Μαρία Καναβάκη: «Ισότητα και Συμπεριληπτικότητα για όλες και όλους!»

Petite Perle 300×250

Για πολλούς οι συζητήσεις γύρω από θέματα ισότητας των φύλων το 2023 ακούγονται «παρωχημένες» ή περιττές. Για μένα, όμως, οι προκλήσεις για την απόκτηση πραγματικής ισότητας ήταν και παραμένουν ακόμη πολλές.

Δυστυχώς, αυτό ισχύει και για τον τόπο μας, το Ηράκλειο, όπου οι παραδοσιακοί έμφυλοι ρόλοι, οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες αλλά κι η ελλιπής θεσμική υποστήριξη συχνά εμποδίζουν ακόμα τις γυναίκες από την επίτευξη ευρύτερης ίσης πρόσβασης σε εκπαιδευτικές και επαγγελματικές ευκαιρίες.

Στόχος μας με το «Ηράκλειο Για Σένα», είναι η άμεση κι η ουσιαστική στήριξη των γυναικών όλων των ηλικιών, επενδύοντας σε πρωτοβουλίες που παρέχουν πρόσβαση σε ευκαιρίες εκπαίδευσης, στήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας αλλά και κατάρτισης  πάνω σε διάφορες δεξιότητες.

Το σχέδιο μας περιλαμβάνει ενέργειες όπως αξιοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, υλοποίηση ανοιχτών εργαστηρίων εκπαίδευσης, προγραμμάτων καθοδήγησης αλλά και πολλών άλλων κινήσεων που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τις γυναίκες του Ηρακλείου να κυνηγήσουν τα όνειρά τους.

Στην ατζέντα μας υπάρχει ένα πλάνο διασύνδεσης των τοπικών επιχειρήσεων έτσι ώστε να δημιουργηθούν ευκαιρίες για την ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας με στόχο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Θέλουμε οι γυναίκες του Ηρακλείου να να έχουν ίση αμοιβή και πρόσβαση σε ευκαιρίες εργασίας και επαγγελματική εξέλιξη. Γι' αυτό και το επόμενο βήμα μας θα είναι η παροχή επαγγελματικής κατάρτισης για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, ένταξης τους σε συνεταιρισμούς, κτλ.

Πάνω απ' όλα, όμως, θέλουμε να ενθαρρύνουμε τον ανοιχτό διάλογο μεταξύ των γυναικών του τόπου μας για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων, οργανώνοντας εκδηλώσεις, ημερίδες κι εργαστήρια που προάγουν τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων.

Προσωπική μου επιθυμία, ούσα η ίδια εργαζόμενη μητέρα και γνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέες μητέρες, θα ήταν κι η δυνητική λειτουργία δομών που παρέχουν δωρεάν ή μειωμένου κόστους υπηρεσίες παιδικής μέριμνας σε εργαζόμενες μητέρες και ζευγάρια εργαζόμενων γονέων.

Καταλαβαίνω, βέβαια, πως για να καταστούν όλα τα παραπάνω δυνατά, είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός ασφαλούς, υποστηρικτικού, συμπεριληπτικού και ενδυναμωτικού περιβάλλοντος.

Πριν δύο έτη, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του ΕΛΜΕΠΑ, η Κρήτη κράτησε μια θλιβερή πρωτιά, καταγράφοντας τα ψηλότερα ποσοστά κακοποίησης νεαρών γυναικών στην Ευρώπη, σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα όπου συμμετείχαν δέκα χώρες.

Θέτω, λοιπόν, ως πρώτη προτεραιότητα την ενίσχυση των δομών του Δήμου Ηρακλείου, έτσι ώστε να υπάρχει άμεση πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη σε τέτοια περιστατικά, κάτι ιδιαίτερα κρίσιμο για τις γυναίκες που είναι ευάλωτες λόγω οικονομικής ανασφάλειας, έλλειψης εκπαίδευσης ή άλλων παραγόντων.

Θέλω όλες οι γυναίκες του τόπου μας να νιώθουν ασφαλείς και
ελεύθερες.

Άλλωστε στη διάρκεια της θητείας μου ως Αντιδήμαρχος, Κοινωνικής Πολιτικής συγκροτήθηκε για πρώτη φορά η δημοτική επιτροπή ισότητας.

Με το «Ηράκλειο Για Σένα» θέλω η πόλη μας να γίνει ένα μέρος ίσων ευκαιριών για όλους. Γνωρίζω πως στον τόπο μας υπάρχουν κι άλλοι που σκέφτονται όπως εγώ.

Και μαζί τους σκοπεύω να προχωρήσω, χτίζοντας ένα
Ηράκλειο για όλες και όλους μας!

Η Μαρία Καναβάκη είναι Υποψήφια Δήμαρχος Ηρακλείου

Επικεφαλής του Συνδυασμού "Ηράκλειο Για Σένα"

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023 - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ