά της εισηγήθηκε τη διεξαγωγή ενός debate καθώς όπως υποστήριξε οι πρώτες κάλπες δεν έδειξαν την ανάγκη μιας τηλεμαχίας μεταξύ των δύο, με τον Άκη Σκέρτσο να υποστηρίζει τη θέση του κόμματος.

Συνολικά οι πολιτικοί  αρχηγοί θα κληθούν να απαντήσουν σε έξι ερωτήματα με βάση τις ίδιες θεματικές ενότητες με την προηγούμενη διαδικασία, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά οι δημοσιογράφοι θα έχουν στο τέλος τη δυνατότητα ελεύθερης ερώτησης.

Οι θεματικές ενότητες του debate είναι οι εξής:

1. Οικονομία – Ανάπτυξη – Απασχόληση

2. Εξωτερική Πολιτική – Άμυνα

3. Κράτος – Θεσμοί – Διαφάνεια

4. Υγεία – Παιδεία – Κοινωνικό Κράτος

5. Περιβάλλον – Ενέργεια

6. Νέα Γενιά.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι αρχηγοί των κομμάτων θα έχουν και πάλι την ευχέρεια να προχωρήσουν σε μία σύντομη καταληκτική τοποθέτηση, ενώ θα δεχτούν και μια ελεύθερη ερώτηση. Πρόβλημα παραμένει το γεγονός πως οι δημοσιογράφοι είναι περισσότεροι από τους πολιτικούς αρχηγούς καθώς οι κάλπες της 21ης Μαΐου οδήγησαν στο κοινοβούλιο πέντε κόμματα.

Όλες οι λεπτομέρειες του τρόπου διεξαγωγής θα καθοριστούν σε νέα συνεδρίαση αύριο στις δυο το μεσημέρι.  Ένα από τα βασικά ζητήματα που  που θα κληθεί να λύσει η επιτροπή είναι το γεγονός ότι οι έξι δημοσιογράφοι που θα θέτουν τα ερωτήματα είναι περισσότεροι από τους ερωτώμενους αρχηγούς, άρα σε κάθε θεματική ενότητα ένας δημοσιογράφος δεν θα θέτει ερώτημα.

Στη νέα διακομματική την Πέμπτη θα λάβει μέρος και ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιώργος Κουβαράς, ο οποίος είχε συντονίσει την τελευταία «μονομαχία» προκειμένου να εκφράσει τη θέση των δημοσιογράφων.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ