Συναγερμός για το έντομο καραντίνας – “Χτύπησε” δεκάδες καλλιέργειες στο Μαλεβίζι(φωτογραφίες)

Σε κατάσταση ALERT έχουν τεθεί οι αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες για το έντομο καραντίνας που «χτυπάει» και καταστρέφει τα κηπευτικά προϊόντα. Ήδη όπως έχει γράψει η “Φωνή του Μαλεβιζίου” το έντομο Spodoptera frugiperda , όπως ονομάζεται, έκανε δυναμικά την εμφάνιση του και στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Φόδελε του Δήμου Μαλεβιζίου καθώς και σε καλλιέργειες της Ιεράπετρας.

Ρεπορτάζ: Χρυσούλα Καλλιγιαννάκη

Ο νέος εχθρός για τον αγροτικό κόσμο εντοπίστηκε σε δειγματοληπτικούς ελέγχους με ειδικές παγίδες σε υπαίθριες καλλιέργειες στο Φόδελε.
Δεκάδες είναι οι παραγωγοί στο Μαλεβίζι και συγκεκριμένα στο Φόδελε οι καλλιέργειες των οποίων «χτυπήθηκαν» από το βλαβερό έντομο και ήδη μετράνε τις πληγές τους. Η παραγωγή κηπευτικών αρκετών παραγωγών που προορίζονταν για τις λαϊκές αγορές του Ηρακλείου καταστράφηκε και οι παραγωγοί τα οδήγησαν στη χωματερή.


Δεκάδες στρέμματα κηπευτικών τομάτας, αγγούρι, κολοκύθι, μελιτζάνες πιπεριές κ.α. εκριζώθηκαν μετά τις προσβολές οδηγώντας στην απόγνωση τους αγρότες της περιοχής.
Ο παραγωγός λαϊκών αγορών από το Φόδελε κ.Μαρίνος Μακρυδάκης δηλώνει στην «Φωνή του Μαλεβιζίου» πως καταστράφηκε ολοσχερώς καθώς είδε την υπαίθρια παραγωγή κηπευτικών που καλλιέργησε από την περασμένη άνοιξη βορά στις ορέξεις του νέου εχθρού.
Υπολογίζεται ότι καταστράφηκαν πάνω από 6 τόνους ντομάτας και 100δες κιλά διαφορά υπαίθρια κηπευτικά μόνο από την καλλιέργεια των 6 στρεμμάτων του κ.Μακρυδάκη στο Φόδελε. Παραγωγή που θα οδηγούνταν στις λαϊκές αγορές.
«Δεν μας έφτανε η Tuta που καταστρέφει τα τελευταία χρόνια τις τομάτες μας, ήρθε και η Spodoptera να μας αποτελειώσει», αναφέρει εξοργισμένος ο κ. Μακρυδάκης, απευθύνοντας έκκληση στους ερευνητές –γεωπόνους να τους υποδείξουν τα κατάλληλα εντομοκτόνα για να αντιμετωπίσουν τους εχθρούς που απειλούν την παραγωγή τους.

Ο ίδιος μάλιστα μιλά για εισαγόμενο από τρίτους έντομο με σκοπό να καταστρέψουν την ντόπια παραγωγή και να δημιουργήσουν συνθήκες αποσταθεροποίησης την τοπικής αγροτικής οικονομίας.
Ανάμεσα στους παραγωγούς που έπεσαν θύματα του επιβλαβούς εντόμου με τους εκατοντάδες ξενιστές, ήτανκαι ο πρόεδρος της κοινότητας Φόδελε κ. Μπάμπης Παντερής, ο οποίος ανέφερε στη «Φωνή του Μαλεβιζίου»πως κατάφερε να το αντιμετωπίσει στην υπαίθρια καλ λιέργεια τομάτας που είχε το καλοκαίρι, με την βοήθειατων γεωπόνων της περιοχής και με επαναλαμβανόμενους συνδυαστικούς ψεκασμούς.

Μανόλης Ροδιτάκης: «Δε θα μας πιάσει στον ύπνο»

Ο επιβλαβής οργανισμός καραντίνας παρακολουθείται στενά από τους φυτουγειονομικούς ελεγκτές αλλά και τους ερευνητές του ΕΛΜΕΠΑ, καθώς ο τρόπος διασποράς του μπορεί να τον καταστήσει νούμερο ένα εχθρόγια τις καλλιέργειες. Όπως εξηγεί στην «Φωνή του Μαλεβιζίου» ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΛΜΕΠΑκαι πρόεδρος του τμήματος Γεωπονίας Μανόλης Ροδιτάκης το φαινό-
μενο που χαρακτηρίζεται δυναμικό παρακολουθείται, υπογραμμίζοντας  την υψηλή ετοιμότητα των αρμοδίων υπηρεσιών.
«Ναι, έχουμε ένα εχθρό τον οποίο παρακολουθούμε και σε καμία περίπτωση δε θα μας πιάσει στον ύπνο, καθώς έχουμε τους αναγκαίους μηχανισμούς για να μην εξαπλωθεί και γίνει παράγοντας αποσταθεροποίησης της τοπικής οικονομίας», υπογραμμίζει ο κ.
Ροδιτάκης.

Ο ίδιος εμφανίζεται καθησυχαστικός ως προς τους μηχανισμούς αντιμετώπισης του εν λόγου εχθρού για τις καλλιέργειες, σημειώνοντας πως
λόγω των καιρικών συνθηκών και του οικοσυστήματος της Κρήτης ο εχθρός μπορεί να παραμείνει σε πολύ χαμηλά
επίπεδα.
«Έχει 300 ξενιστές , είναι εξαιρετι κά πολυφάγο έντομο, αλλά τελικά οι συνθήκες το περιβάλλον και το οικοσύστημα θα καθορίσουν και την
επικινδυνότητα του συγκεκριμένου εχθρού. Είμαστε σε φάση αναμονής. Παρακολουθούμε το φαινόμενο και δεν υπάρχει λόγος να προκληθεί πανικός, όπως είχε γίνει με το σκαθάρι του φοίνικα που απειλούσε να καταστρέψει το Βάι. Δεν καταστράφηκε ποτέ το φοινικόδασος του Βάι», σημειώνει.

«Ελπίζουμε, και είναι πολύ πιθανό να συμβεί, αυτός ο εχθρός που έχει αποδειχθεί πολύ καταστροφικός σε άλλες περιοχές να μην γίνει τόσο καταστροφικός για το νησί μας», συμπληρώνει ο κ. Ροδιτάκης, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη της Περιφέρειας. Σύμφωνα με τον εντομολόγο καθηγητή το θετικό είναι, πως εμείς εδώ δεν έχουμε εκτεταμένες καλλιέργειες καλαμποκιού στη Κρήτη όπου
αναπτύσσει τους μεγαλύτερους πληθυσμούς το Spodoptera frugiperda.
«Μπορεί ο εχθρός να παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα», σημειώνει.Ο ίδιος προσθέτει πως μέχρι τώρα το έντομο δεν ήταν εύκολα καταπολεμήσιμο, στις περιοχές που πρωτοεμφα- νίστηκε. «Στην δική μας θα φανεί απότην δυναμική του», προσθέτει ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΛΜΕΠΑ.

Σε εγρήγορση η Περιφέρεια

Ο επιστημονικός κόσμος μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό του καταστροφικού εντόμου. Αυτό εξάλλου έγινε σαφές και κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, που έγινε στις 3 Νοεμβρίου που συγκάλεσε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη
– Γιακουμάκη. Αναφερόμενη στο θέμα υπογράμμισε και την δική της ανησυχία για το καταστροφικό έντομο, δήλωσε ωστόσο πως οι υπηρεσίες είναι σε ετοιμότητα για την προστασία των παραγωγών.
Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν οι ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα ενώ έγιναν γνω-στές οι απαιτήσεις της Κοινοτικής νομοθεσίας για την προστασία και τον περιορισμό της διασποράς.


Το μέγεθος των προβλημάτων που αναμένεται να δημιουργήσει η παρουσία του εντόμου στην παραγωγή και στη διακίνηση συγκεκριμένων κηπευτικών, η μεγάλη υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών καθώς και οι ενέργειες που απαιτείται να πραγματοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα για την πρόληψη εγκατάστασης και διασποράς του, κυριάρχησαν στην συζήτηση.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης εκπρόσωπος-ειδικός συνεργάτης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Νίκος Κουνδουράκης, η Δ/ντρια Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ Αννούλα Μαυρίδου, ο Τμηματάρχης του Τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του ΥΠΑΑΤ Χρήστος Αραμπατζή, ο εντομολόγος-υπεύθυνος του προγράμματος επισκοπήσεων του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου Δημήτρης Παπαχρήστου, ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΛΜΕΠΑ Μανόλης Ροδιτάκης, φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές αποκεντρωμένων υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ (του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου και του Τμή-
ματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων Νομού Ηρακλείου), ο Γενικός Διευθυντής Πρωτογενή Τομέα, Κων/νος Υψηλάντης και Διευθυντές και φυτοϋγειονομικοίελεγκτές των Δ.Α.Α. και Δ.Α.Α.Κ. των ΠεριφερειακώνΕνοτήτων της Κρήτης.

ΦΑΙΣΤΟΣ S/M ΜΑΝΙΑΔΗΣ

Θέματα Φωνής - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ