Απαγορευτικό για το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα στην Κύπρο στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των Τουρκογενών Κρατών

Προκάλεσε την αντίδραση του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, που κατηγόρησε Ελλάδα, Κύπρο και Ευρωπαϊκή Ένωση ότι ασκούν εκβιαστικές πιέσεις στα τουρκογενή κράτη για να εμποδίσουν την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Petite Perle 300×250

Μια σημαντική παρέμβαση που είχαν πραγματοποιήσει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Μακάλιστερ και ο Έλληνας Ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης με την αμέριστη υποστήριξη τόσο του προέδρου της Κ.Ο. του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ όσο και του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη είχε πολύ θετικό αποτέλεσμα για τις εθνικές μας θέσεις στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των Τουρκογενών Κρατών.

Στα τέλη Αυγούστου κατά την επίσημη επίσκεψη αποστολής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Καζακστάν και στο Κιργιστάν είχαν εκφράσει την πλήρη αντίθεση του Ε.Κ. στην προσπάθεια της Τουρκίας να δοθεί στάτους κράτους – παρατηρητή στο ψευδοκράτος της Κύπρου στην Σύνοδο του Οργανισμού των Τουρκογενών κρατών. Οι δύο Ευρωβουλευτές, Ντέιβιντ Μακάλιστερ και Μανώλης Κεφαλογιάννης, είχαν δηλώσει ρητά στις ανώτατες πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών, ότι η Κύπρος είναι μία χώρα πλήρες μέλος της ΕΕ και παραμένει η μόνη χώρα της Ευρώπης – εκτός από την Ουκρανία- που το 40% του εδάφους της τελεί υπό κατοχή για 49 χρόνια. Από το 1974 και την τουρκική εισβολή, τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής παραμένουν ακόμα στο έδαφός της.

Επισήμαναν επίσης στους συνομιλητές τους ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισοτιμία σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και βάσει του ενωσιακού κεκτημένου και των αρχών στις οποίες έχει θεμελιωθεί η ΕΕ.

Τέλος σημείωσαν ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν καταδικάσει απερίφραστα τη θέση της Τουρκίας για λύση «δύο κρατών» στην Κύπρο και την έχουν καλέσει να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματα κατοχής από το νησί.

Η «αποπομπή» του ψευδοκράτους από τον Οργανισμό Τουρκογενών κρατών προκάλεσε την αντίδραση του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, που κατηγόρησε Ελλάδα, Κύπρο και Ευρωπαϊκή Ένωση  ότι ασκούν εκβιαστικές πιέσεις στα τουρκογενή κράτη για να εμποδίσουν την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Κόσμος - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ