Σπ. Χαρτοφύλακας: «Εντολή διακοπής λειτουργίας στα περισσότερα γηροκομεία του Ηρακλείου»

Petite Perle 300×250

Ηχηρό καμπανάκι αναφορικά με τα γηροκομεία στο νομό Ηρακλείου σήμανε ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, Σπύρος Χαρτοφύλακας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως καμία από τις ιδιωτικές αυτές επιχειρήσεις δε λειτουργεί άριστα, ενώ ενδεικτικό είναι το γεγονός πως από τους 17 οίκους ευγηρίας που υπάρχουν στο νομό, περισσότεροι από τους μισούς έχουν λάβει εντολή διακοπής λειτουργίας, διότι στερούνται της απαιτούμενης άδειας.

«Στερούνται άδειας λειτουργίας, διότι έχουν καταστρατηγήσει τους όρους με τους οποίους έχει χορηγηθεί η άδεια, όπως για παράδειγμα με επέκταση ενός ορόφου, αλλαγή χρήσης κάποιου χώρου κ.ο.κ.» εξήγησε ο κ. Χαρτοφύλακας μιλώντας στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα , με αφορμή την σύλληψη ιδιοκτήτη οίκου ευγηρίας στο Ηράκλειο, ο οποίος αναμένεται να δικαστεί το μεσημέρι στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, αφού σε έλεγχο που έγινε στη δομή  μετά από καταγγελίες διαπιστώθηκαν κακές συνθήκες διαβίωσης των τροφίμων και κατηγορείται, μεταξύ άλλων, για έκθεση ανθρώπου σε κίνδυνο.

Παράλληλα γνωστοποίησε πως έως ότου ολοκληρωθούν οι δικαστικές διαδικασίες, παρά την εντολή διακοπής λειτουργίας και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, ύψους 60.000 ευρώ, οι δομές αυτές εξακολουθούν να λειτουργούν κι ως εκ τούτου οι ηλικιωμένοι παραμένουν εκεί, διότι όπως τόνισε, δεν υπάρχει εναλλακτική δημόσια δομή προσωρινής φιλοξενίας τους.

«Οι ιδιοκτήτες πάνε στα δικαστήρια, οπότε τα γηροκομεία αυτά νόμιμα συνεχίζουν να λειτουργούν, μέχρι να προσαρμοστούν. Πέραν του γεγονότος ότι αριθμητικά δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό ώστε να γίνονται οι έλεγχοι όπως πρέπει, προσκρούουμε στο γεγονός ότι δεν υπάρχει μια κρατική δομή, δεν υπάρχει κάτι το οποίο θα λειτουργήσει εναλλακτικά. Δηλαδή πως θα κλείσεις μια δομή όταν έχει μέσα 90 άτομα κι όταν οι 30-40 ηλικιωμένοι δεν έχουν συγγενείς ή δεν ενδιαφέρονται οι συγγενείς ή δεν μπορούν να τους πάρουν; Αν υπήρχε η εναλλακτική της δημόσιας δομής, ο κακός επιχειρηματίας θα φοβόταν πραγματικά το κλείσιμο της δομής.»

Ο κ. Χαρτοφύλακας σχολίασε και την απόφαση που ελήφθη από το αρμόδιο Υπουργείο, μετά την υπόθεση του γηροκομείου στα Χανιά το 2021, περί άμεσης αλλαγής των διοικήσεων σε αυτές τις περιπτώσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αλλαγή διοίκησης μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται κακομεταχείριση των ηλικιωμένων, ωστόσο σε περιπτώσεις που τα ζητήματα στη λειτουργία αφορούν αυθαιρεσίες κι υποδομές, δεν μπορεί η προσωρινή διοίκηση να αλλάξει κάτι. «Σε γενικές γραμμές, το επίπεδο των παροχών και της διαβίωσης των ηλικιωμένων στις δομές του Ηρακλείου είναι ικανοποιητικό, δεν είναι άριστο. Πέραν όμως αυτού, υπάρχουν και σοβαρά ζητήματα στις υποδομές. Και λέω εγώ τώρα ότι έχεις μια δομή η οποία λειτουργεί άριστα, αλλά δεν έχει άδεια λειτουργίας, καθώς δεν έχει πυροπροστασία, δεν έχει μελέτη πυρασφάλειας και μπορεί ανά πάσα στιγμή να καούν όλοι ζωντανοί.»

Ο αναπληρωτής Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας στην Π.Ε. Ηρακλείου συνέστησε στους συγγενείς ηλικιωμένων που μένουν σε οίκους ευγηρίας, να παρακολουθούν συνεχώς τις συνθήκες διαβίωσης των οικείων τους κι αν διαπιστώνουν «κακώς κείμενα» να προβαίνουν σε καταγγελίες. «Για το 30% των ανθρώπων μέσα στα γηροκομεία δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από συγγενείς, ούτε τηλεφωνικά», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αξιοσημείωτη είναι η αναφορά του κ. Χαρτοφύλακα ότι σε ιδιωτικούς οίκους ευγηρίας καταλήγουν ακόμη και νέα άτομα 35-40 ετών με αλτσχάιμερ, λόγω απουσίας άλλων κατάλληλων δημόσιων δομών.

creta24.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ