Πολιτικό θέμα η κατρακύλα των τιμών γάλακτος

Πιέσεις υπουργών στους γαλακτοβιομήχανους

Petite Perle 300×250

Ελπίδες για συγκράτηση των τιμών γάλακτος έφερε η παρέμβαση Αυγενάκη- Σκρέκα στον κτηνοτροφικό κόσμο της Κρήτης που φοβούνται περαιτέρω κατρακύλα των τιμών στο προϊόν.
Οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης βρίσκονται σε στάση αναμονής, μετά την πτώση της τιμής του γάλακτος στο 1,07€ από μεγάλη γαλακτοβιομηχανία που τα τελευταία χρόνια μπήκε στην αγορά του νησιού. Εκτιμούν πως οι κινήσεις των γαλακτοβιομηχανιών και των τυροκόμων κινδυνεύει να οδηγήσει σε περαιτέρω κατρακύλα τις τιμές.

Της Χρυσούλας Καλλιγιαννάκη

Η πρωτοβουλία του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη να ζητήσει από τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα να ελέγξει τις συνθήκες που οδήγησαν στην πτώση της τιμής παραγωγού του γάλακτος, μόνο για την Κρήτη, προκάλεσε καταρχάς την ικανοποίηση των κτηνοτρόφων.
Ο τελευταίος διέταξε σαρωτικούς ελέγχους από τα αρμόδια κλιμάκια του ΕΦΕΤ και του ΕΛΓΟ με στόχο την προστασία της εγχώριας παραγωγής γάλακτος και των παραγόμενων προϊόντων.

Όπως ήδη έγραψε η Φ.Μ η μεγάλη γαλακτοβιομηχανία που τα προηγούμενα χρόνια ήρθε στην αγορά της Κρήτης με καλές τιμές πληρώνοντας μετρητοίς τους παραγωγούς για το αιγοπρόβειο γάλα (τον περασμένο μήνα αγόραζε 1,25€/κιλό), ασκεί από τις αρχές του χρόνου έντονες πιέσεις για να ρίξει τις τιμές στο κρητικό γάλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του Κρητικού υπουργού ο ίδιος φέρεται να επικοινώνησε προσωπικά με τον πρόεδρο αλλά και με άλλα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων ΣΕΒΓΑΠ, στέλνοντας το μήνυμα πως δεν είναι διατεθειμένος να ανεχτεί πρακτικές που οδηγούν σε συμβόλαια με μειωμένες τιμές γάλακτος.
Στο μεταξύ προσπάθειες καταβάλει και η Περιφέρεια Κρήτης στην κατεύθυνση να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου οι κτηνοτρόφοι του νησιού και οι ντόπιοι τυροκόμοι.

Αγροτικά - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ