Νέος χάρτης ΑΠΕ: Τα κρίσιμα σημεία για το Μαλεβίζι – Στο κέντρο του ενδιαφέροντος ΞΑΝΑ η Δ.Ε Τυλίσου

Δεν έχει λάβει ακόμα στα χέρια της το σχέδιο που θα τεθεί σε διαβούλευση η Περιφέρεια Κρήτης

Petite Perle 300×250

 

Ένα νέο τοπίο διαγράφεται στον χάρτη των ΑΠΕ στην Κρήτη, με το ειδικό χωροταξικό που για πρώτη φορά προωθεί το ΥΠΕΝ, και στο οποίο το νησί έχει δεσπόζουσα θέση.
Όμως το σχέδιο αυτό, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση δεν έχει φτάσει ακόμα στην περιφέρεια Κρήτης.
Όποτε οι τοπικοί φορείς δεν έχουν δει το νέο χάρτη που προωθείται με ποσοστά αύξησης, ως προς την «αιολική κάλυψη», αφού αυξάνονται οι Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας( περιοχές που μπορούν να δεχθούν περισσότερες ΑΠΕ).

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Ο δήμος Μαλεβιζίου ήταν στον πρώτο χάρτη των ΑΠΕ και ήδη έχει προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Είναι και στον νέο χάρτη με την περιοχή της Δ.Ε Τυλίσου να ορίζεται ως Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας.
Η συγκεκριμένη περιοχή μαζί με άλλες ήταν και στα προηγούμενα ψηφισμένα σχέδια.
Υπενθυμίζεται ότι στον χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας του 2019, πέντε μεγάλες εταιρίες διεκδικούσαν «πίτα» σε δεκατέσσερα σημεία του Δήμου Μαλεβιζίου και εκτός της Δ.Ε Τυλίσου.
Στα παλιά σχέδια της Περιφέρειας Κρήτης, και συγκεκριμένα, στον τότε αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο, που φέρει και την υπογραφή του πρώην υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, που έγινε ΦΕΚ, στις 8 Νοεμβρίου 2017, αριθμός φύλλου (260), πολλά κεφάλαια αφορούσαν στην περιοχή μας και όχι μόνο λόγω Κορακιάς που οριζόταν ως Ενεργειακός Κόμβος.
Το Μαλεβίζι ήταν μια από τις περιοχές που προσφερόταν και για τη δημιουργία εγκαταστάσεων ΑΠΕ, σε μια τεράστια έκταση που συνορεύει με την Τύλισο, τη Δαμάστα, τις Γωνιές, και περικλείει το Αηδονοχώρι, και το Αστυράκι, δηλαδή σχεδόν όλο το ορεινό Μαλεβίζι.
Αυτή η μεγάλη ζώνη εντάσσεται ακέραια; Πώς την επηρεάζουν οι νέες δεσμεύσεις; Τι ισχύει με τις ζώνες Natura; Θα ληφθούν υπόψη οι παλαιότερες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβιζίου;
Πώς η Δ. Ε Τυλίσου που είναι σε καθεστώς προστασίας, αφού εντάσσεται στο Γεωπάρκο «ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ» το οποίο υφίσταται από 5-10-2001 και είναι ενεργό και αναπόσπαστο μέλος του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων υπό την αιγίδα της UNESCO, αλλά και περιοχές Naturα από τις Γωνιές και πάνω χαρακτηρίζεται ως Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας;

Πολλά τα ερωτήματα που δεν μπορούν ακόμα να απαντηθούν

Όλα αυτά τα ερωτήματα στην παρούσα φάση δεν μπορούν να απαντηθούν.
Ο λόγος είναι ότι η νέα πρόταση δεν έχει φτάσει στην Περιφέρεια Κρήτης μαζί με τον σχετικό χάρτη, και κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει και ποιες περιοχές εντάσσει και αν απεντάσσει κάποιες για σχέδια που δεν έχουν προχωρήσει.
«Η εισηγητική έκθεση δεν έχει φτάσει ακόμα στην Περιφέρεια Κρήτης. Δεν έχουμε αναλυτικά στοιχεία, ούτε τους σχετικούς χάρτες. Οπότε είμαστε σε αναμονή. Όταν έρθει η μελέτη του κατατέθηκε στο ΥΠΕΝ, τότε θα έχουμε περισσότερα στοιχεία. Για τον δήμο Μαλεβιζίου, σύμφωνα με αυτά που έχουν διαρρεύσει ξέρουμε ότι για το Μαλεβίζι αναφέρεται η Δ.Ε Τυλίσου. Για καμία περιοχή της Κρήτης, δεν έχουμε περισσότερα στοιχεία, ούτε έχουμε δει χάρτες, όπως σας είπα», ανέφερε, ο αρμόδιος Περιφειάρχης Νίκος Ξυλούρης, ερωτηθείς από τη Φωνή του Μαλεβιζίου.

 


Ο ίδιος είπε επίσης: «Το ότι, η Δ.Ε Τυλίσου αναγράφεται ως Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας, μαζί με άλλες του νησιού και δίνει τη δυνατότητα για την ανάπτυξη ΑΠΕ δε σημαίνει ότι θα αποδεχθεί η Περιφέρεια όλες αυτές τις πιθανές επενδύσεις».
Βέβαια εδώ έρχεται στην επιφάνεια ξανά το κρίσιμο ερώτημα όχι μόνο το πόσο ενέργεια θα μπορεί να παράγει το νησί, αλλά κυρίως το τι θα τι κάνει τόση ενέργεια, με δεδομένα δυο ακόμα στοιχεία.
Το πρώτο την ηλεκτρική διασύνδεση με τη Αθήνα. Το δεύτερο ότι ήδη στην Κρήτη σχεδιάζονται δυο υπεράκτια αιολικά πάρκα στο Λασίθι, στον θαλάσσιο χώρο της Σητεία και του Μεραμπέλου, ισχύος 800MW.
Και ενώ τα ερωτήματα είναι δεκάδες και καίρια για το σχέδιο που βγήκε στη δημοσιότητα, δείχνει ότι μεθοδικά συμπληρώνεται ένα παζλ που σχεδιάζεται πολύ καιρό τώρα, με πληθώρα αποφάσεων και για άλλα ζητήματα, σε διαφορετικούς χρόνους, όπως περιοχές Natura, σχέδια ΑΔΜΗΕ αύξηση ΑΠΕ, σενάρια για αποθήκευση ενέργειας κ.α

Με την πρώτη ανάγνωση πολλά ζητήματα δεν ξεκαθαρίζονται ούτε για τα αιολικά ούτε για τα φωτοβολταϊκά.
Όλες αυτές οι εξελίξεις δεν κρατούν μόνο σε επαγρύπνηση την Περιφέρεια Κρήτης, αλλά και τους επιστήμονες.
Ειδικά για το θέμα του Γεωπάρκου Ψηλορείτη στο οποίο εντάσσεται η Δ.Ε Τυλίσου, που κατά το ήμισυ είναι και Νatura, προκύπτουν πολλά ζητήματα που στην παρούσα φάση δεν μπορούν να απαντηθούν.

«Είμαστε σε αναμονή να δούμε, το σχέδιο και τους χάρτες για να εκφράσουμε την άποψή μας. Δεν μπορεί περιοχές που είναι ενταγμένες στο Natura να είναι και Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας, όπως η Δ.Ε Τυλίσου και η Αγία Βαρβάρα; Που είναι τα όρια; Τι θα υπερισχύσει; Η εγκατάσταση ΑΠΕ για εθνικούς λόγους ή οι Νatura; Γνωρίζουμε ότι η Περιφέρεια Κρήτης είναι στην κατεύθυνση της εξαίρεσης των περιοχών Νatura.
Με τα Γεωπάρκα τι θα γίνει; Είναι πολλά τα ερωτήματα και οι ασάφειες», είπε μιλώντας στη Φωνή του Μαλεβιζίου, ο Μπάμπης Φασούλας, γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, επιστημονικός υπεύθυνος του Γεωπάρκου Ψηλορείτη και Συντονιστής του Ελληνικού Φόρουμ Γεωπάρκων UNESCO.
Βόσκηση
Ερωτήματα με την πρώτη ανάγνωση προκύπτουν και για τη βόσκηση.
Είναι γνωστό ότι ο ορεινός όγκος του Μαλεβιζίου, είναι μέρος που αναπτύσσεται η κτηνοτροφία και ζουν δεκάδες οικογένειες στην περιοχή.
Πως θα συνδυαστούν όλες οι απαγορεύσεις με το ειδικό χωροταξικό των ΑΠΕ στην Κρήτη όσον αφορά περιοχές όπως η Δ.Ε Τυλίσου;

 

 

 

* Πρώτη δημοσίευση Φωνή του Μαλεβιζίου 16/11/2023, Η φωτογραφία του χάρτη ΠΑΠ από την kathimerini.gr

 

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ