Πώς μπορείτε να μειώσετε τους λογαριασμούς ρεύματος

Petite Perle 300×250

Το κόστος ενέργειας και ειδικά της θέρμανσης – αυτή την εποχή – καταβροχθίζει μεγάλο μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού ενώ αντιπροσωπεύει και ένα σημαντικό λειτουργικό κόστος για τις επιχειρήσεις. Για να είναι κάποιος σε θέση να εξοικονομήσει ρεύμα θα πρέπει να ξέρει σε ποια σημεία υπάρχουν οι μεγαλύτερες απώλειες στον χώρο και πώς θα πρέπει να διαχειρίζεται έξυπνα τα συστήματα θέρμανσης. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση μετακόμισης όπου ο νέος ενοικιαστής/ιδιοκτήτης θα πρέπει πρώτα να ελέγχει εάν το ακίνητο είναι ενεργειακά αποδοτικό.

Μια πρώτη συμβουλή που δίνουν οι εταιρείες παροχής ενεργειακών υπηρεσιών είναι η χρήση του θερμοστάτη. Ο χώρος δεν χρειάζεται να είναι ασφυκτικά ζεστός όλο το 24ωρο και εάν χαμηλώσουμε τον θερμοστάτη για οκτώ ώρες (κατά προτίμηση τη νύχτα) θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε έως και 10% ετησίως στο κόστος θέρμανσης.

Οι σημερινοί έξυπνοι θερμοστάτες το κάνουν ακόμα πιο εύκολο καθώς μπορεί να προγραμματιστεί η λειτουργία τους και να ρυθμιστεί κατάλληλα ακόμη και από απόσταση.

Ακόμη, εάν και η εγκατάσταση ΑΠΕ μπορεί να απαιτεί μεγάλα κεφάλια για την αρχική επένδυση, η χρήση π.χ. της ηλιακής ενέργειας μπορεί να μειώσει τους λογαριασμούς προσφέροντας απόσβεση σε λογικά χρονικά πλαίσια. Εκτός από την εγκατάσταση ΑΠΕ, παρεμβάσεις μικρότερης κλίμακας είναι η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα και άλλων ενεργειακών gadget. Μπορείτε επίσης να εξετάσετε διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να θερμάνετε το σπίτι σας. Οι αντλίες θερμότητας μεταφέρουν θερμότητα από το εξωτερικό, επομένως τείνουν να αποτελούν δημοφιλές στοιχείο σε πιο εύκρατα κλίματα.

Σε άλλες δραστηριότητες, στην κουζίνα, εάν χρησιμοποιείτε έναν παλιό φούρνο, το πιθανότερο είναι ότι καίτε περισσότερη ενέργεια από ό,τι χρειάζεστε. Οι βαθμολογίες απόδοσης σε νεότερα συστήματα υψηλής απόδοσης μπορεί να κυμαίνονται από 90 έως 98,5%, σε αντίθεση με παλαιότερα συστήματα χαμηλής απόδοσης που είναι από 56 έως 70%.

Πέρα από την ανανέωση του εξοπλισμού σας, μπορείτε επίσης να κάνετε μικρές αλλαγές που βοηθούν στον λογαριασμό θέρμανσης. Αυτά πιθανότατα δεν θα επιφέρουν κάποια θεαματική αλλαγή στο τελικό κόστος αλλά θα προσφέρουν το «λιθαράκι» τους όσον αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας.

πηγή: www.insider.gr

 

Ελλάδα - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ