Η αφαλάτωση του Αλμυρού και η επόμενη μέρα

Petite Perle 300×250

Άρθρο του τέως Δήμαρχος Γαζίου Μαρκογιαννάκη Γιώργο

Μετά τις χθεσινές δηλώσεις εκπροσώπων της παρούσας αλλά και της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής Μαλεβιζίου, θεωρώ ότι έχω υποχρέωση να αναφερθώ στα δεδομένα που αφορούν στην αφαλάτωση του Αλμυρού.

Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000,ως Δημοτική Αρχή, είχαμε αρχίσει τις διαδικασίες για να ''γλυκάνουμε'' τον Αλμυρό με τη μέθοδο της αφαλάτωσης, ξέραμε ότι ο δρόμος θα ήταν δύσκολος και με αρκετά προβλήματα…

Μετά την αγορά του σχετικού ακινήτου και ξεπερνώντας ταπολλά προβλήματα και τις αναμενόμενες ''συμπληγάδες'',τον Αύγουστο του 2009 εγκαινιάσαμε την πρώτη μονάδα αφαλάτωσης με παραγωγή 1000 κυβικών νερού το οποίο μπήκε στο δίκτυο ύδρευσης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρουμε το νερό από τον Αλμυρό ήταν ο καθαρισμός του βυθού της λίμνης από τα πολλά ''φερτά'' που υπήρχαν.

Με παρέμβαση του τότε Εισαγγελέα Ηρακλείου κ.Μαρκάκη ο καθαρισμός έγινε -σε τρις φάσεις-από ομάδες των Ο.Υ.Κ του πολεμικού ναυτικού.

Στη συνέχεια, έχοντας εξασφαλίσει όλες τις σχετικές αδειοδοτήσεις, προχωρήσαμε σε διεθνή διαγωνισμό για την παραγωγή 20.000Μ3 ανά ημέρα αφαλατωμένο νερό, από τα οποία τα 15.000Μ3 θα πήγαιναν  στο Ηράκλειο και τα 5.000Μ3 στο Γάζι.

Σε συνεργασία δε με τους Δήμους Ηρακλείου και Τυλίσου είχαμε συντάξει σχετική μελέτη για τη δημιουργία υβριδικής μονάδας παραγωγής ενέργειας -στην Κέρη και στον Αλμυρό-που θα μείωνε σημαντικά το κόστος παραγωγής της αφαλάτωσης.

Ο διαγωνισμός δεν ολοκληρώθηκε ποτέ με ευθύνη της ΔΕΥΑ Ηρακλείου και όχι μόνο…

Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι επόμενες Δημοτικές Αρχές-μετά το 2010- εφάρμοσαν διαφορετικές διαδικασίες στο θέμα της αφαλάτωσης με αποτέλεσμα να ''χαθούν'' οι σχετικές αδειοδοτήσεις που είχαμε εξασφαλίσει, αλλά και 13 ολόκληρα χρόνια.

Θεωρώ ότι, ήρθε πλέον η ώρα όπου ο Αλμυρός ποταμός,με την αφαλάτωση και την υβριδική μονάδα παραγωγής ενέργειας, θα λύσει το πρόβλημα της ύδρευσης σε ολόκληρο το αστικό συγκρότημα Ηρακλείου-Γαζίου κλπ.

Απλά οι επόμενες Δημοτικές Αρχές Ηρακλείου και Μαλεβιζίου, αλλά και η Περιφέρεια Κρήτης, να δείξουν το ανάλογο πολιτικό θάρρος.

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ