Για την ενίσχυση της συνεργασίας του Δήμου Μαλεβιζίου με το ΙΤΕ

Άρθρο της Χαρούλας Βλατά, υποψήφια δημοτική σύμβουλος της ΛΑ.ΣΥ Μαλεβιζίου, για την έρευνα

Petite Perle 300×250

 

 

Της Χαρούλας Βλατά *

 

Η Αποστολή και το Όραμα ενός Δήμου, ως πρωτοβάθμιος Οργανισμός Τοπικής Διοίκησης, είναι η άσκηση αρμοδιοτήτων σε τοπικό επίπεδο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών.

Ο Δήμος Μαλεβιζίου έχει την τύχη να συνορεύει γεωγραφικά με την Πανεπιστημιούπολη Ηρακλείου, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Για ένα πετυχημένο πλάνο δράσης εκ μέρους του Δήμου, με στόχο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των πολιτών, απαιτείται η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων της περιοχής. Κάποιες από αυτές μέσα από την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και σε συνεργασία μεταξύ του Δήμου Μαλεβιζίου και των ανωτέρω Ερευνητικών Ιδρυμάτων, σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως:

Ανταλλαγή απόψεων – αλληλοενημέρωση σχετικά με την αναβάθμιση των δομών του Δήμου, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που διαθέτει το ΙΤΕ και σχεδιάζοντας από κοινού νέες ερευνητικές δραστηριότητες που θα προκύπτουν από τις ανάγκες των πολιτών. Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένα παραδείγματα:

Α)Ενσωμάτωση καινοτόμου τεχνολογίας από το Δήμο, για τον εκσυγχρονισμό των Υπηρεσιών και την ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού του. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε "Ημερίδα για το νερό στο ΙΤΕ με τη συμμετοχή του δήμου Μαλεβιζίου", στις 19 Ιουνίου 2018. Η ημερίδα είχε τίτλο: "Τεχνολογία και εξοικονόμηση νερού" – Ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων για την παρακολούθηση των δικτύων ύδρευσης και τον εντοπισμό και την αποκατάσταση των διαρροών στο δίκτυο

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2018 ξεκίνησε μια συνεργασία του Δήμου Μαλεβιζίου με το ΙΤΕ, για την μεταφορά δεδομένων μέσω GPRS από τα νέα ασύρματα υδρόμετρα που θα τοποθετούνταν στο Δήμο Μαλεβιζίου, προς το εγκατεστημένο σύστημα Τηλε-ελέγχου και Τηλεχειρισμού των δικτύων. Η συνεργασία αφορούσε και στα υπολογιστικά προγράμματα παρακολούθησης και έκδοσης λογαριασμών της Δ.Ε.Υ.Α.Μ. Η διαδικασία θα πραγματοποιούνταν μέσω ειδικού αλγόριθμου που είχε εξελίξει το ΙΤΕ. https://mesaralive.gr/post/dhmos-malebiziouh-technologia-tou-i.t.e.-sthn-uphresia-twn-politwn-mesw-sun/local-news/

Με τα πρώτα αποτελέσματα της συνεργασίας αυτής, η δημοτική αρχή ήταν έτοιμη να επανεξετάσει την τιμή χρέωσης του νερού, με σκοπό τη μείωσή της. Ωστόσο, έχουν περάσει πέντε χρόνια, χωρίς να υπάρξει ουδεμία μείωση στη τιμή του νερού (αντιθέτως, αυξάνεται συνεχώς). Επίσης, ουδεμία περαιτέρω συνεργατική δράση μεταξύ των δύο φορέων αναφέρεται στο διαδίκτυο, έκτοτε.

Β) Εφαρμογές της σύγχρονης τεχνολογίας στον τομέα των φυσικών καταστροφών, για έγκαιρη πρόβλεψη και αποτελεσματική διαχείριση των φυσικών κινδύνων. Οι εφαρμογές αυτές θα συνεπικουρούν την εκπόνηση ενός πολυετούς κεντρικού σχεδιασμού, για την αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία των οικισμών του Δήμου, με τη στήριξη του κεντρικού κράτους.

Γ)Ανάδειξη και αξιοποίηση του πολιτιστικού μας πλούτου, με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας: 1) για την λήψη μέτρων προστασίας και συντήρησης των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων, και 2) για τα μουσεία, για την 3D απεικόνιση των εκθεμάτων στην αρχική τους κατάσταση, για την αναπαράσταση ιστορικών γεγονότων και μαχών, κ.α.

  1. Συνεργασία του Δήμου με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα με σκοπό την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών, όπως είναι η παροχή φοιτητικής στέγης σε υφιστάμενα ακίνητα του Δήμου και η ανέγερση νέων ακινήτων που θα διατίθενται αποκλειστικά σε φοιτητές. Μια τέτοια δραστηριότητα θα μπορούσε να υλοποιηθεί επιτυχώς, με την προϋπόθεση της επαρκούς συγκοινωνιακής σύνδεσης των ακινήτων αυτών με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.
  2. Πύκνωση – διεύρυνση δρομολογίων αστικής συγκοινωνίας προς κοινή εξυπηρέτηση του Δήμου Μαλεβιζίου και της Πανεπιστημιούπολης, ώστε να επωφελούνται από το δημόσιο αγαθό της ασφαλούς μετακίνησης τόσο οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, όσο και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής Γαζίου που διαμένουν σε προάστια, απομακρυσμένα από το κεντρικό συγκοινωνιακό δίκτυο (π.χ. οικισμός – λιμανάκι Παντάνασσας).

Η δημιουργική αυτή συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων, θα μπορούσε να ωφελήσει σε όλα τα μήκη και πλάτη της ζωής του το λαό του Μαλεβιζίου ενώ ταυτόχρονα θα αναδείκνυε την απήχηση της έρευνας μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών.

Αυτό βέβαια για να γίνει προϋποθέτει και την πάλη για μία κοινωνία στην οποία δε θα στέκεται εμπόδιο το καπιταλιστικό κέρδος και θα μπορεί άμεσα να διαχυθεί αυτή η νέα γνώση από τα Ερευνητικά κέντρα προς την τοπική Διοίκηση. Μία άλλη κοινωνία στην οποία από τη μία τα Ερευνητικά Κέντρα λόγω της υποχρηματοδότησης, η οποία είναι συνέπεια της πολιτικής αυτής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που θέλει να κυνηγούν ερευνητικά προγράμματα και να αξιοποιούν τα αποτελέσματα πουλώντας τα σαν πανάκριβες πατέντες. Από τη σκοπιά των Δήμων, αυτό επιβάλλει το να σταματήσει να δουλεύει ο Δήμος να δουλεύει αναθέτοντας όλες τις υπηρεσίες του σε ιδιώτες, με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για να μπορεί η αξιοποίηση της Έρευνας να γίνεται σε μόνιμη βάση και όχι όποτε «υπάρξει δημοσιονομικός χώρος».

Υπό αυτές τις συνθήκες, μπορούν να δημιουργηθούν πολλές, ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, μειώνοντας την ανεργία στους νέους ερευνητές και την μετανάστευση των εργαζομένων υψηλής επιστημονικής ειδίκευσης στο Εξωτερικό (brain drain), με ευεργετικές επιδράσεις για τους δημότες.

Έτσι, θα υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την επιστημονική έρευνα, ως δημόσιο αγαθό, να επιτελέσει την κοινωνική αποστολή της: Να συμβάλει αποτελεσματικά στην ικανοποίηση των διευρυμένων κοινωνικών αναγκών, σε συνεργασία πάντα με τους κλαδικούς κρατικούς φορείς, αλλά και την τοπική διοίκηση.

Υπ' αυτή την έννοια, η όποια αμέλεια ή συνειδητή απαξίωση της διευρυμένης συνεργασίας Δήμου – ΙΤΕ – Πανεπιστημίου, σε κεντρικό επίπεδο Δήμου, επιτρέπει σε ιδιωτικά συμφέροντα να προχωρήσουν στην εμπορευματοποίηση της έρευνας, με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.

Καλούμε τους πολίτες του Δήμου Μαλεβιζίου να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης στις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές, για να παλέψουμε μαζί για μια επιστημονική έρευνα ενταγμένη στην κοινωνικοποιημένη οικονομία, με καθοριστικό ρόλο στην αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων που έχει ο Δήμος μας.

 

 

*Υποψήφια Σύμβουλος Δήμου Μαλεβιζίου με την παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση "με επικεφαλής τον Δημόκριτο Σαλούστρο

Χημικός Μηχανικός, Δρ. Ιατρικής, εργαζόμενη στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ),  Αν. Γενικός Γραμματέας Συλλόγου Εργαζομένων ΙΤΕ

 

 

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ