Έντομο καραντίνας: Σύσκεψη στην Περιφέρεια για την εξέλιξη της εμφάνισης σε Ηράκλειο και Λασίθι

Πρόκειται για το Spodoptera frugiperda που "χτύπησε" καλλιέργειες και στο Φόδελε

 

Η εξέλιξη της εμφάνισης του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Spodoptera frugiperda στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου της Περιφέρειας Κρήτης αποτέλεσε αντικείμενο της σύσκεψης που έλαβε χώρα στην αίθουσα του Περιφερειακού συμβουλίου Περιφέρειας Κρήτης την Πέμπτη 6/12/2023, υπό την Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα κ. Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου κ. Νίκου Συριγωνάκη και του Γενικού Διευθυντή Πρωτογενή Τομέα, Κων/νου Υψηλάντη, στην οποία συμμετείχαν οι Διευθυντές και οι φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές των Δ.Α.Α. και Δ.Α.Α.Κ. των Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης.

Όπως έχει γράψει η "Φωνή του Μαλεβιζίου" το έντομο αυτό έκανε δυναμικά την εμφάνιση του και στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Φόδελε του Δήμου Μαλεβιζίου καθώς και σε καλλιέργειες της Ιεράπετρας.

Λόγω του σοβαρού δυνητικού οικονομικού, περιβαλλοντικού και κοινωνικού αντίκτυπου για την Περιφέρεια Κρήτης από την εμφάνιση και την εν δυνάμει διασπορά του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Spodoptera frugiperda στην Κρήτη, κατά την διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν οι δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, ο σχεδιασμός και ο συντονισμός των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, οι απαιτήσεις της Κοινοτικής νομοθεσίας, το μέγεθος των προβλημάτων που αναμένεται να δημιουργήσει η παρουσία του εν λόγω εντόμου στην παραγωγή και στη διακίνηση συγκεκριμένων κηπευτικών, η μεγάλη υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών καθώς και οι ενέργειες που απαιτείται να πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης θα συνεχίσουν να ενημερώνουν για την εξέλιξη διασποράς του εντόμου, για τα μέτρα αντιμετώπισης του καθώς επίσης και να βρίσκονται σε εγρήγορση, σε συνεργασία και με τον αρμόδιο Υπουργείο καθώς και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, ώστε να ληφθούν εγκαίρως όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, ώστε να αποφευχθούν αρνητικές συνέπειες για την Κρήτη.

 

 

 

 

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ