Στο σφυρί δύο πεντάστερα της οικογένειας Μανωντανάκη στην Ελούντα – Οι τράπεζες, η ΕΤΑΔ και οι τελευταίες εξελίξεις

Petite Perle 300×250

Για τις 6 Μαρτίου έχουν προγραμματιστεί πλειστηριασμοί για τα δύο πεντάστερα ξενοδοχεία του ομίλου Μαντωνανάκη στην Ελούντα Λασιθίου, της εταιρείας Ήλιος Α.Ε., με τον όμιλο σύμφωνα με πληροφορίες να έχει ασκήσει ανακοπή και να αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις.

Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στον "πόλεμο" ομίλου Μαντωνανάκη και τραπεζών, αλλά και ομίλου Μαντωνανάκη και Δημοσίου, τις "μάχες" των οποίων μέχρι στιγμής έχει κερδίσει ο κρητικός ξενοδόχος στον οποίο έχουν επιδικαστεί αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ! Πηγές του ομίλου δε αποδίδουν την εξέλιξη αυτή σε μια κίνηση πίεσης για την "αποχώρηση" του ομίλου από το Grand Resort Lagonissi, για το οποίο υπάρχουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι…

Πιο αναλυτικά, οι πλειστηριασμοί με επισπεύδουσα της EUROBANK, η οποία έχει χάσει και όλες τις υποθέσεις στα δικαστήρια και με τον όμιλο Κυπριώτη, στις 6 Μαρτίου αφορούν στο εμβληματικό Elounda Beach Hotel & Villas, δυναμικότητας 249 δωματίων, το οποίο θα βγει σε πλειστηριασμό με τιμή προσφοράς 118 εκατ. ευρώ και στο πεντάστερο Elounda Bay Palace για 63,5 εκατ. ευρώ, το οποίο είναι δυναμικότητας 266 δωματίων. Με βάση τα στοιχεία του πλειστηριασμού το ξενοδοχείο Elounda Beach Hotel & Villas είναι ένα πολυτελές ξενοδοχείο, κατηγορίας 5*, με χρόνο αρχικής κατασκευής μεταξύ 1968 έως 1971, στο οποίο έχουν γίνει αρκετές ανακαινίσεις με αρκετές ανακαινίσεις να έχουν πραγματοποιηθεί έκτοτε.

Η διαδικασία με επισπεύδουσα την Eurobank, ως εκπροσώπου των ομολογιούχων δανειστών του από 22.03.2007 κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 300.000.000 ευρώ εκδόσεως της Ήλιος Α.Ε., αφορά στην επιταγή από 28 Ιουνίου 2023 "με την οποία η καθής η εκτέλεση εταιρεία επιτάχθηκε στην καταβολή: α) συνολικού ποσού 513.562.864,96 ευρώ, το οποίο αναλύεται σε οφειλόμενο κεφάλαιο ομολογιών ύψους 299.000.000 ευρώ και οφειλόμενους τόκους 214.562.864,96 ευρώ, νομιμοτόκως με συμβατικούς τόκους υπερημερίας από την 9-6-2023 και με εξάμηνο ανατοκισμό τόκων, μέχρι την ολοσχερή εξόφληση, και αυτό νομιμοτόκως με συμβατικούς τόκους υπερημερίας από την 9-6-2023 και με εξάμηνο ανατοκισμό τόκων, μέχρι την ολοσχερή μου εξόφληση, πλέον β) ποσού 150 ευρώ για τη σύνταξη της επιταγής και γ) ποσού 120 ευρώ για τα έξοδα επίδοσης της επιταγής".

Η κόντρα με την ΕΤΑΔ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Capital.gr "ο Όμιλος Μαντωνανάκη βρίσκεται σε δικαστική "κόντρα" με την ΕΤΑΔ, για την υπόθεση του Grand Resort Lagonissi. Στο πλαίσιο της αντιδικίας, έχουν οριστικοποιηθεί 8 διαιτητικές αποφάσεις που επιδικάζουν στην εταιρεία "Αττικός Ήλιος", συμφερόντων του ομίλου Μαντωνανάκη, αποζημιώσεις από το Δημόσιο που ξεπερνούν αθροιστικά τα 620 εκατομμύρια ευρώ.

Πισίνα το 1973 στο Elounda Beach Hotel

Η αντιδικία χρονολογείται από το 1999, όταν η εταιρεία συµφερόντων του επιχειρηµατία Μαντωνανάκη "Αττικός Ήλιος" συνήψε µε τον ΕΟΤ σύµβαση µίσθωσης έκτασης 326 στρεµµάτων στο Λαγονήσι, διάρκειας 77 ετών, µε την υποχρέωση να υλοποιήσει επενδύσεις 263,9 εκατ. ευρώ, το σύνολο των οποίων θα παρέµενε σε όφελος του ΕΟΤ και του Ελληνικού Δηµοσίου µετά τη λήξη της παραχώρησης. Η µισθωτική σύµβαση  τροποποιήθηκε το 2003, µεταξύ της ΕΤΑΔ και της Αττικός Ήλιος και τα σχέδια της εταιρείας για τη δημιουργία νέων χρήσεων και δραστηριοτήτων, που περιλάμβαναν την ανάπτυξη σηµαντικού αριθµού πολυτελών κατοικιών, συνεδριακού κέντρου και νέων ξενοδοχειακών µονάδων δεν ολοκληρώθηκαν.

Το 2018 ξεκίνησαν διαπραγµατεύσεις µεταξύ της Αττικός Ήλιος και της ΕΤΑΔ, από τις οποίες οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συµβιβασµό για την αποζηµίωση της εταιρείας από την ΕΤΑΔ µε το ποσό των 85 εκατ. ευρώ. Δεδοµένου ότι το ποσό που θα έπρεπε να καταβάλει το Δηµόσιο στον επενδυτή ήταν πολύ µεγάλο και δεν υπήρχε καταδικαστική απόφαση για το Δηµόσιο, ζητήθηκε η γνωµοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκειµένου ο συµβιβασµός να είναι νόµιµος και να µην τεθούν ζητήµατα απιστίας κατά του Δηµοσίου από τη διοίκηση της ΕΤΑΔ.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο γνωµοδότησε κατά του συµβιβασµού, καθώς η νοµική άποψη που επικράτησε, και η οποία υποστηριζόταν και από εξειδικευµένους συµβούλους, ήταν ότι µια δικαστική διαµάχη θα κατέληγε υπέρ της ΕΤΑΔ. Έτσι, το Ελληνικό Δηµόσιο απέρριψε τον συµβιβασµό των 85 εκατ. ευρώ, που είχε δεχθεί η Αττικός Ήλιος, και η υπόθεση πήρε τον δρόµο των δικαστηρίων.

Ωστόσο, πολύ γρήγορα προέκυψαν διαφορές µεταξύ της Αττικός Ήλιος και της ΕΤΑΔ ως προς την εκτέλεση των µισθωτικών συµβάσεων, οι οποίες οδήγησαν τις δύο πλευρές στα δικαστήρια, µε την πρώτη να υποστηρίζει πως ουδέποτε της παραδόθηκε ολόκληρη η έκταση, όπως οφειλόταν από την πλευρά του Δηµοσίου, µε αποτέλεσµα να µην µπορέσει να προχωρήσει ολόκληρο το επιχειρηµατικό της σχέδιο.

Ιστορική φωτό από το αρχείο Μανώλη Ρασούλη του 1973

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις οικονομικές καταστάσεις του 2022, η εταιρεία ακινήτων του Δημοσίου προχώρησε σε πρόβλεψη ύψους 257 εκατ. ευρώ  για υποχρεώσεις που αφορούν επίδικες υποθέσεις. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι για το 2022 η ΕΤΑΔ παρουσίασε ζημιές ύψους περίπου 210,5 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών περίπου 20 εκατ. του 2021″.

Σύμφωνα δε με πηγές του ομίλου Μαντωνανάκη το συνολικό ποσό κεφαλαίου, τόκων και δικαστικών εξόδων που έχει επιδικασθεί υπέρ του ανέρχεται σε άνω των 712 εκατ. ευρώ, το δε 80% αυτού, το οποίο είναι ενεχυριασμένο υπέρ των τραπεζών, ήτοι 570 εκατ. ευρώ, και υπερβαίνει κατά 195 εκατ. ευρώ το σύνολο των ομολογιακών δανείων που απαιτούν προς εξόφληση οι τράπεζες.

Τα ξενοδοχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πλειστηριασμού "το ξενοδοχείο Elounda Beach Hotel & Villas είναι ένα πολυτελές ξενοδοχείο, κατηγορίας 5*, με χρόνο αρχικής κατασκευής μεταξύ 1968 έως 1971 με αρκετές ανακαινίσεις να έχουν πραγματοποιηθεί έκτοτε.

Στην εντολή ανάθεσης που μας δόθηκε από τη Συμβολαιογράφο Δέσποινα Ελυώτη αναφέρεται ότι το ξενοδοχείο ΕΛΟΥΝΤΑ ΜΠΗΤΣ διαθέτει επιφάνεια κτισμάτων συνολικής έκτασης 15.982,32 τμ , κολυμβητικές δεξαμενές εκτάσεως 3.010,64 τμ και γήπεδα / αθλητικές εγκαταστάσεις εμβαδού 1.467 τμ.

Τα ανωτέρω εμβαδά προέρχονται από εμβαδομέτρηση του από 08-11-2006 κτηματολογικού διαγράμματος του Αγρονόμου – Τοπογράφου Μηχανικού Εμμανουήλ Αλεξάκη.

Ωστόσο , στην παρούσα εκτίμηση εκφράζουμε την επιφύλαξη μας για το κατά πόσο οι επιφάνειες αυτές ανταποκρίνονται στην πραγματική κατάσταση του ξενοδοχείου σήμερα για τους ακόλουθους λόγους:

– Διαπιστώνουμε διαφοροποιήσεις σε αεροφωτογραφίες.

– Έχουν παρέλθει 16 χρόνια από την μέτρηση. Στον ενδιάμεσο διάστημα ενδέχεται να έχουν πραγματοποιηθεί προσθήκες καθ' ύψος ή κατ' έκταση.

– Δεν γνωρίζουμε αν οι κτιριακές επιφάνειες αναφέρονται σε καλυπτόμενη επιφάνεια ή επιφάνεια δόμησης καθώς και αν λαμβάνουν υπόψη υπόγειους χώρους.

– Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν περιλαμβάνεται το σύνολο των κτιριακών όγκων επί του γηπέδου ή μέρος αυτών (πχ τα προβλεπόμενα από τις οικοδομικές άδειες)

Για τους παραπάνω λόγους, δεν θα χρησιμοποιηθούν οι επιφάνειες αυτές σε υπολογισμούς αλλά θα βασιστούμε στον αριθμό των δωματίων του ξενοδοχείου.

Το ξενοδοχείο διαθέτει σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις του έτους 2020 , 249 δωμάτια ενώ στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας εμφανίζεται δυναμικότητας 263 δωματίων. Στα πλαίσια της παρούσας εκτίμησης λαμβάνουμε υπόψη το πλήθος όπως αυτό αναφέρεται στις δημοσιευμένες ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του έτους 2020".

Αντιστοίχως: "Το ξενοδοχείο Elounda Bay Palace 5* , έχει κατασκευαστεί σε παραθαλάσσιο γεωτεμάχιο το οποίο σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, φέρει ΚΑΕΚ 320190205042 , είναι εμβαδού 57.743 τμ . Το εν λόγω γεωτεμάχιο είναι ακανόνιστου σχήματος , με μεγάλο παραθαλάσσιο μέτωπο και εύκολη πρόσβαση από την Επαρχιακή οδό Αγίου Νικολάου Ελούντας. Οι κλίσεις του γηπέδου είναι ήπιες και από τα δυτικά προς τα ανατολικά παρέχοντας πολύ όμορφη θέα στα περισσότερα δωμάτια του ξενοδοχείου.

Επιπλέον στην ίδια περιοχή υπάρχουν δύο γήπεδα τα οποία εξυπηρετούν δευτερεύουσες λειτουργίες του ξενοδοχείου

1) Γήπεδο εμβαδού 5.164 τμ το οποίο φέρει ΚΑΕΚ 320190208082 και στο οποίο υπάρχει βιολογικός καθαρισμός.

2) Γήπεδο εμβαδού 4.228 τμ το οποίο φέρει ΚΑΕΚ 320190208084 και στο οποίο υπάρχουν δεξαμενές Όλα τα παραπάνω ακίνητα με τα επί αυτών υφιστάμενα κτίσματα , αντιμετωπίζονται ως μία ενιαία λειτουργική ενότητα και τους αποδίδεται μία συνολική αξία.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία , το ξενοδοχείο Elounda Bay Palace είναι ένα πολυτελές ξενοδοχείο, κατηγορίας 5*, με χρόνο αρχικής κατασκευής μεταξύ 1968 με αρκετές ανακαινίσεις να έχουν πραγματοποιηθεί έκτοτε.

Στην εντολή ανάθεσης που μας δόθηκε από τη Συμβολαιογράφο Δέσποινα Ελυώτη, αναφέρεται ότι το ξενοδοχείο ΕΛΟΥΝΤΑ ΜΠΗΤΣ διαθέτει επιφάνεια κτισμάτων συνολικής έκτασης 12.830,35 τμ , κολυμβητικές δεξαμενές εκτάσεως 1.714,15 τμ και γήπεδα / αθλητικές εγκαταστάσεις εμβαδού 3.125,60 τμ.

Τα ανωτέρω εμβαδά προέρχονται από εμβαδομέτρηση του από 08-11-2006 κτηματολογικού διαγράμματος του Αγρονόμου – Τοπογράφου Μηχανικού Εμμανουήλ Αλεξάκη. Ωστόσο , στην παρούσα εκτίμηση εκφράζουμε την επιφύλαξη μας για το κατά πόσο οι επιφάνειες αυτές ανταποκρίνονται στην πραγματική κατάσταση του ξενοδοχείου σήμερα για τους ακόλουθους λόγους:

– Διαπιστώνουμε διαφοροποιήσεις σε αεροφωτογραφίες.

– Έχουν παρέλθει 16 χρόνια από την μέτρηση. Στον ενδιάμεσο διάστημα ενδέχεται να έχουν πραγματοποιηθεί προσθήκες καθ' ύψος ή κατ' έκταση.

– Δεν γνωρίζουμε αν οι κτιριακές επιφάνειες αναφέρονται σε καλυπτόμενη επιφάνεια ή επιφάνεια δόμησης καθώς και αν λαμβάνουν υπόψη υπόγειους χώρους.

– Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν περιλαμβάνεται το σύνολο των κτιριακών όγκων επί του γηπέδου ή μέρος αυτών (πχ τα προβλεπόμενα από τις οικοδομικές άδειες)

Για τους παραπάνω λόγους, δεν θα χρησιμοποιηθούν οι επιφάνειες αυτές σε υπολογισμούς αλλά θα βασιστούμε στον αριθμό των δωματίων του ξενοδοχείου

Το ξενοδοχείο διαθέτει σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις του έτους 2020 266 δωμάτια ενώ στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας εμφανίζεται δυναμικότητας 252 δωματίων. Στα πλαίσια της παρούσας εκτίμησης λαμβάνουμε υπόψη το πλήθος όπως αυτό αναφέρεται στις δημοσιευμένες ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του έτους 2020".

money-tourism.gr 

Τουρισμός - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ