Ελεύθερη πτώση στο γάλα- Άνω κάτω οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης

Μιλούν στη Φωνή του Μαλεβιζίου οι Γιάννης Λυδάκης, Γιώργος Τζουλιαδάκης και Γρύλλος Παπαδάκης

Petite Perle 300×250

Αναβρασμός επικρατεί στον κτηνοτροφικό κόσμο της Κρήτης από την πτώση της τιμής παραγωγού στο αιγοπρόβιο γάλα στην έναρξη της αρμεγιάς. Γνωστή γαλακτοβιομηχανία που συγκεντρώνει ποσότητες γάλακτος από την Κρήτη έριξε πρόσφατα τις τιμές παραγωγού στο 1,07€ το κιλό, από 1,25€. Από τον περασμένο μήνα, ωστόσο οι ντόπιοι τυροκόμοι είχαν δείξει τις προθέσεις τους μειώνοντας στο 1,15€ την τιμή του προϊόντος.

Της Χρυσούλας Καλλιγιαννάκη 

Η εξέλιξη αυτή θέτει σε θέση άμυνας τους κτηνοτρόφους οι οποίοι αρνιούνται να ενδώσουν στις πιέσεις και σκέπτονται να «κόψουν» την παραγωγή, σταματώ- ντας την αρμεγιά, υποστηρίζοντας πως αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο τεράστιο κόστος παραγωγής με τις τιμές των ζωοτροφών να έχουν εκτοξευτεί.

Μάλιστα για την Κρήτη το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς λόγω της ανομβρίας δεν υπάρχει βλάστηση για την βόσκηση και οι ζωοτροφές είναι ακριβότερες τουλάχιστο 0,30€ ανά κιλό, συγκριτικά με τις τιμές τους στην Ηπειρωτική Ελλάδα, όπου επίσης το αιγοπρόβιο έπεσε από 1,60€ σε 1,50€.

Οι διαπραγματεύσεις πάντως για το κλείσιμο συμβολαίων συνεχίζουν να είναι σκληρές.

«Θα αλλάξουμε δουλειά. Με αυτές τις τιμές στο γάλα δεν μπορούμε να ταΐσουμε τα ζώα, πόσο μάλλον να βγάλουμε κέρδος», δηλώνει στην «Φ.Μ» ο Γιάννης Λυδάκης, νέος κτηνοτρόφος από τον Κρουσώνα, ο οποίος θεωρεί επιτακτική την ανάγκη για κοινή πλεύση όλων και την δημιουργία Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού.

Ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων του Ηρακλείου Γιώργος Τζουλιαδάκης σημειώνει στην «Φ.Μ.» πως οι ζωοτροφές έχουν αυξηθεί πάνω από 70% από πέρυσι με την ενέργεια και τα καύσιμα επίσης στα ύψη.

«Για να μπορούμε να μιλήσουμε για ένα αξιοπρεπές μεροκάματο ο κτηνοτρόφος θα έπρεπε να παίρνει σήμερα 2€ στο κιλό το γάλα», υπογραμμίζει ο κ. Τζουλιαδάκης.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην υπόλοιπη Κρήτη. Ενδεικτικά στο Μυλοπόταμο, που διαθέτει Συνεταιρισμό γίνεται τεράστια προσπάθεια για να κρατηθούν οι τιμές του γάλακτος, στα επίπεδα του 1,20€ και 1,30€. Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλος Παπαδάκης έντονα προβληματισμένος, σημειώνει πως ήρθε ο καιρός να αλλάξουν τα πράγματα.

«Αλλιώς ή οικονομικοί μετανάστες θα γίνουμε ή θα αλλάξουμε επάγγελμα», λέει. Ο ίδιος μας αποκάλυψε πως σύντομα θα υπάρξει συνάντηση των εκπροσώπων των κτηνοτροφικών Συλλόγων της Κρήτης για μια ύστατη προσπάθεια να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να διαφυλάξουν την δυναμική και να καρπωθούν οι ίδιοι και όχι οι μεσάζοντες, την υπεραξία των προϊόντων τους. «Το παιχνίδι θα χαθεί αν δεν κάνουμε κάτι», προσθέτει.

Με την σειρά του και ο κ. Τζουλιαδάκης εντοπίζει ως κυρίαρχη την ανάγκη για την ενότητα στον κτηνοτροφικό κλάδο.

«Αν οι κτηνοτρόφοι ήταν μονιασμένοι, θα μπορούσαν όλοι να κρατήσουν το γάλα μια βδομάδα, 10 μέρες, ώστε να μην έχουν πρώτη ύλη οι γαλακτοβιομηχανίες. Έτσι μπορείς να διαπραγματευτείς από άλλη βάση», επισημαίνει ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων του Ηρακλείου καταθέτοντας μάλιστα και την αισιοδοξία του για την πολυπόθητη ενότητα.

Σημειώνεται πάντως, πως η εν λόγο μεγάλη γαλακτοβιομηχανία που ξεκίνησε πριν από τρία περίπου χρόνια την συγκέντρωση γάλακτος από την Κρήτη, λειτούργησε ως ρυθμιστής την τοπική αγορά, αφού πλήρωνε μετρητοίς σε σταθερές τιμές ( πέρυσι 1,25€) και βοήθησε τον κτηνοτροφικό κόσμο -που ήταν έρμαιο ορισμένων ντόπιων τυροκόμων- οι οποίοι έπαιρναν το γάλα σε εξευτελιστικές τιμές ( 0,70€/ κιλό), πληρώνοντας τους παραγωγούς τον επόμενο χρόνο ή προωθώντας τους ζωοτροφές σε υψηλές τιμές.

Οι γαλακτοβιομηχανίες, βέβαια από τον Νοέμβριο με αφορμή την ανάγκη για μείωση της τιμής των γαλακτοκομικών προϊόντων στο ράφι, πίεζαν για την μείωση των τιμών.

 

Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ