Δημοτικό συμβούλιο και «συνέντευξη τύπου» στην πρώτη λογοδοσία του δήμου Μαλεβιζίου – Γιατί διαμαρτυρήθηκαν οι πρόεδροι

Petite Perle 300×250

Λιγότερο από δύο ώρες διήρκησε η πρώτη ειδική συνεδρίαση της λογοδοσίας του Δήμου Μαλεβιζίου, όπου προήδρευσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Λευτέρης Καλλέργης.
Μια διαδικασία που προσομοίαζε σε απολογισμό δημάρχου, δημοτικό συμβούλιο αλλά θύμιζε και «συνέντευξη τύπου», με την έννοια ότι τέθηκαν αρχικά 17 ερωτήματα. Όμως δεν μπόρεσαν να γίνουν διευκρινιστικές ερωτήσεις και να δοθούν περισσότερες απαντήσεις.

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Είναι άλλωστε μια διαδικασία που γίνεται πρώτη φορά με αυτή τη μορφή στην τοπική αυτοδιοίκηση και θα έχει ενδιαφέρον για το πως θα εξελιχθεί στη συνέχεια, αφού σε αυτή την φάση ήταν καταρχήν ενημερωτική.
Αν και πρώτη φορά πάντως εξαντλήθηκε ο αριθμός των ερωτημάτων.
Βάσει της νομοθεσίας έθεσαν δέκα ερωτήματα οι δημοτικοί σύμβουλοι. Επτά από την αντιπολίτευση και τρία ερωτήματα από τη συμπολίτευση.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έδειξαν οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων που έθεσαν επτά ερωτήματα.

Όμως δεν μπορούσαν να απαντηθούν όλα, αφού η νομοθεσία ορίζει ότι επιτρέπονται μέχρι δυο.
Ως προς αυτό έγινε «τρίπλα», πριν γίνει κλήρωση.
Το Φόδελε, το Κεραμούτσι και το Καμάρι, είχαν βάλει ως προτεραιότητα την αγροτική οδοποιία θέμα που είχε θέσει και η αντιπολίτευση, όποτε στην κληρωτίδα μπήκαν τα ερωτήματα των Κορφών, του Μαράθου, της Αγίας Πελαγίας και της Ροδιάς.
Μετά την κλήρωση έμεινε εκτός η Ροδιά και η Αγία Πελαγία.

Αυτό προκάλεσε στο τέλος ερωτήματα για το πώς θα αντιμετωπιστεί η τύχη της στιγμής και αν θα εξαρτάται από αυτήν, η απάντηση σε θέματα που αφορούν στις κοινότητες.

Λύση ως προς αυτό υπάρχει διάθεση να δοθεί   καθώς  τα θέματα σαφώς και μπορούνε να πάνε στο Δημοτικό  Συμβούλιου, όπως απάντησαν οι κύριοι Καλλέργης και Μποκέας στους προέδρους που διαμαρτυρήθηκαν.

 

Τα ερωτήματα

Τα ερωτήματα που τέθηκαν από την αντιπολίτευση αφορούσαν τα εξής ζητήματα: Αγροτική οδοποιία ( Γιάννης Μακριδάκης) , αντισταθμιστικά ΑΔΜΗΕ (Γιώργος Σαριδάκης), τον σταθμό μεταφόρτωσης( Δημήτρης Τζεδάκης), το πλάνο για την τουριστική προβολή (Μπάμπης Μερονιακάκης), τα κοιμητήρια (Μιχάλης Ξυλούρης) , το κανάλι της Αγίας Πελαγίας ( Γιάννης Κοτσυφός), το νέο νηπιαγωγείο Γαζίου, ( Μανώλης Παπαδομανωλάκης)
Από τη συμπολίτευση ερωτήματα έθεσαν οι Βαγγέλης Παρασύρης ( Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Γαζίου), και ο Μανώλης Βίστης και η Μαρίνα Βογιατζή για τον κόμβο Τζωράκη και την ανάπλαση της Ελ. Βενιζέλου.
Απαντήσεις έδωσαν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι και σε ορισμένα απάντησε ο δήμαρχος κ. Μποκέας.΄

Από τη σημερινή διαδικασία προέκυψαν και ειδήσεις πάντως ως προς την εξέλιξη ορισμένων θεμάτων.
Ξεχωρίζουν, η επιτάχυνση της διαδικασίας για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, ο Κινητός Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων που δρομολογείται με το θέμα της χωροθέτησης στον Σκαφιδαρά να είναι σε εκκρεμότητα, η πορεία των εργασιών στον κόμβο Τζωράκη που έχει καθυστερήσει λόγω της υπογειοποίησης των δικτύων και το ξεμπλοκάρισμα με απόφαση του διοικητικού Εφετείου Χανιών, του έργου του πρώτου τμήματος της Ελευθερίου Βενιζέλου.

Τα υπόλοιπα, είναι θέματα που αφορούν στην ειδησιογραφία της τοπικής επικαιρότητας, όπως τα έργα της αγροτικής οδοποιίας, ή  ζητήματα  που απασχολούν Δημοτική Επιτροπή και Δημοτικό Συμβούλιο.

Σε κάθε περίπτωση η ενημέρωση που έγινε από πλευράς δημοτικής αρχής  θα είναι χρήσιμη για τις επόμενες λογοδοσίες  καθώς αυτή η ειδική συνεδρίαση  θα γίνεται κάθε δύο μήνες.

 

 

 

 

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ