Ισραήλ – Χαμάς: Ελεύθεροι ακόμη 17 όμηροι

Petite Perle 300×250

Στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού παρέδωσε η Χαμάς 14 Ισραηλινούς και τρεις αλλοδαπούς ομήρους, ανακοίνωσε ο στρατός του Ισραήλ.

Από την πλευρά της η Χαμάς ανακοίνωσε πως παρέδωσε στον Ερυθρό Σταυρό 13 Ισραηλινούς ομήρους, 3 Ταϊλανδούς και έναν Ρώσο.

Οι όμηροι αναμένεται να οδηγηθούν από τη Γάζα στην Αίγυπτο, μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα, ενώ ακολούθως θα μεταφερθούν στο Ισραήλ, όπως συνέβη και με τις δύο προηγούμενες ομάδες ομήρων.

Το Ισραήλ αναμένεται εντός της ημέρας να απελευθερώσει 39 Παλαιστινίους κρατουμένους από ισραηλινές φυλακές.

Νωρίτερα, η Χαμάς είχε προαναγγείλει την απελευθέρωση ενός ομήρου ρωσικής υπηκοότητας ως «απάντηση στις προσπάθειες» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και «της υποστήριξής του στο παλαιστινιακό ζήτημα».

 

Απελευθέρωση ομήρων τα μεσάνυχτα

Συνολικά 17 όμηροι που κρατούνταν από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας επί εβδομάδες αφέθηκαν ελεύθεροι το βράδυ του Σαββάτου, έπειτα από μεγάλη αναμονή, λόγω της εμπλοκής που σημειώθηκε στην εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός. Το Ισραήλ ως αντάλλαγμα άφησε ελεύθερους 39 παλαιστίνιους κρατούμενους.

Οι χθεσινές απελευθερώσεις καθυστέρησαν πολλές ώρες, καθώς η Χαμάς να κατηγόρησε το Ισραήλ ότι δεν σέβεται τη συμφωνία, αλλά τελικά η διαδικασία προχώρησε. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντορόν Σπίλμαν, έκανε λόγο για «τακτική» της Χαμάς «να καθυστερεί» στο πλαίσιο «ψυχολογικού πολέμου».

Νετανιάχου από Γάζα: Θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος

Στο μεταξύ, στη Γάζα μετέβη σήμερα, Κυριακή, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος συναντήθηκε με μέλη των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, ενώ είδε από κοντά μέρος του υπόγειου δικτύου της Χαμάς, σύμφωνα με τη Haaretz.

«Θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος» ανέφερε σε δήλωσή του. «Κάνουμε κάθε προσπάθεια για να φέρουμε πίσω τους ομήρους μας και στο τέλος θα τους φέρουμε όλους πίσω», επανέλαβε.

 

Ο κ. Νετανιάχου έκανε λόγο για τρεις στόχους:

  • Εξάλειψη της Χαμάς,
  • Επιστροφή όλων των ομήρων,
  • Διασφάλιση ότι η Γάζα δεν θα αποτελέσει ξανά απειλή για το κράτος του Ισραήλ.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι έχουμε τη δύναμη, τη θέληση και την αποφασιστικότητα να πετύχουμε όλους τους στόχους του πολέμου και αυτό θα κάνουμε» τόνισε.

πηγή: www.naftemporiki.gr

 

 

Κόσμος - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ