Δεν κλείνουν τα Λινοπεράματα πριν το 2030- Θα σηκώσουν το βάρος της ψυχρής εφεδρείας

Στη Δαμάστα «κουμπώνει» και η Κύπρος- Νέα συνάντηση με τον Δήμαρχο Μαλεβιζίου

Petite Perle 300×250

Στο μέλλον των συμβατικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη και μετά την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αττική, που εμπορικά θα είναι έτοιμη το καλοκαίρι του 2025, έπεσε το βάρος της ενημέρωσης του ΑΔΜΗΕ προς τους δημοσιογράφους, που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης.

Της Κορίνας Καφετζοπούλου 

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος , Μάνος Μανουσάκης απαντώντας στις ερωτήσεις της Φωνής του Μαλεβιζίου, μαζί με τον Δημήτρη Μίχο, Γενικό Διευθυντή Λειτουργίας και Αγοράς, του ΑΔΜΗΕ έδωσαν περισσότερες διευκρινήσεις ως προς την εφεδρεία που έρχεται να αντιμετωπίσει το χειρότερο σενάριο.
Οι σημαντικές ειδήσεις που προκύπτουν είναι οι εξής:
Στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2024-2033, του ΑΔΜΗΕ,
τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη επιβάλλεται να τεθούν σε καθεστώς εφεδρείας για να μπορεί να καλύπτεται η ηλεκτροδότηση σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών ή ενδεχόμενων βλαβών στις διασυνδέσεις.
Η εφεδρεία θα είναι ψυχρή και το βάρος θα σηκώσουν κυρίως τα Λινοπεράματα και η Ξυλοκαμάρα Χανιών, που έχουν αεριοστροβιλικές μονάδες.
Σε ότι αφορά στην Κρήτη ο ΑΔΜΗΕ αναθεωρεί τη διατήρηση συμβατικού παραγωγικού δυναμικού και από συνολική ισχύ 400 MW την αυξάνει στα 500MW τουλάχιστον μέχρι το 2030.
Το 2030 ευελπιστεί ότι θα έχει ολοκληρωθεί και η ηλεκτρική διασύνδεσης ανάμεσα σε Ελλάδα – Κύπρο – Ισραήλ, που είναι στην αρχή της.
Σε κάθε περίπτωση η διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου είναι έργο βιώσιμο και ως αυτόνομο.
Υπό αρκετές προϋποθέσεις καθώς πρέπει να αναπτυχθεί ένα ασφαλές εναέριο δίκτυο υψηλής τάσης που θα συνδέει τον Αθερινόλακκο με τα Λινοπεράματα, μετά το 2030, στην Κρήτη μπορεί να παραμένει σε ψυχρή εφεδρεία η μονάδα του Αθερινόλακκου.
Στη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Τετάρτης ο ΑΔΜΗΕ με τον περιφερειάρχη Κρήτης, αναλύθηκαν όλα τα συνοδά έργα που πρέπει να γίνουν και συνδέονται με τα δίκτυα.
Στο έργο της Κύπρου, όπως και της Κρήτης ο Σταθμός Μετατροπής της Δαμάστας αποτελεί το Α και το Ω.
Καθώς εδώ θα «κουμπώσει και το νέο έργο.
Την Πέμπτη το πρωί, τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ θα επισκεφθούν τη Δαμάστα, ενώ θα γίνουν και συναντήσεις με τον Δήμαρχο Μαλεβιζίου, Μενέλαο Μποκέα.
Σε κάθε περίπτωση ο ΑΔΜΗΕ , όπως είπε επιζητά πάντα την κοινωνική συναίνεση και τη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τις υπηρεσίες.

Διαβάστε εδώ το σχέδιο του ΑΔΜΗΕ για την Κρήτη, που ήδη έχει  δημοσιεύσει η Φωνή του Μαλεβιζίου.

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ