"Αλμυρά" τα φετινά Χριστούγεννα – Τι δηλώνουν στη "Φωνή Μαλεβιζίου" κρεοπώλες, οπωροπώλες και αρτοποιοί

Petite Perle 300×250

«Αλμυρό» θα είναι φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι για τους καταναλωτές, με ορισμένα μάλιστα προϊόντα να διατίθενται στην Κρήτη αρκετά ακριβότερα σε σχέση με τις τιμές
που έχουν ανακοινωθεί στις αγορές της υπόλοιπης χώρας.

Tης Χρυσούλας Καλλιγιαννάκη
Την «ανηφόρα» έχουν πάρει τα περισσότερα είδη που προμηθεύονται αυτές τις ημέρες οι καταναλωτές για το γιορτινό τραπέζι, με εξαίρεση ίσως τα ντόπια φρέσκα οπωροκηπευτικά προϊόντα, που διατίθενται σε χαμηλές τιμές στις λαϊκές κυρίως αγορές. Έτσι φέτος, όπως όλα δείχνουν οι καταναλωτές θα βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των γιορτών ή θα περιοριστούν στα απολύτως απαραίτητα λόγω της ακρίβειας.
Η αγορά πάντως έχει βάλει τα γιορτινά της και ήδη έχει ξεκινήσει να δέχεται τους καταναλωτές οι οποίοι προχωρούν και σε έρευνα αγοράς πριν να φτάσουν στο ταμείο για τις προμήθειες τους.
Αναφορικά με την αγορά κρέατος είτε πρόκειται για χοιρινό είτε για γαλοπούλα οι τιμές έχουν «τσιμπήσει» λίγο, με  τογουρουνάκι γάλακτος πωλείται περίπου
12,5-13€.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδέσμου Κρεοπωλών Νομού Ηρακλείου Λευτέρη Ντουράκη η αγορά κρέατος βρίσκεται σε πλήρη επάρκεια, με εξαιρετικά προϊόντα και ιδιαίτερες παρασκευές, όπως γεμιστές γαλοπούλες, χοιρινά ρολά και «γόνδολές», καλώντας τους καταναλωτές να προτιμήσουν τα κρητικά παραδοσιακά κρεοπωλεία για τις αγορές τους.

Όπως ο ίδιος λέει στην «Φ.Μ.» στα υπόλοιπα προϊόντα οι τιμές παραμένουν σταθερές ή ελάχιστα αυξημένες με την γαλοπούλα να διατίθεται προς 8-9,5€ το κιλό και τα αρνάκια και κατσικάκια γάλακτος που υπάρχουν αυτήν την εποχή και προτιμούνται στα κρητικά χριστουγεννιάτικα τραπέζια να πωλούνται από 12€ έως και 13,5€ το κιλό.
Στην αγορά οπωροκηπευτικών ο πρόεδρος των παραγωγών λαϊκών αγορών Παντελής Παπαδάκης μιλά για μεγάλη επάρκεια με φρέσκα προϊόντα σε πολύ καλές τιμές στην τοπική αγορά υπογραμμίζοντας στην «Φ.Μ» πως οι καταναλωτές μπορούν να βρουν ντομάτες με 1€ το κιλό, μαρούλια, κρεμμυδάκια και άνηθο με 0,50€ το τεμάχιο.

Τα γλυκά
«Αλμυρότερο» όμως όλων, θα είναι φέτος το χριστουγεννιάτικο γλυκό, με τους αρτοποιούς του Ηρακλείου να δηλώνουν πως παρά τις προσπάθειες τους δεν κατάφεραν να απορροφήσουν τις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και κυρίως στην ενέργεια, καθώς οι λογαριασμοί ρεύματος τους έχουν κυριολεκτικά «γονατίσει». Ο πρόεδρος του Συλλόγου
Αρτοποιών Ηρακλείου «Η Δήμητρα» Βασίλης Δαφέρμος σημειώνει στην «Φ.Μ»πως οι αυξήσεις κυμαίνονται στο 10% και όπως τόνισε ήταν αναπόφευκτες όταν στις περισσότερες πρώτες ύλες οι τιμές τριπλασιάστηκαν.
«Πριν το πόλεμο στην Ουκρανία και τα παιχνίδια αισχροκέρδειας που έπαιξαν στην πλάτη μας, οι τιμές παρέμεναν σταθερές για τουλάχιστον μια δεκαετία»,ανέφερε ο κ. Δαφέρμος.
Έτσι τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων, οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα από 11€ που πωλούνταν πέρσι στα τοπικά αρτοποιεία φέτος τα συναντήσαμε 13€ το κιλό. Αν κάποιος είναι λάτρης της σοκολάτας και προτιμήσει να αγοράσει σοκολατένια μελομακάρονα θα τα πληρώσει ακριβότερα 15€ το κιλό. Ακριβότερο αναμένεται να βρουν οι καταναλωτές και το Χριστόψωμο που θα διατίθεται προς 4-4,5€ το τεμάχιο.
Όσο για την βασιλόπιτα, η τιμή της πέρσι ήταν στα 12€ το κιλό και φέτος όπως φαίνεται θα ακολουθήσει την ίδια αύξηση όπως και τα υπόλοιπα χριστουγεννιάτικα γλυκά. Πολλοί καταναλωτές δηλώνουν πως σκέπτονται να προχωρήσουν οι ίδιοι στην Παρασκευή των Χριστουγεννιάτικων γλυκών, αν και παραδέχονται πως οι τιμές των υλικών στο ράφι των σούπερ μάρκετ είναι σημαντικά αυξημένες.

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ