Περόνοσπορος και ακαρπία: "Πράσινο φως" για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ

Petite Perle 300×250

Ο περονόσπορος που αποτελεί μια από τις σοβαρότερες ασθένειες του αμπελιού, μπορεί πλέον να αποζημιώνεται, αίτημα που θέτει εδώ και πολλά χρόνια ο αμπελουργικός κόσμος της Κρήτης.

Της Χρυσούλας Καλλιγιαννάκη

Αντίστοιχα και για την ακαρπία στις ελιές, λόγω των καιρικών συνθηκών -που επικράτησαν πέρσι το Μάη- άνοιξε την συζήτηση για περαιτέρω διεύρυνση των ασφαλιστικών καλύψεων από τον Ελληνικό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων. Στην κατεύθυνση αυτή, φαίνεται να κινείται ο ΕΛΓΑ στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του, με την επίσημη παραίνεση του ΥΠΑΑΤ Λευτέρη Αυ- γενάκη. Έτσι ανάβει το «πράσινο φως» για την αποζημίωση των παραγωγών για το φαινόμενο της ακαρπίας και για τον περονόσπορο, αίτημα που έχει διατυπωθεί πολλάκις από τους Κρητικούς αγρότες.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές και τα δύο αυτά ζημιογόνα αίτια, που τίθεται ψηλά στο διεκδικητικό πλαίσιο αμπελουργών και ελαιοπαραγωγών του νησιού μας, αναμένεται να καλυφθούν πλέον, μέσα από το νέο αναμορφωμένο ΕΛΓΑ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το 50% των ασφαλίστρων θα χρηματοδοτηθεί από το νέο μέτρο «Επιδότησης Ασφαλίστρων», που φαίνεται να εισάγει η τροποποίηση της ΚΑΠ, για παραγωγούς που επιθυμούν να ασφαλιστούν για κινδύνους εκτός αυτών που καλύπτει ασφαλιστικά υποχρεωτικά ο ΕΛΓΑ.

Μάλιστα γίνεται λόγος πως το νέο αυτό μέτρο, θα χρηματοδοτηθεί με ποσό ύψους 222 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πάντως πως τα στελέχη του ΕΛΓΑ σε τοπικό επί- πεδό δεν έχουν ενημέρωση για το εν λόγο μέτρο, μέχρι αυτήν την ώρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται για ασφάλιστρα που θα αφορούν τρεις συνολικά ομάδες ζημιών για ασφαλιστική κάλυψη. Στην πρώτη μάλιστα ομάδα καταγράφεται η ασφαλιστική κάλυψη για το φαινόμενο της ακαρπίας για την καλλιέργεια της ελιάς. Στην δεύτερη ομάδα καταγράφεται η ασφαλιστική κάλυψη για το φαινόμενο της ακαρπίας και των έμμεσων ζημιών της βροχόπτωσης, που αφορά σε φυτοπαθολογικές και γενικά δευτερογενής προσβολές, όπως είναι ο περονόσπορος και άλλες µυκητολογικές προσβολές. Η αναφορά στην δεύτερη ομάδα γίνεται για τις καλλιέργειες Ροδακινιάς, Βερυκοκιάς, Ακτινιδιάς, Κερασιάς, Μηλιάς, Αχλαδιάς και ∆αµασκηνιάς.

Για την τρίτη οµάδα, η ασφαλιστική κάλυψη αφορά, στις έµµεσες ζηµιές της βροχόπτωσης (φυτοπαθολογικών και γενικά δευτερογενών προσβολών, όπως είναι ο περονόσπορος και άλλες µυκητολογικές προσβολές για τις καλλιέργειες Σταφυλιού, Πατάτας και Ντοµάτας. Η ασφαλιστική αυτή κάλυψη αφορά ιδιαίτερα τους αμπελουργούς του Ηρακλείου που θυμίζουμε, το περσινό καλοκαίρι υπέστησαν σοβαρές ζημιές συνδυαστικά με τον καύσωνα και αποζημιώθηκαν από τον ΕΛΓΑ μόνο για τις εκτιμήσεις των ζημιών του καύσωνα. Όλα τα παραπάνω αφορούν βέβαια στην προαιρετική ασφάλιση που θα εισάγει ο ΕΛΓΑ.

Στο προσχέδιο της πρότασης γίνεται αναφορά και για το κόστος των ασφαλίστρων.

Ωστόσο καθώς η πρόταση βρίσκεται στο στάδιο διαμόρφωσης θα αναμένουμε την τελική απόφαση. Το βέβαιο είναι πως με βάση την αναλογιστική μελέτη ο παραγωγός θα πληρώνει το 50% του κόστους των ασφαλίστρων μόνο εφόσον µπει στο πρόγραμμα επιδότησης.

 

∆ικαιούχοι                                                            

∆ικαιούχοι της παρέµβασης αναμένεται να είναι οι ενεργοί γεωργοί µε ενεργό σχετικό ασφαλιστήριο για τους προαιρετικούς κινδύνους. Ειδικότερα για τις έµµεσες προσβολές από βροχόπτωση θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι, εκ µέρους των παραγωγών, έχουν ληφθεί όλα τα προληπτικά µέτρα, για την υγιεινή των καλλιεργειών.

Επιπρόσθετα, το στρατηγικό σχέδιο αναφέρει πως θα πρέπει να αποδεικνύεται από µετεωρολογικά δεδοµένα η ένταση των φαινόµενων όσον αφορά τη βροχόπτωση και την υψηλή υγρασία, καθώς και οι µειωµένες ώρες ψύχους, όσον αφορά στην ακαρπία.

 

Αποζημιωθείσα ζημιά                                           

Σύµφωνα µε τον οδηγό του Μέτρου, ο ΕΛΓΑ θα παρέχει τα ποσά αποζηµίωσης ως εξής:

Για ποσοστό ζηµιάς κάτω ή ίσο του 50%, δεν θα καταβάλλει αποζημίωση στον παραγωγό. Αν το ποσοστό της ζηµιάς είναι µεταξύ 50,1-70% θα καταβάλλεται αποζηµίωση, για το ποσοστό ζηµιάς µεταξύ 50,1 και 70% ύψους 50% επί το ασφαλισµένο κεφάλαιο.

Αν το ποσοστό της ζηµιάς είναι µεταξύ 70,1-90% θα κα- ταβάλλεται αποζηµίωση για το ποσοστό ζηµιάς µεταξύ 50,1 και 90% ύψους 60% επί το ασφαλισµένο κεφάλαιο. Τέλος αν το ποσοστό της ζηµιάς είναι άνω του 90% θα καταβάλλεται αποζηµίωση για το ποσοστό ζηµιάς άνω

Μιχάλης Καμπιτάκης: Είναι στη σωστή κατεύθυνση

Θετικά αντιμετωπίζουν οι αγρότες του Ηρακλείου τις επικείμενες   αλλαγές του ΕΛΓΑ, ανέφερε στην Φωνή του Μαλεβιζίου ο γνωστός αγροτοσυνεταιριστης και αντιπρόεδρος της Αγροτοδιατροφικής Μιχάλης Καμπιτάκης.

«Οι αλλαγές φαίνεται να κινούνται στην σωστή κατεύθυνση. Εμείς χρόνια τώρα συζητάμε τις προαιρετικές καλύψεις. Είναι εξαιρετικά θετικές οι πληροφορίες για την επιδότηση της κάλυψης . περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις», συμπλήρωσε.

Θέματα Φωνής - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ