Πρόταση Βασίλη Σμπώκου για τη σύσταση Ιδρύματος «Γεώργιος και Αμαλία Σμπώκου»

Ζητά να εξεταστεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ανωγείων

Petite Perle 300×250

Παρέμβαση στο ζήτημα που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες με την κατάργηση με τον Ν. 5056/2023 του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Ανωγείων, με την επωνυμία Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Ανωγείων "Γεώργιος και Αμαλία Σμπώκου" λίγους μόλις μήνες από την σύσταση του, πραγματοποίησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Βασίλης Σμπώκος με πρόταση που κατέθεσε με αίτηση του προς το Δημοτικό Συμβούλιο, για την λήψη απόφασης για τη σύσταση δημοτικού ιδρύματος με το όνομα "ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΙ ΑΜΑΛΙΑ ΣΜΠΩΚΟΥ", στοχεύοντας στην εξεύρεση μιας ασφαλούς και βιώσιμης λύσης για την προστασία και την ανάδειξη της ανεκτίμητης από ιστορικής και λαογραφικής άποψης περιουσίας την οποία δώρισαν ο Γεώργιος και η Αμαλία Σμπώκου στον Δήμο Ανωγείων.

Όπως αναφέρει στην αίτηση του ο Βασίλης Σμπώκος, "…η πρόσφατη κατάργηση του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Ανωγείων με την επωνυμία «Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Ανωγείων» και το διακριτικό τίτλο «Γεώργιος και Αμαλία Σμπώκου»,θέτει σε άμεση προτεραιότητα τη λήψη μέτρων για τη διάσωση και ορθή αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που δωρίσθηκαν από τον πρώην Δήμαρχο Ανωγείων Γεώργιο Σμπώκο και τη σύζυγό του Αμαλία.
…Προκειμένου αυτό το έργο να προστατευθεί αποτελεσματικά αλλά και να αναδειχθεί περαιτέρω και να τύχει επιτέλους της αναγνώρισης που του αξίζει, ως κειμήλιο ιστορικής και λαογραφικής κληρονομιάς, παρακαλώ να εξετάσετε άμεσα, και ει δυνατόν στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το ενδεχόμενο σύστασης δημοτικού ιδρύματος που θα φέρει την ονομασία «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΙ ΑΜΑΛΙΑ ΣΜΠΩΚΟΥ» μέσω της δυνατότητας που σας παρέχει το άρθρο 226 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων…".

Αναλυτικά, η αίτηση που κατέθεσε ο Βασίλης Σμπώκος στο Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ανωγείων:

Α Ι Τ Η Σ Η

Του Βασιλείου Σμπώκου του Μιχαήλ, Περιφερειακού Συμβούλου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης, κατοίκου Ανωγείων.

ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

Η πρόσφατη κατάργηση του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Ανωγείων με την επωνυμία «Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Ανωγείων» και το διακριτικό τίτλο «Γεώργιος και Αμαλία Σμπώκου», δυνάμει της υπ' αριθμ. 140/04.01.2024 (ΦΕΚ 100/Β/09.01.2024) διαπιστωτικής πράξης της Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, που εκδόθηκε κατ' εφαρμογή της παρ. 27 του Ν. 5056/2023 (ΦΕΚ 163/Α/06.10.2023) θέτει σε άμεση προτεραιότητα τη λήψη μέτρων για τη διάσωση και ορθή αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που δωρίσθηκαν από τον πρώην Δήμαρχο Ανωγείων Γεώργιο Σμπώκο και τη σύζυγό του Αμαλία.
Όπως γνωρίζετε, ο Γεώργιος και η Αμαλία Σμπώκου με περίσσεια γενναιοδωρία δώρισαν στο Δήμο Ανωγείων και ο Δήμος αποδέχτηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το Μάρτιο του 2013, το ανεκτίμητης ιστορικής, πολιτιστικής και λαογραφικής αξίας έργο τους, αντικείμενο και συνέπεια μίας επίμονης και επίπονης προσπάθειας χρόνων, ένα έργο, που αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του ανωτέρω καταργηθέντος πια νομικού προσώπου και ήδη σήμερα του Δήμου Ανωγείων. Προκειμένου αυτό το έργο να προστατευθεί αποτελεσματικά αλλά και να αναδειχθεί περαιτέρω και να τύχει επιτέλους της αναγνώρισης που του αξίζει ως κειμήλιο ιστορικής και λαογραφικής κληρονομιάς, παρακαλώ να εξετάσετε άμεσα, και ει δυνατόν στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το ενδεχόμενο σύστασης δημοτικού ιδρύματος που θα φέρει την ονομασία «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΙ ΑΜΑΛΙΑ ΣΜΠΩΚΟΥ» μέσω της δυνατότητας που σας παρέχει το άρθρο 226 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 32 του Ν. 5056/2023 και ισχύει σήμερα, το οποίο ορίζει ότι:

«Δημοτικά ιδρύματα όπως, βρεφοκομεία, ορφανοτροφεία, γηροκομεία, μουσεία ή άλλα επιστημονικά ιδρύματα, συστήνονται, ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, ύστερα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, με προεδρικό διάταγμα, που ορίζει τον σκοπό, τα όργανα της διοίκησης, τους πόρους, την περιουσία που αφιερώνεται σε αυτό και το όνομα του ιδρύματος. Με το ίδιο προεδρικό διάταγμα καταρτίζεται ο οργανισμός εσωτερικής υπηρεσίας του ιδρύματος. Το προεδρικό διάταγμα εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών και του αρμόδιου καθ` ύλην Υπουργού, αφού τηρηθούν και οι ειδικές, για κάθε κατηγορία ιδρυμάτων, διατάξεις».

Θεωρώ κρίσιμο για τη διασφάλιση της σπουδαίας αυτής κληρονομιάς, η παρούσα πρόταση να τύχει άμεσης επεξεργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου ώστε να καταρτιστεί εμπεριστατωμένη εισήγηση για τη λήψη της σχετικής απόφασης που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει τα οριζόμενα από την κείμενη νομοθεσία ουσιώδη στοιχεία του υπό σύσταση ιδρύματος, όπως ο σκοπός, τα όργανα, οι πόροι και το αντικείμενο της προς διάθεση περιουσίας που ούτως ή άλλως είναι γνωστά.
Διευκρινίζεται ωστόσο, προς διευκόλυνση και των υπηρεσιών του Δήμου Ανωγείων, ότι ο μεν σκοπός και οι πόροι του Ιδρύματος δύναται να είναι ταυτόσημοι με αυτά που περιλαμβάνονται στη συστατική πράξη του παραπάνω προσφάτως καταργημένου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Ανωγείων» και το διακριτικό τίτλο «Γεώργιος και Αμαλία Σμπώκου», το δε όργανο διοίκησης του δημοτικού ιδρύματος και η σύνθεση αυτού ρυθμίζεται αναλυτικά στο άρθρο 227 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, ενώ προβλέπεται δε ρητά στο άρθρο 228 του Κώδικα και η συμμετοχή στην διοίκηση του δημοτικού ιδρύματος που θα συσταθεί και των δωρητών ή αντιπροσώπων αυτών, το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα του δωρητή Γεωργίου Σμπώκου. Αναφορικά με τα περιουσιακά στοιχεία που θα διατεθούν στο υπό σύσταση Ίδρυμα είναι προφανές ότι θα ταυτίζονται με τα προερχόμενα από το παραπάνω νομικό πρόσωπο, όπως αυτά θα καταγραφούν από την αρμόδια Επιτροπή Καταγραφής και Απογραφής του Δήμου, ενώ αυτονόητο, τέλος, είναι ότι το ίδρυμα αυτό θα φέρει την ονομασία «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΙ ΑΜΑΛΙΑ ΣΜΠΩΚΟΥ».

Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες.

Ανώγεια, 15 Ιανουαρίου 2024
Ο Αιτών

Βασίλειος Μιχ. Σμπώκος

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ