Φραγκίσκος Παρασύρης: «Επιλέγετε να διαλύετε τον εργασιακό βίο εκατομμυρίων Ελλήνων εργαζόμενων στο όνομα μιας ανέξοδης και στείρας ιδεοληψίας»

Petite Perle 300×250

Βασικά σημεία από την ομιλία, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά.

 Ανακοινώνοντας την καταψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου ο Φραγκίσκος Παρασύρης μεταξύ άλλων τόνισε: «η συζήτηση ενός νομοσχεδίου που αφορά τον κόσμο της εργασίας λαμβάνει μείζονα πολιτικά χαρακτηριστικά καθώς μετά την ακολουθία των διαδοχικών κρίσεων που βίωσε και βιώνει η ελληνική κοινωνία, αντιλαμβανόμαστε πως τα πάντα γύρω μας έχουν αλλάξει και πολύ περισσότερο οι βασικές πολιτικές έννοιες έχουν φορτιστεί, επηρεάζοντας την αντίληψή μας για την πραγματικότητα. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αναγκάστηκαν να βιώσουν τις πολιτικές για τη συνολική αμφισβήτηση του ευρωπαϊκού παραγωγικού μοντέλου, μπροστά στη μάχη της ανταγωνιστικότητας, οι οποίες διέρρηξαν το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος.

Και δυστυχώς επανερχόμαστε μονίμως με πολιτικές απορρύθμισης της αγοράς εργασίας ως μια άσχημη υπενθύμιση της εποχής εκείνης».

Ισχυρά ταυτοτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά, απέδωσε στο νομοσχέδιο ο Φραγκίσκος Παρασύρης.

«Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αποκτά, επομένως, ταυτοτικά και ισχυρά ιδεολογικά χαρακτηριστικά, όσο και αν η κυβέρνηση προσπαθεί να το αναγάγει στη σφαίρα μιας απλής ρύθμισης και μιας υποτιθέμενης διευθέτησης εκκρεμοτήτων, υπό τον μανδύα μάλιστα της ενσωμάτωσης κοινοτικής οδηγίας.

Γιατί αφορά, τελικά, στις ζωές και την καθημερινότητα των εργαζομένων, των εκατομμυρίων Ελλήνων που τα τελευταία χρόνια βιώνουν ένα πρωτόγνωρο καθεστώς επισφάλειας. Προτελευταίοι οι Έλληνες σε αγοραστική δύναμη στην ΕΕ μόνο πάνω από τη Βουλγαρία, ενώ ένα ζευγάρι με δύο παιδιά υπολείπεται κατά 20.000 ευρώ εισόδημα από το μέσο όρο της ΕΕ.  Νομοθετείτε κόντρα σε όλες τις στατιστικές και τα στοιχεία και κυρίως αποστερείτε το δικαίωμα των εργαζομένων να αναπληρώσουν μέρος των χαμένων εισοδημάτων των τελευταίων χρόνων».

Υπάρχει προφανώς ένα πρόβλημα αντίληψης, μια διαφορά οπτικής.

«Πρέπει να έχουμε συναίσθηση τι έχει συμβεί στη χώρα. Μέσα στην κρίση αποδεχτήκαμε, μπροστά στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, στην αύξηση της παραγωγικότητας και γενικότερα στο οικονομικό αδιέξοδο της Ελλάδας να ευνοηθούν οι δυνάμεις του κεφαλαίου, εις βάρος των δυνάμεων της εργασίας. Αυτό πρέπει να είναι καθαρό για όλους μας κι εμείς ως ΠΑΣΟΚ, με τις τεράστιες αναστολές μας, σηκώσαμε το βάρος μπροστά στην εθνική αναγκαιότητα με αίσθημα ευθύνης. Διότι θεωρούμε δίκαιο τώρα που η χώρα αναπτύσσεται, τώρα που γεννιέται ο πλούτος στη χώρα, ο κόσμος της εργασίας να έχει το μέρισμά του από αυτόν τον πλούτο. Δεν γίνεται η νέα κανονικότητα που διατυμπανίζετε να γεννά μεγαλύτερη επισφάλεια για τους εργαζόμενους, περισσότερη ευελιξία, απώλεια εισοδήματος και πιο δύσκολη ζωή, χωρίς ελεύθερο χρόνο, χωρίς κίνητρο και χωρίς όνειρα».

Η ιδιαίτερη αναφορά στους ξενοδοχοϋπαλλήλους του Ν. Ηρακλείου

Θα πρέπει να γνωρίζουμε σε τι περιβάλλον νομοθετούμε, κοινωνικό και οικονομικό, και προς επίρρωσιν αυτών σας παραθέτω δημοσίευμα από τον τοπικό τύπο, με έρευνα που αναφέρει ότι 6 στους 10 εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, δεν παίρνουν τα ρεπό που προβλέπονται από το νόμο. Αυτό είναι άραγε το success story του τουρισμού στη Κρήτη, με επέκταση κλινών κάθε χρόνο για τους ξενοδόχους, αλλά χωρίς ρεπό και υπερωρίες για τους υπαλλήλους;

Στην έλλειψη εργατικών χεριών και στα προβλήματα που δημιουργούνται στο πρωτογενή τομέα, αναφέρθηκε ο Βουλευτής Ηρακλείου, εξαπολύοντας επίθεση στον Άδωνι Γεωργιάδη

«Θα ήθελα να κλείσω με ένα θέμα που ελάχιστα άκουσα στη συζήτηση και θα ήθελα να το επισημάνω. Είναι το θέμα της έλλειψης εργατικών χεριών, ζήτημα περιφερειακό για το νομοσχέδιο που, ωστόσο, επηρεάζει καταλυτικά την οικονομία και την αγορά εργασίας. Για την αγροτική οικονομία είναι πλέον το νούμερο ένα πρόβλημα, ήδη δοκιμάζει το βιομηχανικό κλάδο, ενώ καμία τεχνική και εργολαβική εταιρεία δεν παραδίδει έργα εντός χρονοδιαγράμματος, λόγω έλλειψης τεχνητών και εργατών. Μου δώσατε και μία απάντηση σε σχετική ερώτηση για τους εργάτες γης από τρίτες χώρες που είναι μνημείο κοινοβουλευτικού ελέγχου, παραθέσατε τις διατάξεις που προβλέπονται και καμία απάντηση σε κανένα ερώτημα.

Λοιπόν, ακούστε είμαστε εγκλωβισμένοι στις ιδεοληψίες σας, στις ιδεοληψίες της δεξιάς και της αριστεράς που παραλύουν τη χώρα. Από τη μια η λογική των εντελώς κλειστών συνόρων, της μη διευθέτησης των παράτυπων που διαμένουν στη χώρα και από την άλλη η λογική των ανεξέλεγκτων ροών μεταναστών. Το αποτέλεσμα, βραχυκύκλωμα και απουσία μεταναστευτικής πολιτικής, μιας πολιτικής ελεγχόμενων ροών και ορθολογικής διαχείρισης, όπως αυτήν που σας επισημαίνουμε, με βάση τις ανάγκες της οικονομίας. Με τον τρόπο αυτό, όμως, κι επειδή ο καπιταλιστικός κύκλος έχει συγκεκριμένες ανάγκες, επιλέγετε και θα επιλέγετε στο μέλλον να διαλύετε τον εργασιακό βίο εκατομμυρίων Ελλήνων εργαζόμενων στο όνομα μιας ανέξοδης και στείρας ιδεοληψίας. Εγκλωβίζεστε κι εγκλωβίζετε και τη χώρα σε μια φαντασίωση που παρακάμπτει τη πραγματικότητα και καταδικάζει σε καχεξία την οικονομία της χώρας».

Ελλάδα - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ