ΔΕΗ: Εξετάζει την επάρκεια ρεύματος σε Κρήτη, Κυκλάδες και στα μη διασυνδεδεμένα νησιά

Petite Perle 300×250

Η πρόθεση της ΔΕΗ είναι να αποσύρει συνολικά 41 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στην Κρήτη, στις Κυκλάδες και στα μη διασυνδεδεμένα νησιά από το τέλος του 2023 και μέχρι το 2028

«Συναγερμό» σήμανε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στις αρμόδιες αρχές η πρόθεση της ΔΕΗ να αποσύρει συνολικά 41 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στην Κρήτη, στις Κυκλάδες και στα μη διασυνδεδεμένα νησιά από το τέλος του 2023 και μέχρι το 2028.

Ζητούμενο της σύσκεψης, σύμφωνα πάντα με την «Καθημερινή», είναι το πώς θα διασφαλιστεί η επάρκεια κυρίως των μη διασυνδεδεμένων νησιών τους θερινούς μήνες, οπότε η ζήτηση αυξάνεται λόγω τουρισμού, ενώ θα υπάρχει έλλειψη θερμικής ισχύος.

Τι προτείνει η ΔΕΗ

Η ΔΕΗ, σύμφωνα με την «Καθημερινή», έχει ενημερώσει ανεπίσημα από τον Οκτώβριο και επίσημα στις αρχές Νοεμβρίου με επιστολές της το ΥΠΕΝ, τη ΡΑΑΕΥ και τους διαχειριστές ότι θα προχωρήσει στην απόσυρση 9 μονάδων στην Κρήτη και στις Κυκλάδες και 32 μονάδων στα μη διασυνδεδεμένα νησιά σταδιακά από το τέλος του 2023 και έως το 2028.

Πρόκειται για μονάδες άνω των 50 ετών που παρουσιάζουν συνεχώς βλάβες και που σε πολλές περιπτώσεις, δεν μπορούν να διορθωθούν, γιατί είναι τόσο παλαιάς τεχνολογίας, που δεν υπάρχουν στην αγορά διαθέσιμα ανταλλακτικά.

Η ΔΕΗ προτείνει στις αρμόδιες αρχές και στους διαχειριστές που έχουν και την ευθύνη της διασφάλισης της επάρκειας των νησιών, ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο για τις ανάγκες που δημιουργούνται σε ζήτηση, ώστε να περιοριστεί το κόστος που τελικά επιβαρύνει τους καταναλωτές ως χρεώσεις υπηρεσιών κοινής ωφελείας.

πηγή: www.kathimerini.gr

 

Χωρίς Κατηγορία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ