Δήμος Μαλεβιζίου: Στο τραπέζι το «καυτό» θέμα της αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΥΑΜ

Τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Petite Perle 300×250

Μπορεί απόψε κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου Μαλεβιζίου να μην πάρθηκε απόφαση για αυξήσεις στο τιμολόγιο του νερού, όμως το θέμα ήρθε και μάλιστα από την «εξέδρα» αιφνιδιάζοντας τον δήμαρχο και πολλούς δημοτικούς συμβούλους.

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Αφορμή στάθηκε το ψήφισμα απόσυρσης για το επικείμενο νομοσχέδιο αναδιοργάνωσης των ΔΕΥΑ μέσω συγχωνεύσεων.
Το θέμα αυτό και η κυβερνητική πρόθεση έχει απασχολήσει ξανά το σώμα με τον δήμαρχο Μαλεβιζίου και σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο να είναι σφόδρα αντίθετο σε οποιαδήποτε ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του νερού.
Η κουβέντα ήρθε όμως στο θέμα της βιωσιμότητας της ΔΕΥΑΜ με τα γνωστά θέματα που αντιμετωπίζει η επιχείρηση, εξαιτίας των υπέρογκων χρεών τόσο των δημοτών προς τη ΔΕΥΑΜ, όσο και της ΔΕΥΑΜ προς τη ΔΕΗ.
Στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου καθόταν και ο διευθυντής της Γιώργος Κουγιουμουτζάκης που έχει φέρει το θέμα της αναπροσαρμογής των τιμολογίων στα διοικητικά συμβούλια της ΔΕΥΑΜ και παρουσίασε την όλη κατάσταση και την εξαιρετικά δύσκολη θέση που βρίσκεται σήμερα η επιχείρηση και πολλές ΔΕΥΑ της χώρας.
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Δημήτρης Πιτσικάκης είπε ότι η παράταξη θα ψηφίσει το ψήφισμα αλλά πρέπει να βρεθεί μια λύση για να μην περάσει η ΔΕΥΑΜ στα χέρια των ιδιωτών. Και αύριο πρέπει να στηριχθεί η ΔΕΥΑΜ και ο κοινωνικός της χαρακτήρας για να είναι λειτουργική και βιώσιμη. «Να στηρίξουμε τη ΔΕΥΑΜ μην μας κόψουν το ρεύμα με οποιαδήποτε κόστος. Μην έρθουμε μετά από μερικούς μήνες και το πρόβλημα είναι προ τετελεσμένο. Εμείς που θα πάρουμε την απόφαση να στηρίξουμε τη ΔΕΥΑΜ πρέπει να βρούμε και τρόπο να συντηρηθεί και να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας. Πρέπει να στηρίξουμε τη ΔΕΥΑΜ όταν πρέπει να μπουν αυξήσεις» είπε απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΜ, Γιάννη Βάμβουκα που συμφώνησε μαζί του.
«Σήμερα δεν μπορούμε να φάσκουμε και αύριο να αντιφάσκουμε, να δούμε πως η ΔΕΥΑΜ δεν θα γίνει ιδιωτική να δούμε πως θα την κάνουμε βιώσιμη» συμπλήρωσε.
Τον λόγο πήρε ξανά ο διευθυντής της ΔΕΥΑΜ, λέγοντας βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο σημείο.
Έκανε λόγο για σκληρές αποφάσεις που αφορούν στα τιμολόγια αφού καταλήξουν ότι έχουν εξαντληθεί όλες οι δυνατότητες από χρηματοδοτικά προγράμματα.
Σε αυτό το σημείο ανέφερε ότι το κόστος του ρεύματος πρέπει να το επωμιστούν οι δημότες έστω και με μια προσωρινή απόφαση για αυξήσεις.
«Δυστυχώς πρέπει να τα πληρώσει ο δημότης και να τα χρήματα ανταποκρίνονται στις υπηρεσίες που πληρώνουμε. Το νερό δεν είναι δωρεάν έχει κόστος και πρέπει να πληρωθεί. Αν είναι αναγκαίο για όσο διάστημα χρειάζεται να μπουν αυτές οι αυξήσεις, αυτές πρέπει να μπουν με πολιτικό σθένος και θάρρος.
Όταν επιτευχθούν οι στόχοι τότε είμαστε υποχρεωμένοι να γυρίσουμε πίσω και να ζητήσουμε μειώσεις τιμολογίων.
Το ζητούμενο είναι να δούμε ξεκάθαρα το πρόβλημα να αντιληφθούμε ποιο είναι το λειτουργικό κόστος.
Αυτή τη στιγμή πρέπει να υπάρξουν γενναίες αυξήσεις στα τιμολόγια γιατί είμαστε σε ένα κομβικό σημείο για να ισορροπήσουμε το ισοζύγιο.
Αυτή η αύξηση είναι προς όφελος του δημότη και αν δεν μπει θα έρθουν κάποιοι άλλοι να τις βάλουν χωρίς την κοινωνική ευαισθησία που δείχνει το δημοτικό συμβούλιο».
Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας που μέχρι σήμερα δεν συζητά το θέμα παρά τις προτάσεις που δέχεται δυο χρόνια τώρα για αυξήσεις στο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΜ, κράτησε απόσταση από την τοποθέτηση Κουγιουμουτζάκη, λέγοντας ότι «υπάρχουν πολλά ζητήματα που δεν μπορεί να τα λύσει καμία αύξηση γιατί δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί έτσι το χάσμα μεταξύ της ενεργειακής κρίσης και των τιμολογίων».
Έκανε λόγο για δίκαιες αποφάσεις και εξέταση του ζητήματος με όλα τα οικονομικά δεδομένα αλλά και τον κοινωνικό  χαρακτήρα της ΔΕΑΥΜ.
«Εμένα δεν μου αρέσει η λέξη αύξηση επειδή δεν θεωρώ ότι αυτή πάντα είναι η λύση.
Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε όλα τα δεδομένα. Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολη η κατάσταση για τη ΔΕΥΑΜ.
Εμένα με ενδιαφέρει η ΔΕΑΥΜ να είναι βιώσιμη και λογικά τιμολογημένο το νερό της και οι υπηρεσίες της απέναντι στους δημότες.
Να είστε σίγουροι ότι κανείς δεν θέλει τη ΔΕΥΑΜ ανίσχυρη και ευάλωτη απέναντι σε οποιοδήποτε σχέδιο. Χρειαζόμαστε μια δίκαιη απόφαση απέναντι στους δημότες.
Δεν μπορούμε το κόστος της επιχείρησης να το επωμίζονται λίγοι δημότες. Θα εξετάσουμε όλα τα δεδομένα…»

Το θέμα της αναπροσαρμογής των τιμολογίων της ΔΕΥΑΜ, θα έρθει ξανά στο δημοτικό συμβούλιο, αυτό είναι βέβαιο, αφού υπάρχει ήδη εισήγηση που δεν έχει ακόμα περάσει από το Δ.Σ της ΔΕΥΑΜ και σε κάθε περίπτωση θα λάβει την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου.
Το θέμα των αυξήσεων του νερού ήρθε για πρώτη φορά ανοικτά στο δημοτικό συμβούλιο και όλοι αναμένουν να δουν ποιες θα είναι οι αναπροσαρμογές και πως θα χειριστεί την υπόθεση αυτή η ΔΕΥΑΜ αλλά και το δημοτικό συμβούλιο όταν θα έχουν στα χέρια τους αριθμούς και όλα τα δεδομένα.

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ