Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου: Οι νέες αυξήσεις ψηφίστηκαν μόνο από τη συμπολίτευση- Όλες οι αλλαγές στα τέλη- Οι θέσεις των παρατάξεων

Petite Perle 300×250

Μετά την κατά πλειοψηφία ψήφιση των δημοτικών τελών από τη δημοτική επιτροπή όπως ήδη σας έχει ενημέρωση η Φωνή του Μαλεβιζίου νωρίτερα, με αναλυτικό ρεπορτάζ , ήταν προδιαγεγραμμένη η ψήφιση επίσης κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο Μαλεβιζίου.

Οι νέες αυξήσεις που θα ισχύσουν θα επιφέρουν αύξηση κατά 25% στα νοικοκυριά και εως 50% σε επαγγελματικούς χώρους.

Της Κορίνας Καφετζοπούλου
Τι σημαίνει αυτό;
Ότι για μια οικία 100 τ.μ. που μηνιαίως πλήρωνε 8,33 ευρώ τώρα θα πληρώνει 10,42 ευρώ, και στους επαγγελματικούς χώρους από 20,57 ευρώ σε 32,50 ευρώ.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις
Στις Πεδινές/ Τουριστικές περιοχές όπου εντάσσεται το Γάζι
Στις κατοικίες :
η τιμή από το 1.00/ τ.μ πάει στο 1, 25 ευρώ
στην ημιορεινή ζώνη από 0,90 στο 1.00 και στις ορεινές/ επιβαρυμένες περιβαλλοντικά από 0,80 λεπτά στα 0, 90 λεπτά
Στα δωμάτια ξενοδοχείων / ενοικιαζόμενα δωμάτια (χρεώνονται με οικιακό συντελεστή) από 1.60 ευρώ στα 2,40 ευρώ για όλες τις ζώνες.
Οι αυξήσεις αυτές δεν ισχύουν για τις ευάλωτες ομάδες.
Επί των νέων τιμών παραμείνει η μείωση τελών κατά 50% στις ευάλωτες ομάδες ενώ ανοίγουν τα εισοδηματικά κριτήρια προκειμένου να ενταχθούν περισσότερα νοικοκυριά στα κοινωνικά τιμολόγια.
Σύμφωνα με την απόφαση παραμείνει η μείωση του 50% στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για την πρώτη και κύρια κατοικία μέχρι 100 τμ προσαυξημένη κατά 20 τμ για κάθε προστατευόμενο μέλος με εισόδημα εως 18.000 (από 13.000 ευρώ που ήταν στην προηγούμενη απόφαση του ΔΣ το 2021) προσαυξημένο κατά 3000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος για τις εξής κατηγορίες: α)πολύτεκνοι β) μονογονεικές οικογένειες γ) ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

Οι θέσεις των παρατάξεων

Η πρόταση για τις αυξήσεις ψηφίστηκε από τους 15 δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφούσας παράταξης, και καταψηφίστηκε από τους δέκα της αντιπολίτευσης.
Αυτό το δημοτικό συμβούλιο είχε ωστόσο το χαρακτηριστικό της πολιτικής ευπρέπειας ενώ παρέστη και η Λαϊκή Συσπείρωση όπως συνδικάτα και σωματεία.
Η κάθε πλευρά παρουσίασε τα δικά της επιχειρήματα σθεναρά ενώ το θέμα έχει και πολιτικές προεκτάσεις που σε αυτό συμφώνησαν όλοι.
Η συμφωνία είναι στο ότι η κυβέρνηση  άφησε τους δήμους στο έλεος του τέλος ταφής που έχει βάλει ταφόπλακα σε όλους του προϋπολογισμούς των Δήμων και οι ΟΤΑ για τους κλείσουν, αφού οι αριθμοί δεν βγαίνουν, προχωρούν σε αυξήσεις.
Ο δήμαρχος Μενέλαος Μποκέας στην μακροσκελή του τοποθέτηση υπεραμύνθηκε της πολιτική που ακολούθησε για την αύξηση των εσόδων, των διεκδικήσεων αλλά και το κέρδος από τα ανταποδοτικά οφέλη, όπως επίσης και η αύξηση που έγινε στις οχλούσες δραστηριότητες, αλλά όλα αυτά δεν ισοσκελίζουν τα έσοδα και τα έξοδα των τελών Καθαριότητας και Φωτισμού, που είναι ανταποδοτική υπηρεσία. Όλα αυτά τα χρόνια καλύπτεται η εκτόξευση της δαπάνης από ιδία έσοδα του δήμου και αυτό λειτουργεί εις βάρος της Καθημερινότητας, αφού κόβονται χρήματα από αλλού. Είπε επίσης ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις θα είναι στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Σημειώνοντας ότι η υπηρεσία Καθαριότητας πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί σωστά να επανδρωθεί  και να αποδοθούν όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Τόνισε επίσης ότι αυτή τη στιγμή αν δεν γίνουν αυξήσεις δεν μπορεί να κλείσει προϋπολογισμό ο Δήμος.
Από την αντιπολίτευση το Δημήτρης Πιτσικάκης είπε ότι το ζήτημα της αύξησης των τελών έως και 50%, θα έχει ως αποτέλεσμα την μεγάλη επιβάρυνση των Δημοτών σε αυτή την δύσκολη εποχή που διανύουμε για αυτό η παράταξη θα καταψηφίσει.
Θέση το θέμα πήρε μεταξύ των συμβούλων της παράταξης ο Δημήτρης Τζεδάκης, που έβαλε το πολιτικό ζήτημα λέγοντας ότι δεν μπορούμε να κάνουμε το χατήρι της κυβέρνησης και να μετακυλίσουμε το κόστος ταφής στους πολίτες στην ώρα που ο δήμος έχει κάνει προσφυγή στο ΣΤΕ για αυτό το θέμα.
Είπε επίσης ότι δεν έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια και ότι πρέπει να διαλέξουμε το δύσκολο δρόμο.

Κατά της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και της τακτικής του Δήμου, και η Λαϊκή Συσπείρωση, με τον Δημόκριτο Σαλούστρο  αλλά και τον Μιχάλη Χουστουλάκη ως εκπρόσωπο των συνδικάτων που ζήτησαν  με τη σειρά τους  να παρθεί πίσω η πρόταση της δημοτικής αρχής να γίνει και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τους οικιακούς και τους μικρούς επαγγελματικούς χώρους και γενναία αύξηση δημοτικών τελών στα ξενοδοχεία.

Αναλυτικά ρεπορτάζ επί των νέων συντελεστών και όλων των οικονομικών στοιχείων εδώ.

 

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ