Κρίσιμη συνάντηση Αυγενάκη με τους Ηρακλειώτες αγρότες και κτηνοτρόφους

Πως κινούνται αγροτικά στελέχη πριν από την συνάντηση με τον υπουργό

Petite Perle 300×250

Στην αίθουσα Καστελάκη του Επιμελητηρίου ζήτησε να δει τελικά αύριο Σάββατο, στις 11 το πρωί, τα αγροτικά και κτηνοτροφικά στελέχη του Ηρακλείου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ ο αγροτικός κόσμος και στην Κρήτη είναι έτοιμος να ξεσηκωθεί.

Της Χρυσούλας Καλλιγιαννάκη

Πρόκειται για μια συνάντηση που όπως λένε οι αγρότες, άργησε πολύ, ρίχνοντας ευθύνες στα παλαιότερα αγροτικά στελέχη που αντί να αξιοποιήσουν την χρονική συγκυρία, όπου στο «τιμόνι» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται ένας κρητικός πολιτικός, εγκλωβίζονται και εγκλωβίζουν τους αγρότες, σε ανέξοδες συσκέψεις, μπροστά στην αδυναμία τους να ελέγξουν την κατάσταση, καθώς και σε τοπικό επίπεδο ήδη «βράζει» ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος.
Οι ίδιοι οι αγρότες, που βρέθηκαν στα γραφεία της Ένωσης Ηρακλείου το απόγευμα της Πέμπτης , δεν έκρυψαν την ενόχληση τους απέναντι σε όσους επιχειρούν να προβληθούν ως «αγροτοπατέρες», ζητώντας να βγει δυναμικά η Κρήτη και να διεκδικήσει αυτό που κάνει όλος ο αγροτικός κόσμος στην υπόλοιπη χώρα, αλλά και στην Ευρώπη.
Το κυρίαρχο όμως, όπως λένε είναι να ζητήσουν από τον Ηρακλειώτη, υπουργό την επίλυση των αγροτικών ζητημάτων της Κρήτης που χρονίζουν. Υπογραμμίζουν μάλιστα πως θα πρέπει και αυτοί επιτέλους να αξιοποιήσουν θετικά την παρουσία του συντοπίτη τους υπουργού στο συγκεκριμένο υπουργείο, μιας και ο ίδιος είναι γνώστης των αγροτικών προβλημάτων του νησιού. Εξάλλου πολλοί υπουργοί, όπως σημειώνουν οι ίδιοι οι αγρότες, έχουν δείξει κατά καιρούς το ενδιαφέρον τους για τις εκλογικές τους περιφέρειες, με ανάλογο τρόπο.
Η σύσκεψη πάντως της ΕΑΣΗ το απόγευμα της Πέμπτης αποκάλυψε περίτρανα το μεγάλο πρόβλημα που διαφαίνεται με την εκπροσώπηση των αγροτών και το κενό που υπάρχει στο αγροτικό κίνημα τοπικά.
Φωτεινή εξαίρεση, αποτελεί η ομάδα των νέων αγροτών και κτηνοτρόφων, που προσπαθεί το τελευταίο καιρό, να κάνει πράξη την αναγέννηση του αγροτικού κινήματος στο Ηράκλειο και κατ' επέκταση στην Κρήτη. Μάλιστα υπό την πίεση των δυναμικών κινητοποιήσεων που οργανώνουν οι κτηνοτρόφοι του Ηρακλείου μέσα από το συντονιστικό τους όργανο, φαίνεται πως οργανώθηκε εσπευσμένα και πρόχειρα η σύσκεψη στην ΕΑΣΗ και ενώ ήδη ο υπουργός είχε γνωστοποιήσει την απόφασή του να συναντήσει τα στελέχη του Ηρακλείου.
Οι ομάδα των νέων κτηνοτρόφων «σαρώνει» το νομό για να κινητοποιήσει τον κόσμο με στόχο την δυναμική τους παρουσία στην συγκέντρωση τους στο Αρκαλοχώρι,   όπως ήδη γράψαμε, (δείτε εδώ) προκειμένου να οργανώσουν δυναμικό συλλαλητήριο στο Ηράκλειο, φέρνοντας στο προσκήνιο τα προβλήματα που κινδυνεύουν να αφανίσουν τον κλάδο τους. Παράλληλα ένας σημαντικός αριθμός αγροτών συνεχίζει τις διαμαρτυρίες αποκλείοντας ξανά τον κόμβο στα Πεζά.
Έτσι όσοι βγήκαν μπροστά στην σύσκεψη της ΕΑΣΗ, με κλεισμένο από νωρίς το ραντεβού με τον υπουργό,  έσπευσαν να κατευνάσουν τις αντιδράσεις των αγροτών,  ενώ η χώρα «φλέγεται» από τις αγροτικές κινητοποιήσεις.
Στα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες του Ηρακλείου που αναμένονται να τεθούν στον υπουργό καταγράφεται η ακαρπία στην ελαιοκαλλιέργεια και ο περονόσπορος στα αμπέλια, θέματα για τα οποία είναι από καιρό ενημερωμένος ο Λευτέρης Αυγενάκης. Επιπλέον, στην σύσκεψη της Ένωσης συμφώνησαν να επαναφέρουν το θέμα με τα "κόκκινα" δάνεια, ενώ στην συνάντηση με τον υπουργό, θα τεθούν επί τάπητος οι πετσοκομμένες επιδοτήσεις των αγροτών της Κρήτης καθώς και η επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ.

Αγροτικά - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ