Ζουν με το φόβο νέας πλημμύρας στη Λυγαριά – Ζητούν παρεμβάσεις

Πρωτοβουλία αναλαμβάνει το ΤΕΕ/ΤΑΚ

Petite Perle 300×250

 

Mε την αγωνία μιας νέας πλημμύρας ζουν οι κάτοικοι της Λυγαριάς, που μετά την μεγάλη καταστροφή του περσινού Οκτωβρίου δεν έχουν δει καμία παρέμβαση στην περιοχή τους.

Στη Λυγαριά καταλήγουν δυο χείμαρροι από τη Ροδιά και το Βασιλικό. Από το 1994 μέχρι πέρσι η περιοχή έχει κινδυνέψει πέντε φορές ενώ στην τελευταία κακοκαιρία το ορμητικό νερό ξήλωσε στην κυριολεξία 13 γκαραζόπορτες που βρέθηκαν από τα σπίτια στη θάλασσα. Τόση ήταν η δύναμη του νερού.

Το θέμα αυτό έβαλε σε πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ζητώντας και τον καθαρισμό των ρεμάτων ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λυγαριάς, Βασίλης Κλάδος.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος επίσης απεύθυνε πρόσκληση προς τον δήμο Μαλεβιζίου, την Περιφέρεια Κρήτης και ΤΕΕ/ΤΑΚ προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα λύσεις με έργα προτεραιότητας όπως τα φράγματα ανάσχεσης.

Στην επιτόπια συνάντηση που έγινε την περασμένη Δευτέρα, αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/ΤΑΚ βρέθηκε στη Λυγαριά και περπάτησε στα επίμαχα σημεία της περιοχής.

Μιλώντας στη Φωνή του Μαλεβιζίου, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ ΤΑΚ Γιώργος Ταβερναράκης είπε ότι ήδη επικοινώνησε με τον δήμαρχο Μαλεβιζίου, Μενέλαο Μποκέα αλλά και τον αντιπεριφερειάρχη, Νίκο Ξυλούρη για να δρομολογηθεί άμεσα μια ευρεία συνάντηση και να καταγραφούν τα έργα άμεσης προτεραιότητας. Είπε επίσης ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο θα συντάξει κείμενο με τις πρώτες παρατηρήσεις και θα το στείλει στους αρμόδιους φορείς.

Ενημερώθηκε επίσης από τον κ. Μποκέα ότι στο στάδιο υπογραφής είναι η σύμβαση για το Ειδικό Πολεοδομικό των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία.

Ο κ. Κλάδος υπερτόνισε την ανησυχία των κατοίκων της Λυγαριάς και του Μαδέ που περιμένουν να δουν έργα όπως είπε, ενώ στις διεκδικήσεις είναι και το αίτημα του ημικόμβου στη Λυγαριά που παραμένει σε εκκρεμότητα.

Σημείωσε ότι πρόκειται για δύο οικισμούς που παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση επισκεψιμότητας λόγω των συγκροτημάτων κατοικιών αλλά και των ξενοδοχειακών μονάδων.

«Όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει επιτέλους να δρομολογηθούν!» ανέφερε ο κ. Κλάδος.

Σύμφωνα με τον ίδιο επίσης στη συνάντηση που έγινε στη Λυγαριά είχαν καλεστεί και δεν πήγαν οι αντιπεριφερειάρχες Ν. Σκουλάς και Ν. Συριγωνάκης, και ο αντιδήμαρχος Γ. Πετούσης. Από τον δήμο Μαλεβιζίου, παρέστη ο αντιδήμαρχος Γ. Ρεράκης και από την Τοπική Κοινότητα, η Μαρίνα Καρούζου.

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ