Ο κόσμος των ταινιών κι η σχέση τους με την τεχνολογία

Petite Perle 300×250

Η τεχνολογία δεν θα μπορούσε από το να έχει σημαντική επιρροή στον τρόπο που έχει εξελιχθεί ο κινηματογράφος μέσα στις δεκαετίες, με αποτέλεσμα να έχουμε συναρπαστικές αφηγήσεις και εντυπωσιακές οπτικές εμπειρίες, που μεταφέρουν τους θεατές σε άλλους κόσμους, φανταστικούς. Στον κόσμο των ταινιών.

Η χρήση της τεχνολογίας, ήταν και παραμένει επαναστατική και μεταμορφωτική, τόσο από τις πρώτες βωβές εικόνες, μέχρι τα σημερινά blockbuster. Μαζί, θα δούμε ποιες μορφές τεχνολογίες χρησιμοποιούνται στις ταινίες, τους ιστορικούς προγόνους της κινηματογραφικής καινοτομίας και τους τρόπους που σήμερα οι εξελίξεις ωθούν στα όριά της την οπτική αφήγηση. Enjoy!

Οι πρώτες τεχνολογικές καινοτομίες

Ο κινηματογράφος -που εφευρέθηκε από τους αδερφούς Lumière στα τέλη του 19ου αιώνα- είναι η πρώτη τεχνολογία εικόνας. Οι πρώτες ταινίες δεν ήταν τίποτα άλλο από απλές ασπρόμαυρες ιστορίες γυρισμένες με στατικές κάμερες. Καθώς όμως η τεχνολογία αναπτυσσόταν, ήταν λογικό κι επόμενο να δούμε αυτές τις αλλαγές και στις ταινίες. Ο ήχος -που ήρθε την δεκαετία του 1920- επέτρεψε στις ταινίες να έχουν πια διαλόγους, μουσική κι ακόμα και ηχητικά εφέ. Έτσι, ο τρόπος που έλεγαν μια ιστορία, άλλαξε δραματικά.

Lumière brothers-o-kosmos-ton-tenion

Ειδικά εφέ: η μαγεία της ψευδαίσθησης

Με την εισαγωγή των ειδικών εφέ, ξεκίνησε μια νέα εποχή στην κινηματογραφική μαγεία. Οι σκηνοθέτες μπορούσαν πλέον να φτιάξουν μαγικούς κόσμους, συναρπαστικές σκηνές δράσης χρησιμοποιώντας πραγματικά εφέ, μινιατούρες και πίνακες. Η ταινία Κινγκ Κονγκ (1933) που χρησιμοποίησε stop-motion κινούμενα σχέδια ανέβασε τον πήχη για τις επόμενες ταινίες πλασμάτων κι ήταν το σημείο καμπής των ειδικών εφέ.

King_Kong-o-kosmos-ton-tenion

Εικόνα σε υπολογιστή (CGI)

Με την εισαγωγή του CGI η κινηματογραφική τεχνολογία σημείωσε επαναστατική άνοδο την δεκαετία του 1980.
Οι πρώτες εικόνες που δημιουργήθηκαν σε υπολογιστή για ταινίες όπως το Tron (1982) και το The Abyss (1989) χρησιμοποιήθηκαν ευρέως μέχρι τη δεκαετία του 1990. Το 1993 η ταινία Jurassic Park άλλαξε εντελώς την πορεία των ειδικών εφέ, αφού εδώ, το πρωτοποριακό πια CGI έφερε στις οθόνες μας ζωντανούς δεινόσαυρους.

Jurassic Park King_Kong-o-kosmos-ton-tenion

Λήψη κίνησης και λήψη απόδοσης

Αυτή η τεχνολογία διαδόθηκε περισσότερο στα τέλη του 20ου αιώνα επιτρέποντας στους ηθοποιούς να απεικονίζουν πιο πειστικές τις αντιδράσεις τους εναντίων πλασμάτων που φτιάχνονταν με υπολογιστή. Οι τεχνικές αυτές χρησιμοποιήθηκαν σε ταινίες όπως η τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών (2001-2003) και στο Avatar (2009) για να φαίνονται όλα τα πλάσματα πολύ πιο ζωντανά ενισχύοντας έτσι τον δεσμό των θεατών με τα οπτικά εφέ.

avatar-o-kosmos-ton-tainion

Ψηφιακός κινηματογράφος και τεχνολογία 3D

Η ψηφιακή εποχή έκανε την παραγωγή ταινιών περισσότερο ευέλικτη, πιο αποτελεσματική και σίγουρα οικονομικά πιο αποδοτική.
Επιπλέον, η 3D τεχνολογία του 21ου αιώνα που εμφανίστηκε ιδιαίτερα στην ταινία Avatar, δημιούργησε νέες ευκαιρίες για πιο καθηλωτικές οπτικές εμπειρίες. Οι κινηματογραφιστές μπορούν πια να δώσουν στις ιστορίες τους περισσότερο βάθος και διάσταση χάρη στην συνεχή ανάπτυξη της 3D τεχνολογίας.

Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) και Εικονική Παραγωγή

Σήμερα, τα συστήματα της ΑΙ μπορούν να αναλύσουν τις προτιμήσεις των θεατών, να προβλέψουν την επιτυχία ενός box office, μα ακόμα και να βρουν ιδέες και πλοκές.
Η απόδοση σε πραγματικό χρόνο, συνδυάζεται με τις εικονικές μεθόδους παραγωγής, όπως αυτές που βλέπουμε στη σειρά The Mandalorian, για την δημιουργία καθηλωτικών ρυθμίσεων στα σετ αποφεύγοντας την ανάγκη μας τυπικής μετά-παραγωγής. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Παραδοσιακά, οι σκηνές μια ταινίας ή σειράς γυρίζονται με φυσικά σκηνικά και τα οπτικά/ειδικά εφέ προστίθενται μετά, χρησιμοποιώντας εικόνες που δημιουργούνται στον υπολογιστή.
Αυτή η διαδικασία είναι όχι μόνο χρονοβόρα μα και πολύ δαπανηρή και απαιτεί εκτεταμένη εργασία. Οι τεχνικές εικονικής παραγωγής, ενσωματώνουν τα εφέ αυτά σε πραγματικό χρόνο. Αντί λοιπόν να γυρίζουμε μια ταινία σε πράσινα φόντα, προσαρμόζουμε σε πραγματικό χρόνο αυτό που θα φαίνεται τελικά στην οθόνη.
Λιγότερος χρόνος, λιγότερο κόστος.

Mandalorian-o-kosmos-ton-tainion

Πλατφόρμες ψηφιακής διανομής και ροής (Streaming)

Η ψηφιακή επανάσταση έχει αλλάξει τον τρόπο διανομής των ταινιών. Πλατφόρμες όπως το Netflix, το Amazon Prime Video και το Disney+ αναδιαμορφώνουν τον τρόπο πρόσβασης του κοινού στο υπερθέαμα του κινηματογράφου. Το online streaming, εκτός μια ευρεία επιλογή ταινιών που παρέχει στους συνδρομητές του, επιτρέπει και την πρόσβαση σε μια βάση δεδομένων στην οποία κάθε χρήστης μπορεί να έχει εξατομικευμένη εμπειρία βάση των προτιμήσεών του.

Το μέλλον: ταινίες από την ΑΙ και διάδραση

Όσο η τεχνολογία αναπτύσσεται, οι δυνατότητες του κινηματογράφου θα γίνονται όλο και μεγαλύτερες.
Το μέλλον, φαίνεται πως θα φέρει στις οθόνες μας ταινίες που θα έχουν φτιαχτεί αποκλειστικά με Τεχνητή Νοημοσύνη κι οι ιστορίες θα επηρεάζονται πια από τις αποφάσεις που θα παίρνουν οι θεατές.

Σήμερα, αυτό που συνδέει τις κινηματογραφικές ταινίες με την τεχνολογία είναι μια συνεχώς διαφοροποιημένη περιπέτεια με εφευρέσεις και ιδέες που αλλάζουν άρδην το κινηματογραφικό σκηνικό. Η τεχνολογία πήρε το βουβό σινεμά, το μετέφερα στην τεχνολογία CGI και σήμερα το παραδίδει στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Το μέλλον του κινηματογράφου φαίνεται να μας φέρνει ταινίες σε περιβάλλοντα που δεν θα έχουμε ξανά δει και θα ωθήσει στα άκρα την εμπειρία της μεγάλης οθόνης. Όλοι εμείς οι λάτρεις του σινεμά, σίγουρα περιμένουμε αγωνιωδώς αυτό που μας υπόσχεται η μίξη της τεχνολογίας και της φαντασίας κι ανυπομονούμε για το "αγκάλιασμα" των σκηνοθετών με τις νέες καινοτομίες.

 Up–grade.com.gr

ΠΩΛΗΣΗ-ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ Η/Υ, Γάζι

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ