Γ. Μαρκογιαννάκης: Το "διαβολικό τρίγωνο" στο Μαλεβίζι

Άρθρο του τέως δημάρχου Γαζίου

Petite Perle 300×250

Του Γιώργου Μαρκογιαννάκη*

Στο πλαίσιο της επίλυσης του ενεργειακού προβλήματος της Κρήτης, είναι σε διαδικασία κατασκευής  ένα ενεργειακό έργο στο δήμο μας που όταν ολοκληρωθεί θα λειτουργεί ως εξής:

1) Στην Κορακιά-Γαλήνοι του Φόδελε:

Α) Προσαιγιάλωση και εγκαταστάσεις υποδοχής του καλωδίου αμφίδρομης μεταφοράς  ηλεκτρικής ενέργειας.

Δηλαδή θα φέρνει αλλά και θα στέλνει ρεύμα στο μέλλον…

Β) Στην ίδια περιοχή προβλέπεται και η προσαιγιάλωση του καλωδίου της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

2) Στην Δαμάστα:

Α) Κολοσσιαίες εγκαταστάσεις και σταθμός μετατροπής, από συνεχούς σε εναλλασσόμενη, της ενέργειας από το καλώδιο αλλά και αντίστοιχα την ενέργεια των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε) που -σύντομα-θα εγκατασταθούν σε όλη την Κρήτη.

Β) Η ευρύτερη περιοχή της Δαμάστας΄΄θα γεμίσει'' από τις εναέριες γραμμές μεταφοράς της ενέργειας, από τις Α.Π.Ε. προς το σταθμό μετατροπής, αλλά και από τη νέα-αναβαθμισμένη- γραμμή μεταφοράς ενέργειας Χανιά-Δαμάστα-Λινοπεράματα.

3) Στα Λινοπεράματα:

Α)Αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων μονάδων παραγωγής ενέργειας και εγκατάσταση νέων σύγχρονων μονάδων, που θα λειτουργούν ανάλογα με τις ανάγκες, ως ''ψυχρή'' εφεδρεία.

Β)Υποδοχή της νέας γραμμής από τη Δαμάστα και επέκταση των -υπαρχόντων-εγκαταστάσεων διανομής της ενέργειας.

Συμπέρασμα:

Στο δήμο Μαλεβιζίου θα δημιουργηθεί ένα ''διαβολικό τρίγωνο'', από μονάδες υποδοχής-μετατροπής-παραγωγής αλλά και από ατελείωτες γραμμές μεταφοράς και διάθεσης της ενέργειας,ατάκτως ερριμμένα.

Δηλαδή εκτός την ήδη επιβαρυμένη περιοχή των Λινοπεραμάτων, επιβαρύνονται επιπλέων η Κορακιά και η Δαμάστα.

Όμως:

Η ''προγραμματική συμφωνία Γαζίου''(δείτε εδώ)που υπογράφηκε στο Δημαρχείο Γαζίου στις 20-11-2003 από την Ελληνική Κυβέρνηση τη ΡΑΕ τη ΔΕΗ τη ΔΕΠΑ την Περιφέρεια Κρήτης την Νομαρχία Ηρακλείου και το Δήμο Γαζίου,  προέβλεπε ότι όλες αυτές οι εγκαταστάσεις   θα γίνουν στην περιοχή Κορακιά στο Φόδελε.
Για την υλοποίηση της συμφωνίας αυτής είχαν δεσμευτεί δημόσια, ο τότε πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης καθώς και οι δύο μετέπειτα πρωθυπουργοί κ.κ. Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου.
Η ανωτέρω συμφωνία ήταν αποτέλεσμα αγώνα-πολλών ετών-του τότε Δήμου Γαζίου και των τοπικών φορέων.
Το γεγονός ότι δεν υλοποιήθηκε η''προγραμματική συμφωνία Γαζίου'',είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία αυτού του ''διαβολικού τριγώνου'' στο δήμο Μαλεβιζίου.
Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους πολιτικούς, καθώς και σε όλους εμάς τους δημοτικούς και τοπικούς παράγοντες.
Προσωπικά ως τέως Δήμαρχος Γαζίου, δεσμεύομαι ότι σύντομα θα αναφερθώ στο ιστορικό του θέματος Λινοπεράματα-Κορακιά-Δαμάστα από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 έως σήμερα.
Το οφείλω στον τόπο και στους αγώνες των ανθρώπων του…

*Ο Γιώργος Μαρκογιαννάκης είναι τέως δήμαρχος Γαζίου.

Απόψεις - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ