Μητσοτάκης στη ΔΕΘ «Ό,τι χάσαμε θα το ξαναχτίσουμε καλύτερα μαζί, πολιτεία και πολίτες»

Petite Perle 300×250

Με δυο δεσμεύσεις ξεκίνησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την ομιλία στην 87η ΔΕΘ υπό τη σκιά των γεγονότων που «σκιάζουν το σήμερα αλλά οδηγούν σε ριζικό επανασχεδιασμό για το αύριο».

Όπως είπε, «ότι χάσαμε πολιτεία και πολίτες θα το ξαναχτίσουνε μαζί. Και θα ξαναχτίσουνε καλύτερα και χωρίς τα λάθη του παρελθόντος». και πρόσθεσε ότι «θα κάνουμε τα πάντα ώστε αυτή η άνιση μάχη με την κλιματική κρίση να μην γίνει χαμένη μάχη».

«Ο καθρέφτης της σημερινής Ελλάδας δεν είναι η άθλια δολοφονία του Αντώνη στον Πειραιά»

«Για μια ακόμα χρόνια η Θεσσαλονίκη γίνεται αφετηρία νέας διαδρομής. Η φετινή έκθεση διεξάγεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα μας. Θα ήθελα η εισαγωγή να επικεντρώνονταν στην τεράστια επιτυχία της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τα γεγονότα με καλούν να ξεκινήσω διαφορετικά» συνέχισε σημειώνοντας ότι ο τόπος γνώρισε τη μεγαλύτερη πυρκαγιά και τη μεγαλύτερη πλημμύρα.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως ο,τι χάσαμε πολιτεία και πολίτες θα το ξαναχτίσουμε μαζί, καλύτερα και χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

Δεσμεύτηκε επίσης ότι «θα κάνουμε τα πάντα ώστε η άνιση μάχη με την κλιματική κρίση να μην είναι μια μάχη χαμένη».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι και στη Θεσσαλία και στον Έβρο άκουσε την οργή των πολιτών και διαπίστωσε πόσο δύσκολα εξηγείται σε κάποιον που έχασε το σπίτι του ότι έπεσαν 8 δισ. τόνοι νερού.

«Είδα ξανά και τις δύο όψεις του κράτους μας. Τη σύγχυση αρμοδιοτήτων και τη συχνή μετάθεση ευθυνών. Είδα συντονισμό και ηρωισμό στο πεδίο που έσωσε χιλιάδες ανθρώπους», υπογράμμισε και ευχαρίστησε όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, όσους πάλεψαν μέσα στις λάσπες και ειδικά τους εθελοντές.

«Απέδειξαν ότι ο καθρέφτης της σημερινής Ελλάδας δεν είναι η άθλια δολοφονία του Αντώνη στον Πειραιά» υπογράμμισε.

Με το βλέμμα στην πληττόμενη Θεσσαλία και την κυβερνητική "επιχείρηση" αποκατάστασης των πλημμυροπαθών να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του πριν από λίγο στην 87η ΔΕΘ κάνοντας ειδική αναφορά στις φετινές καταστροφές δεσμευόμενος πως «ό,τι χάσαμε πολιτεία και πολίτες θα το ξαναχτίσουμε μαζί» και μάλιστα καλύτερα χωρίς τα λάθη του παρελθόντος. Δεύτερη δέσμευσή μου, είπε «θα κάνουμε τα πάντα ώστε η ανίση μάχη με την κλιματική κρίση να μην πάει χαμένη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας: «Για μια ακόμα χρονιά η Θεσσαλονίκη γίνεται σημειο απολογισμού της εθνικής πορείας και αφετηρία μιας νέας διαδρομής. Αυτή η έκθεση διεξάγεται σε μια ιδιαίτερη δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα μας, θα ήθελα η σημερινή ΔΕΘ να επικεντρώνεται στην κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 14 χρόνια, στη μεγαλύτερη μείωση δημοσίου χρέους αλλά και στην χαμηλότερη ανεργία, στα καλά μας νέα από τον τουρισμό, στις επιτυχίες της διεθνούς οικονομικής μας διπλωματίας και στις εξαιρετικές σχέσεις που έχουμε αναπτύξει με τη Βουλγαρία, Μέσα σε δύο εβδομάδες την μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά και τις μεγαλύτερες πλημμύρες της ιστορίας του. Βρέθηκα στις περιοχές, είδα τις καταστροφές και την απόγνωση των κατοίκων».

«Συγκροτείται άμεσα οργανισμός διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας υπαγόμενος στα υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος»

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε το μεγαλείο του καθημερινού πολίτη και τη αυτοθυσία όλων των στελεχών του κρατικού μηχανισμού, των ενόπλων μας δυνάμεων που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στη μάχη, επισήμανε ότι η στάση τους αυτή είναι η πιο αποστωμοτική απάντηση στους μικρόψυχους που έκαναν μικροπολιτική.

«Εχθρός μας η λάσπη της πλημμύρας. Ο κρατικός μηχανισμός θα παραμείνει μέχρι την πλήρη αποκατάσταση. Το κόστος της αποκατάστασης θα είναι σημαντικό, η οικονομία μας είναι ισχυρή και μπορεί να το αντέξει, ενώ έχει διπλωματική ισχύ για να μπορεί να ζητάει διεθνή βοήθεια. Πρώτη μας προτεραιότητα να στηρίξουμε τους πολίτες στις περιοχές αυτές να σταθούν στα πόδια τους, μόλις χθες εκταμιεύτηκαν 25 εκατ. σε σχεδόν 5000 δικαιούχους. Οι υποδομές θα ξαναφτιαχτούν με πολύ γρήγορες διαδικασίες. Αυτό όμως δεν αρκεί. Η Θεσσαλία σηκώνει στις πλάτες της παθογένειες πολλών δεκαετιών σε σχέση με τα νερά της, απο την αποξήρανση της Κάρλας μέχρι οικισμούς σε λάθος σημεία. Το σίγουρο είναι ότι λείπει ο συνολικός σχεδιασμός.

Συγκροτείται άμεσα οργανισμός διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας υπαγόμενος στα υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος. Κάτι πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει στη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας. Έχω ζητήσει τεχνική βοήθεια και από το εξωτερικό για το θέμα αυτό».

«Δεν θα υποχωρήσω στα εμπόδια όσο ανυπέρβλητα και αν είναι»

Χρειάστηκε να αναμετρηθώ με πολλές κρίσεις, ποτέ δεν κρύφτηκα, ποτέ δεν διεκδίκησα στο αλάθητο αλλά και ποτέ δεν υποχώρησα στα εμπόδια όσο ανυπέρβλητα και αν ήταν και το ίδιο θα κάνω και τώρα.

Πρέπει να χτίσουμε το θαύμα της χώρας μας και κάθε φορά που πέφτουμε εμείς να σηκωνόμαστε πιο δυνατοί.

Το 41% της κάλπης δεν είναι διαβατήριο εφησυχασμού αλλά εντολή σεμνοτητας και συνέπειας.

Πρώτος εγώ θέλω να τρέξουμε πιο γρήγορα για να γίνουν όλα πράξη. Όσο και αν χάνουμε κάποιες μάχες στο τέλος θα κερδίσουμε τον πόλεμο, όπως το κάναμε και την προηγούμενη 4ετία. Ο τόπος μας κλείνει λογαριασμούς με το παρελθόν.

Πυξίδα μας δεν θα είναι μόνο οι αντιξοότητες του φετινού καλοκαιριού αλλά μια Ελλάδα έτοιμη να αναμετρηθεί με τις παθογένειες του χθες.

«Η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών θα πρέπει να γίνει υποχρεωτική στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις»

Ο πρωθυπουργός είπε ότι εκτός από τις πρωτοβουλίες της πολιτείας πρέπει και η κοινωνία να λάβει μεσοπρόθεσμα μέτρα για την άμυνά της.

Ήδη ανακοινώσαμε ότι όσοι ασφαλίζουν τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές θα έχουν σε πρώτη φάση έκπτωση 10%.

Η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών θα πρέπει να γίνει υποχρεωτική στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και θα συζητηθεί αναδιάρθρωση της ασφάλισης για την αγροτική παραγωγή.

Πρέπει ν ανοίξει στην Ελλάδα η συζήτηση για υποχρεωτική ασφάλιση όλων των περιουσιών όλων των σπιτιών όλων των μονάδων από φυσικές καταστροφές είπε.

Τόνισε ότι έχει δημιουργηθεί ένα ειδικό αποθεματικό 300 εκατομμυρίων που θα αυξηθεί το 2024 στα 600. Αυτά τα πρόσθετα 300 εκατομμύρια θα βρεθεί από την άυξηση του φόρου ημερήσιας διαμονής στα πολυτελή ξενοδοχεία.

Θα απαιτήσουμε από τον ιδιωτικό τομέα να γίνουν ανάδοχοι σε μεγάλα έργα και αναδασώσεις, εταιρείες οικιακού εξοπλισμού να βοηθήσουν μέσα από εκπτωσεις και ακμαίοι οργανισμοί να συνεισφέρουν με χρηματικά ποσά.

 

πηγή: www.newsbeast.gr

 

 

Ελλάδα - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ