Αυλαία της σεζόν στην Αμμουδάρα χωρίς τα αναμενόμενα, για όλους, κέρδη

Petite Perle 300×250

Τέλος σεζόν για την Αμμουδάρα, που κατεβάζει τα τουριστικά της ρολά και προσπαθεί να κάνει το ταμείο, σε μια καλή τουριστική χρονιά κατά γενική ομολογία για την Κρήτη. Στην Αμμουδάρα βέβαια το ταμείο φαίνεται ότι δεν κλείνει με θετικό πρόσημο για όλους.

Της Χρυσούλας Καλλιγιαννάκη

Υπάρχουν οι ικανοποιημένοι για την κίνηση αλλά και αυτοί που υποστηρίζουν πως ο τζίρος δεν ακολούθησε και πάλι το αυξημένο τουριστικό ρεύμα. Έτσι οι εκτιμήσεις για τα ρεκόρ της φετινής σεζόν δεν φαίνεται πως αποτυπώνεται στα έσοδα των καταστημάτων της Αμμουδάρας. Οι καταστηματάρχες καταθέτουν την άποψη τους στην " Φωνή του Μαλεβιζίου" (όχι επώνυμα) για τα αίτια, επικρίνοντας μάλιστα τους τοπικούς άρχοντες
για εγκατάλειψη της περιοχής, που απομακρύνει, όπως λένε, τους «καλούς» πελάτες να την επιλέξουν ως τουριστικό τους προορισμό.

«Εμείς εδώ ελκύουμε το φτωχό τουρισμό. Τους τουρίστες από την Ρουμανία και την Πολωνία, τους οικονομικούς μετανάστες, που δεν αφήνουν λεφτά στα μαγαζιά μας. Δυστυχώς οι Ευρωπαίοι που διαθέτουν αρκετά χρήματα για τις διακοπές τους δεν έρχονται στην Αμμουδάρα. Πώς θα γίνει αυτό όταν ο τουρίστας βλέπει την παραλία και τον κεντρικό τουριστικό δρόμο με σκουπίδια; Αναρωτιούνται. Εμείς όμως πληρώνουμε τα τέλη και τους φόρους μας», σημειώνουν οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταστημάτων.
Όπως συμπληρώνουν οι επισκέπτες της Αμμουδάρας δίνουν τα χρήματα τους μόνο για την διαμονή τους, επιλέγοντας μικρές εκδρομές σε άλλες τουριστικές τοποθεσίες και φεύγουν από την περιοχή. Επιπλέον και φέτος δεν ταξίδεψαν οι Ρώσοι τουρίστες που βρίσκονται ψηλά στην λίστα των καλών τουριστών. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μαρτυρία καταστηματάρχη που αναφέρει πως οι τουρίστες κάνουν παζάρια για να αγοράσουν ακόμα και για ένα σουβενίρ μαγνητάκι.
Η τουριστική αγορά στην περιοχή ήταν υποτονική και στην λεγόμενη high season τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο. Ορισμένοι πάντως επιχειρηματίες της, καταθέτουν πως οι Σεπτέμβριος και Οκτώβριος κινήθηκαν πολύ
καλά.
Υπογραμμίζεται πως η σεζόν καθυστέρησε να ξεκινήσει στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, επηρεάζοντας αρνητικά την κίνηση στα καταστήματα της περιοχής. Επίσης στα μεγαλύτερα προβλήματα καταγράφεται και η
έλλειψη προσωπικού, επηρεάζοντας το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν.
Αν και η καλοκαιρία που συνεχίζεται και δεν θυμίζει  σε καμία περίπτωση Νοέμβρη θα μπορούσε κάλλιστα να επιμηκύνει την τουριστική σεζόν, η Αμμουδάρα δείχνει έρημη τουριστικά με την συντριπτική πλειοψηφία των μικρών καταστημάτων να έχουν πια κλείσει. Ελάχιστα είναι τα τουριστικά καταστήματα στην κεντρική λεωφόρο που θα παραμείνουν για λίγες ακόμα ημέρες ανοιχτά, παρόλο που ορισμένα τουριστικά καταλύματα φιλοξενούν ακόμη τουρίστες μεγαλύτερων κυρίως ηλικιών, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τον καιρό για μερικά ακόμη μπάνια στα ζεστά νερά της Κρήτης.

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ