"Ζεστό χρήμα" για αγρότες και κτηνοτρόφους – Μπήκαν τα λεφτά της επιδότησης

Αρνητικές εκπλήξεις επιφυλάσσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Petite Perle 300×250

Στους προσωπικούς λογαριασμούς των αγροτών και των κτηνοτρόφων της χώρας θα είναι διαθέσιμα από τις 12 το μεσημέρι , συμφώνα με τις τελευταίες πληροφορίες τα χρήματα από την εξόφληση της Βασικής ενίσχυσης το ύψος της οποίας ανέρχεται σε 280 εκατ. ευρώ. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ προώθησε τελικά χθες στις τράπεζες το σχετικό αρχείο με τις πληρωμές που αφορούν στην εξόφληση του υπολοίπου 30% της βασικής ενίσχυσης καθώς επίσης την πληρωμή της αναδιανεμητικής, και τις μεταβιβάσεις.

Της Χρυσούλας Καλλιγιαννάκη

Στο μεταξύ, την ίδια και χειρότερη εικόνα των πληρωμών στην προκαταβολή της ενίσχυσης, αναμένεται να έχει και η εξόφληση για τους αγρότες της Κρήτης.                                                                    Θυμίζουμε πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ «βάφτισε» εκατοντάδες χιλιάδες αγροτεμάχια «λευκά», όπως ήδη έχει γράψει η «Φ.Μ» ( https://fonimaleviziou.gr/2023/12/14/se-omiria-chiliades-kritikoi-agrotes-pano-apo-200-000-agrotemachia-tou-nisiou-se-kathestos-amfisvitisis-apo-ton-opekepe/ ), καλώντας τους γεωργούς έως τις 15 Δεκεμβρίου να αποστείλουν γεωσημασμένη φωτογραφία μέσω της εφαρμογής Agri-SNAP GR. Η  εν λόγω πλατφόρμα, όπου μπορούσαν να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις της ΕΑΕ 2023, έκλεισε την περασμένη Παρασκευή.

Στην Κρήτη μάλιστα, σε ομηρία έχουν βρεθεί χιλιάδες αγρότες. Ο  ΟΠΕΚΕΠΕ στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί έχει θέσει σε καθεστώς αμφισβήτησης, πάνω από 200.000 αγροτεμάχια. Μόνο για  την Ένωση Ηρακλείου με βάση τις ενεργοποιήσεις που κάνει η οργάνωση, στην «τσιμπίδα» του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν μπει πάνω από 50.000 αγροτεμάχια τα οποία, όπως φαίνεται θα εξαιρεθούν από τις πληρωμές. 

Σύμφωνα με τα αγροτικά στελέχη αναμένονται αρνητικές εκπλήξεις για πολλούς παραγωγούς, οι οποίοι θα δουν άδειους τους λογαριασμούς τους ενόψει μάλιστα Χριστουγέννων.   

Σημειώνεται πάντως πως εάν δεν πιστωθούν έγκαιρα οι λογαριασμοί των παραγωγών, όσοι δικαιούχοι έχουν λογαριασμούς σε άλλες τράπεζες εκτός της Πειραιώς, αναμένεται να δουν τα χρήματα τους μετά τα Χριστούγεννα. 

Αναδιανεμητική

Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες πληροφορίες, στους λογαριασμούς των δικαιούχων προβλέπεται να πιστωθούν και τα 170 εκατ. ευρώ της Αναδιανεμητικής Ενίσχυσης. 

Αντίθετα οι  αγρότες δεν θα πρέπει να περιμένουν πληρωμή για Οικολογικά Σχήματα, το λεγόμενο παλιό πρασίνισμα,  καθώς εκεί παρατηρούνται καθυστερήσεις και πολλά προβλήματα. Αυτά κατά πάσα πιθανότητα  θα πληρωθούν το πρώτο τετράμηνο του 2024. 

Εξισωτική και ΕΛΓΑ 

Σήμερα εξάλου αναμένονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων και 26 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ. Τα χρήματα αυτά αφορούν τους αγρότες που δεν έλαβαν μέχρι τώρα προκαταβολή για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες  η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης θα γίνει έως και την επόμενη Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου. Τα χρήματα που θα καταβληθούν φτάνουν τα 240 εκατ. ευρώ.

 

Αγροτικά - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ