Στο "μικροσκόπιο" οι μεταφορές ασθενών, μετά τον θάνατο της 19χρονης εγκύου

Petite Perle 300×250

"Οι ευθύνες θα αποδοθούν μετά την ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας" αναφέρει το Υπουργείο Υγείας

Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Υγείας βρίσκονται οι τραγικές υποθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες δυο ημέρες σχετικά με τις μεταφορές ασθενών με το ΕΚΑΒ.

Η παρέμβαση του Υπουργείο έρχεται στον απόηχο της σοβαρής καταγγελίας συγγενών 19χρονης εγκύου στον 8ο μήνα της κύησης, ότι έχασε τη ζωή της χθες το μεσημέρι στη Νέα Μάκρη, τόσο η ίδια όσο και το έμβρυο, καθώς περίμενε για ώρες το ασθενοφόρο.
Η υπόθεση αυτή έρχεται μόλις δυο 24ωρα από το περιστατικό του θανάτου 63χρονης γυναίκας που κατέληξε κατά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο της Κω, σε καρότσα φορτηγού, λόγω έλλειψης ασθενοφόρου.

"Το Υπουργείο Υγείας διερευνά τις συνθήκες γύρω από τις μεταφορές ασθενών. Οι ευθύνες θα αποδοθούν μετά την ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας. Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας αναμένει τα πορίσματα των ΕΔΕ από την 1η ΥΠΕ και το ΕΚΑΒ", αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Για τη διαχείριση του περιστατικού από την πλευρά του ΕΚΑΒ διενεργείται Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), η οποία έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα και το πόρισμά της αναμένεται σε περίπου δύο εβδομάδες. Παράλληλα, έχει διαταχθεί ΕΔΕ, για να διερευνηθεί, αν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του περιστατικού από το Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης.

 Ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, αναφέρει ότι οι καθυστερήσεις του ΕΚΑΒ κυρίως στην Αττική είναι καθημερινό φαινόμενο καθώς λειτουργούν τα μισά από τα προβλεπόμενα ασθενοφόρα.

«Επιχειρούν 40 περίπου ασθενοφόρα πρωί και απόγευμα και 25 έως 28 ασθενοφόρα τη νύχτα, λόγω έλλειψης προσωπικού και διαθεσιμότητας οχημάτων», αναφέρει και προσθέτει ότι «χρειάζονται τουλάχιστον τα διπλάσια για να υπάρχει άμεση ανταπόκριση σε όλα τα περιστατικά».

Αναφερόμενος στο περιστατικό με την 19χρονη έγκυο ο κ. Γιαννάκος σημείωσε ότι δεν αποτελούν έκπληξη οι πολύωρες καθυστερήσεις.

«Πολλές φορές, όμως, ένα περιστατικό αν και δεν δίνεται ως επείγον – υψηλής προτεραιότητας από τον καλούντα, η κατάσταση του επιβαρύνεται με την πάροδο της ώρας και χρήζει άμεσής αντιμετώπισης στο σημείο και διακομιδής σε νοσοκομείο πράγμα το οποίο συνέβη στην 19χρονη έγκυο από την Νέα Μάκρη», τονίζει για να επισημάνει:

«Ανθρώπινες ζωές κινδυνεύουν καθημερινά σε όλη τη χώρα, διότι το ΕΚΑΒ δεν μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα σε κάθε κλήση που δέχεται για πρώτες βοήθειες».

cretalive.gr




Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ