Ναι κατά πλειοψηφία από το ΔΣ Μαλεβιζίου στην παροχή για τα 1000€ για το 3 παιδί – Πως αιτιολόγησαν το λευκό οι συμβούλοι Ε. Αστρινάκη, Μ. Παπαδομανωλάκης, Φ. Σαββάκης

Petite Perle 300×250

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Κατά πλειοψηφία πέρασε στο Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου η πρόταση της Δημοτικής Αρχής με βάση την εμπεριστατωμένη μελέτη που ξεκίνησε από τον περασμένο Μάρτιο-   όπως είπε κατά τη διάρκεια  της εισήγησής της η αρμόδια αντιδήμαρχος  Μαρίνα Βογιατζή-  των Κοινωνικών Υπηρεσιών και του ΔΟΚΑΠΠΑΜ σε συνεργασία με το Σύλλογο Τριτέκνων Ηρακλείου για τη θέσπιση του Προγράμματος «Μαζί για την Οικογένεια» με ανακουφιστικές παροχές, όπως το επίδομα των 1000€ για τη γέννηση του τρίτου παιδιού.

Το  θέμα ήρθε εκτός ημερησίας  διατάξεως και χωρίς να έχουν την εισήγηση στα χέρια τους  οι δημοτικοί σύμβουλοι.

 Για όσους ψήφισαν λευκό  αυτός ήταν ακόμα ένας παράγοντας για αυτή τους της στάση,  όπως είπαν στο  δημοτικό συμβούλιο κι όχι γιατί είναι κατά της κοινωνικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα οι  δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης Ειρήνη Αστρινάκη, Μανώλης Παπαδομανωλάκης και Φίλιππος Σαββάκης, κυρίως οι δύο πρώτοι διερωτήθηκαν αν πρόκειται για κοινωνική παροχή ή κάποιο προεκλογικό τρικ, όπως άφησαν να εννοηθεί.

Οι διάλογοι των δημοτικών συμβούλων

Όπως προαναφέρθηκε το  θέμα το ξεκίνησε η κα Βογιατζή, αναφέροντας ότι πρόκειται για  μια δυνατότητα που δίνει ο νόμος και ήδη εφαρμόζεται στον δήμο Ηρακλείου Αττικής.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν και από το ληξιαρχείο για το 2023 το πρόγραμμα θα αφορά περίπου 32 μωρά, που γεννήθηκαν από 01-01-2023 και αφορά οικογένειες που τουλάχιστον ο ένας από τους κηδεμόνες είναι δημότης του Δήμου Μαλεβιζίου και κατοικούν εντός των ορίων του Δήμου. Τα  εισοδηματικά κριτήρια  θα είναι αυτά που θέτει η  ΕΕΤΑΑ και η  με δαπάνη θα καλυφθεί  από ίδιους πόρους. 

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας,  λέγοντας ότι πέρυσι εφαρμόστηκε  για πρώτη φορά κοινωνικό τιμολόγιο στα δημοτικά τέλη σε συνέχεια και  παλαιότερων αποφάσεων  δημοτικών αρχών για μειώσεις στη ΔΕΥΑΜ και  ειδικά τιμολόγια σε ειδικές κατηγορίες.

Όσον αφορά στα Δημοτικά τέλη για πιθανές μειώσεις θα γίνει  συζήτηση στο  επόμενο προϋπολογισμό.   Αυτή  τη  χρονιά όμως θα εφαρμοστεί  το σχέδιο δράσης για την υπογεννητικότητα.   

Μόλις ολοκλήρωσε την πρώτη τοποθέτησή του ο κ. Μποκέας, πρώτος διευκρινήσεις  ζήτησε  ο Μανώλης Παπαδομανωλάκης που είπε ότι «για τους τρίτεκνους,  πολύτεκνους κανείς δεν έχει αντίρρηση να τους ενισχύει και ότι και να κάνουμε είναι  λίγο».  

 Και συνέχισε αναφέροντας: «Υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες για τον αν μπορεί να  εφαρμόσει ο Δήμος κοινωνική πολιτική, ποια είναι τα κριτήρια; Είναι κάποια μέτρα που πρέπει να γίνουν συνολικά ,αν αυτό γινόταν πριν έξι μήνες θα ήταν αποδεκτά άμεσα, τώρα δεσμεύουν  και την επόμενη δημοτική  αρχή, δεν  θέλουμε να την  εμποδίσουμε ( σ. σ τη νυν)  αλλά έχουμε αμφιβολίες», συμπλήρωσε.

Ακριβώς τα εισοδηματικά κριτήρια θα ήθελε να γνωρίζει ο  Ειρήνη Αστρινάκη, όπως είπε, γιατί ξέρεο έναν Δήμο ο οποίος το εφάρμοσε αλλά κανείς δεν πήρε  τελικά το επίδομα γιατί δεν πληρούσε  τις προϋποθέσεις.

«Αν αυτός είναι  ο σκοπός να εξαγγείλουμε  επιδόματα για τις εκλογές δικό σας θέμα είναι αυτό.

Θεωρώ  όμως ότι πρέπει να  γνωρίζουμε τα  εισοδηματικά κριτήρια. Έχετε κάτι να μας πείτε για αυτό;» αναρωτήθηκε συμπληρώνοντας  λίγο μετά: «Θα έχουμε λεφτά να το δώσουμε;

Έχουμε την οικονομική άνεση να εφαρμόσουμε ένα τέτοιο μέτρο ή υπολογίζεται ότι δεν θα γεννηθούν παιδιά και δεν θα πάρει κανείς το επίδομα…». 

«Σαφέστατα και υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια» απάντησε η κα Βογιατζή,  «όπου αναλύονται και  δικαίωμα συμμετοχής  έχουν αρχικά όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ,  και πολλές άλλες κατηγορίες»

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ξανά ο δήμαρχος και απάντησε και στις τοποθετήσεις  λέγοντας:

«Προφανώς επιτρέπεται  από τη νομοθεσία, αυτό είναι ξεκάθαρο.  

 Όσον αφορά στα κριτήρια τα εισοδηματικά προκύπτουν από την ΕΕΤΑΑ.  

Η οικονομική επιβάρυνση του δήμου αναφέρεται σε περίπου  30.000- 40.000 εκτιμώμενο  δημοσιονομικό κόστος.

Μετά από τέσσερα χρόνια δημοσιονομικής  κρίσης  σήμερα μπορούμε να μιλάμε για πρώτη φορά για  θετική αναθεώρηση του προϋπολογισμού. Σε αυτή τη φάση με τις ενέργειες που έχουν γίνει για την αύξηση  της εσπραξιμότητας μπαίνουμε σε καλή τροχιά.

Άρα τα 30.000 ευρώ  δεν νομίζω ότι αποτελούν δημοσιονομική βόμβα, ίσα ίσα νομίζω ότι αποτελούν ένα χρήσιμο μέτρο για τις οικογένειες και μακάρι τα 30.000 ευρώ  να γίνουν  60.000 ευρώ.

Ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ,    Μιχάλης Χουστουλάκης, σχολίασε  ότι το 1000 δίνεται ως δώρο για το τρίτο παιδί, αλλά όχι να συνδεθεί με την υπογεννητικότητα διότι όλοι είναι πολλοί  μακριά από τον στόχο.  

«Με τέτοια ακρίβεια τα επιδόματα δεν είναι κίνητρο. Αν θέλουμε να ενισχύσουμε την οικογένεια να διεκδικήσουμε κονδύλια και όχι να λέμε  σήμερα  ότι  θα εισπράξουμε από τα ξενοδοχεία  γιατί έχουνε τουρίστες και αύριο που δεν θα έχουμε πάει και το 1000

Να δούμε και άλλα θέματα στήριξης αυτών των οικογενειών», είπε και ψήφισε ναι.

Την ώρα της ψηφοφορίας ο κ. Παπαδομανωλάκης που ψήφισε λευκό είπε  ότι δε διαφωνεί  με το μέτρο:   «ψηφίζω όμως  λευκό γιατί δεν είχαμε ενημέρωση νωρίτερα .  Τώρα  εκτός ημερησίας  είναι δύσκολο να αποφασίσω. Οι ειδικές ομάδες πρέπει να ενισχύονται και να είναι σταθερή η κατεύθυνση του δήμου, αυτό που γίνεται τώρα    έτσι σαν φωτοβολίδα μου φαίνεται».   

Τι ψηφίστηκε σήμερα

Το πρόγραμμα «Μαζί για την Οικογένεια» έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά μέτρων

φροντίδας και αλληλεγγύης που εφαρμόζει ήδη ο Δήμος Μαλεβιζίου σε πολύτεκνες και

τρίτεκνες οικογένειες όπως τα μειωμένα δημοτικά τέλη μέσω του κοινωνικού τιμολογίου

του Δήμου, η ειδική κατηγορία στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΜ και οι μειωμένες συνδρομές στο

Δημοτικό Γυμναστήριο.

Όπως προβλέπει το Πρόγραμμα «Μαζί για την Οικογένεια» ο Δήμος Μαλεβιζίου παρέχει:

-Επιδότηση της γέννησης του 3ου παιδιού και άνω με το ποσό των 1000€

– Απαλλαγή τροφείων στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Μαλεβιζίου

– Δωρεάν είσοδο στο Δημοτικό Γυμναστήριο του Δήμου Μαλεβιζίου για 12 μήνες για

τα 2 ενήλικα μέλη της οικογένειας.

Η ανακοίνωση του δήμου για το θέμα εδώ

Η απάντηση των τριών που ψήφισαν λευκό εδώ

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ