Αντώνης Βασιλάκης: Γι αυτό διεκδικώ την ψήφο των Καλεσσανών

Petite Perle 300×250

Στο πλευρό του υποψήφιου δημάρχου Δημήτρη Πιτσικάκη στέκεται στις επικείμενες εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' Βαθμού, διεκδικώντας τη θέση του προέδρου στην Τοπική Κοινότητα Καλεσσών, ο Αντώνης Βασιλάκης.

Έχοντας υπηρετήσει στην ίδια θέση, ως Πρόεδρος, από το 2011 έως το 2019 γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα του τόπου του αλλά και τις λύσεις που πρέπει να προωθηθούν και που δυστυχώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν βρήκαν πρόσφορο έδαφος ώστε να μπουν σε προτεραιότητα από τη Δημοτική Αρχή.
Η «Φωνή του Μαλεβιζίου» συνομίλησε με τον κ. Βασιλάκη ο οποίος μας ανέπτυξε τις δικές του προτεραιότητες για την επόμενη δημαρχιακή θητεία, οι οποίες, όπως μας είπε, βρήκαν όχι μόνο ανταπόκριση, αλλά θερμή υποδοχή από τον επικεφαλής του συνδυασμού «Συνεργασία Ευθύνης» Δημήτρη Πιτσικάκη επιβεβαιώνοντας ότι είναι το σωστό πρόσωπο να αναλάβει τα ηνία του Δήμου Μαλεβιζίου την 5ετία που ακολουθεί:
Πείτε μας κ. Βασιλάκη καταρχήν ποιος είναι ο λόγος που σας οδήγησε στο να θέσετε εκ νέου υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου στην ΤΚ Καλεσσών;
Όπως γνωρίζετε και όπως έχω αποδείξει η ενασχόληση με τα κοινά για εμένα ξεκινούσε πάντα από τη διάθεση της προσφοράς, από αγάπη για τον τόπο και ένα μεράκι να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερος. Συνεχίζω γιατί πιστεύω ότι την τελευταία τετραετία δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος και θεωρώ υποχρέωση μου να συνεχίσουμε κάτι που τελικά έμεινε στη μέση.
Τι συμβαίνει με το δρόμο που συνδέει το Γάζι με τα Καλέσσα; Γιατί ενώ υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη του έργου από το 2018 δεν έχει προχωρήσει;
Έχει ξεκινήσει από τα μέσα του 2015 ένα ολοκληρωμένο έργο μελέτης όπου ουσιαστικά προβλέπει τη διαπλάτυνση του δρόμου, Γάζι-Καλέσσα όπου το έργο περιλαμβάνει δυο κυκλικούς κόμβους, ένα στην αρχή, στην είσοδο από τη συμβολή του με το δρόμο Κρουσσώνα προς Καλέσσα και ένα κυκλικό κόμβο στην διακλάδωση Άνω και Κάτω Καλεσσών. Το έργο θα περιλαμβάνει τεχνικές παρεμβάσεις και θα φωταγωγηθεί εξ ολοκλήρου. Η χρηματοδότησή του όμως δεν είναι καν εξασφαλισμένη από την Περιφέρεια Κρήτης και η μελέτη είχε κολλήσει για περισσότερα από τέσσερα χρόνια στα συρτάρια υπηρεσιών. Είναι ένα έργο που πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές οδικών δικτύων ευρωπαϊκού τύπου και μόνο με την ολοκλήρωσή του οι πολίτες θα κατανοήσουν το μέγεθος του και την αξία του.
Πρέπει λοιπόν η Περιφέρεια να "σκύψει" πάνω από τα Καλέσσα και να εξασφαλίσει άμεσα τη χρηματοδότησή του.
Γνωρίζουμε πως επιθυμούν τα Καλέσσα να δουν κάποια στιγμή το παλιό Δημοτικό Σχολείο τους αναβαθμισμένο και ανακαινισμένο να φιλοξενεί δραστηριότητες της Κοινότητας, γιατί μέχρι σήμερα ούτε αυτό το έργο δεν έχει προχωρήσει;
Η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με την Δημοτική αρχή είναι οι αρμόδιοι που με την βούληση τους αξιοποιώντας τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και κονδύλια θα προχωρήσουν στην ένταξη του σχολείου σε πρόγραμμα ανακατασκευής και αναπαλαίωσης με σκοπό την χρήση του και αξιοποίηση του από τους κατοίκους της κοινότητας και τον πολιτιστικό Σύλλογο.
Το καλοκαίρι του 2018 η Κοινότητα Καλεσσών σε συνεργασία με το ΕΜΠ και τον καθηγητή αρχιτέκτονα του ΕΜΠ κ. Καραδήμα παρουσίασε την πρόταση της ομάδας των φοιτητών του ΕΜΠ σχετικά με το πως μπορεί να αξιοποιηθεί το παλαιό κτίσμα, τη δομή του και τον τρόπο κατασκευής, δηλαδή περίπου το 25% της δουλειάς πριν την τελική μελέτη και την παρουσιασή του ως έργου.
Το παλαιό δημοτικό σχολείο Καλεσσών ιδρύθηκε από το ελληνικό κράτος περί το 1867-1870, διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση των παιδιών της κοινότητας Καλεσσών στα τέλη του 19ου και σε ολόκληρο τον 20 αιώνα μέχρι που εγκαταλείφθηκε, έρμαιο της καταστροφής του χρόνου, αλλά και εξωγενών παρεμβάσεων με πολύ άσχημη εικόνα σήμερα. Το παλαιό αυτό σχολείο θα πρέπει να επιστραφεί, πλήρως ανακαινισμένο και με όλα τα στάνταρ σύγχρονου εξοπλισμού, χωρίς να σημαίνει ότι θα χαθεί ο αρχικός σχεδιασμός και χαρακτήρας του κτιρίου, στους κατοίκους των Καλεσσών.
Τα Καλέσσα δεν διαθέτουν ολοκληρωμένο πολεοδομικό σχεδιασμό γιατί συμβαίνει αυτό;
Στην αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου που μπήκε σε τελικό στάδιο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και κανένας χαρακτηρισμός δημιουργίας νέων οικιστικών ζωνών. Αυτό δημιουργεί θέμα καθώς ήδη υπάρχουν σπίτια κατά μήκος του δρόμου Γαζίου – Καλεσσών και θα πρέπει να δούμε ξανά τις οριζόμενες χρήσεις γης.
Η Β' φάση ανάπλασης των Κάτω Καλεσσών έχει κάποια εξέλιξη ως προς την υλοποίηση της από το 2016 που ολοκληρώθηκε η μελέτη;
Η Β' φάση της ανάπλασης Κάτω Καλεσσών, προϋπολογισμού 419.000 ευρώ, είναι ουσιαστικά η συνέχεια της Α' φάσης ανάπλασης Κάτω Καλεσσών και ως στόχο έχει μαζί με το πρώτο σκέλος να ομογενοποιήσει / ενοποιήσει την κεντρική οδό του οικισμού Κάτω Καλεσσών που τώρα αποτελείται από ασφαλτοτάπητα. Στόχος είναι ο εξωραϊσμός του αστικού συνόλου χωρίς υπερβολές και άσκοπες ενέργειες δίδοντας έμφαση στον οικισμό και στον χαρακτήρα του, σε απλές γραμμές, με φυσικά υλικά. Δυστυχώς, όμως, με μεγάλη πικρία είδα ότι ένα κομμάτι της επέκτασης της ανάπλασης ασφαλτοστρώθηκε για χάρη της προεκλογικής ψηφοθηρίας πέντε ημέρες πριν τις Δημοτικές εκλογές.
Στα περισσότερα χωριά του Μαλεβιζίου υπάρχει πρόβλημα αγροτικής οδοποιίας, συμβαίνει το ίδιο και στα Καλέσσα;
Το ζήτημα της αγροτικής οδοποιίας είναι όπως ξέρετε μια πονεμένη ιστορία. Είναι εντελώς καταδικαστέο να αποτελεί αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και ρουσφετιού, αλλά δυστυχώς αυτό έχει γίνει πάγια πρακτική. Απαιτείται συνολικός σχεδιασμός για το σύνολο του Δήμου, προκειμένου να δημιουργηθεί σωστή υποδομή, η οποία θα μπορέσει να δώσει τις λύσεις που πρέπει.

Συνεργασία Ευθύνης - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ