"Βαρύ" με οξέα το φετινό λάδι – Μειωμένη η σοδειά σε Μαλεβίζι κι όλη την Κρήτη

Μια βροχή θα μας σώσει, έλεγαν οι παλιοί. Το ίδιο επαναλαμβάνουν καθημερινά πλέον οι αγρότες μας που βλέπουν την ανομβρία να τους έχει "κατασπαράξει", όπως ο δάκος τις ελιές.

Petite Perle 300×250

Της Χρυσούλας Καλλιγιαννάκη

Τα μαντάτα από την έκθλιψη του πρώτου ελαιοκάρπου της νέας εσοδείας δεν φαίνεται να είναι καλά μιας και οι μετρήσεις στην οξύτητα του ελαιολάδου δείχνουν να "τραβούν την ανηφόρα".

Αν και οι δείκτες τιμών στον πίνακα ελαιολάδου βρίσκονται στo ζενίθ – με αισθητά μειωμένη βέβαια την αναμενόμενη σοδειά-  δάκος που έχει κάνει την δουλειά του… φαίνεται πως θα επηρεάσει αισθητά την φετινή παραγωγή.

Έτσι με αρνητικό πρόσημο φαίνεται να ξεκινά φέτος η ελαιοσυλογή, καθώς σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τα ελαιοτριβεία στην ευρύτερη περιοχή του Μαλεβιζίου, η οξύτητα του ελαιόλαδου είναι αυξημένη, αφού έχει καταγράψει ήδη έως και 2,5 οξέα.

Στον Κρουσώνα που έχει ξεκινήσει η ελαιοσυλλογή, η οξύτητα του παραγόμενου λαδιού κυμαίνεται από 5 γραμμές έως και 2 οξέα, με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κρουσώνα κ.Κώστα Πιτσικάκη να βλέπει και τα… χειρότερα, όπως λέει, αν δεν βρέξει και κρυώσει λίγο ο καιρός.

Η ανησυχία για μία νέα γενιά δάκου είναι έκδηλη, αφού ως γνωστόν η συνεχιζόμενη καλοκαιρία αυτή την εποχή ευνοεί την ανάπτυξη των πληθυσμών. Οι αρμόδιες υπηρεσίες «άναψαν το πράσινο φως» στο σύνολο πλέον του νομού για την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου μετά την ολοκλήρωση της δακοκτονίας.

Ωστόσο η συνεχιζόμενη ανομβρία αποτελεί εμπόδιο για τους παραγωγούς να ξεκινήσουν την ελαιοσυλλογη.

Η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα, Ειρήνη Χουδετσανάκη– Γιακουμάκη καλεί ωστόσο τους παραγωγούς να επέμβουν τοπικά και να καθυστερήσουν την ελαιοσυλλογή, αν συνεχιστούν αυτές οι ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τις αυξημένες υγρασίες.

Ανήσυχος εμφανίστηκε και ο γεωπόνος στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Μαλεβιζίου, Παύλος Μαυρικάκης, υπογραμμίζοντας πως στις περιοχές όπου υπάρχει χαμηλή παραγωγή η δακοπροσβολή εκτινάχθηκε. Σημειώνει επίσης πως όπου ο καρπός είναι μεγάλος οι δακοπροσβολές είναι μεγαλύτερες.

Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις η παραγωγή φέτος αναμένεται να μην ξεπεράσει τους 25.000 τόνους στην Κρήτη, μειωμένη κατά 80% σε σχέση με την "χρυσή" περσινή χρονιά.

Αγροτικά - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ