Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου: Από μια κλωστή κρεμόταν η συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό του 2024

Υψηλοί τόνοι, αντιπαράθεση και εκατέρωθεν βολές μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης

Petite Perle 300×250

Όσα δεν είχαν ειπωθεί στα προηγούμενα δημοτικά συμβούλια, ελέγχθηκαν μαζεμένα  το απόγευμα της Πέμπτης και από τις δυο παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2024.

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Αυτή η συνεδρίαση δεν είχε καμία σχέση με τη συζήτηση που έγινε το πρωί στη δημοτική επιτροπή και τίποτα δεν προμήνυε τα όσα επακολούθησαν προς το τέλος της συνεδρίασης.
Για λίγα λεπτά η αίθουσα μύριζε μπαρούτι και λίγο έλειψε να τιναχθεί στον αέρα η συνεδρίαση, καθώς στο τραπέζι έπεσαν πολλά.
Εκατομμύρια, έργα, αυξήσεις τελών, απευθείας αναθέσεις σε ένα κλίμα γεμάτο υπονοούμενα και απαντήσεις με νόημα, όπως και τοποθετήσεις.
Ο δήμαρχος Μενέλαος Μποκέας, φάνηκε να είναι μπερδεμένος από τη στάση της αντιπολίτευσης και να μην δέχεται επί της ουσίας τις αιτιάσεις της μη ψήφισης του προϋπολογισμού, που διατύπωσε ο Δημήτρης Πιτσικάκης.
Η αντιπολίτευση με τη σειρά της φάνηκε και αυτή μπερδεμένη αλλά και δύσπιστη με τα επιχειρήματα και τους αριθμούς που άκουγε από την παρουσίαση της δημοτικής αρχής.
Αυτό που πυροδότησε την ένταση ήταν αρχικά η ερώτηση που έκανε ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, Γιώργος Σαριδάκης που ρώτησε γιατί στον προϋπολογισμό δεν πέρασαν οι αυξήσεις των τελών καθαριότητας και φωτισμού αφού χωρίς αυτές δεν θα μπορούσε να κλείσει ο προϋπολογισμός. Στη συνέχεια είπε ότι για να φανούν έπρεπε να είχαν ψηφιστεί από τον Οκτώβριο αλλά ο δήμαρχος δεν το έκανε φοβούμενος το πολιτικό κόστος.

Στο πρώτο ερώτημα απάντησε ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Παρασύρης, που είπε ότι ουδέποτε είπε αυτό όπως το διατύπωσε ο κ. Σαριδάκης, και ότι οι αυξήσεις μπήκαν γιατί ο δήμος καλείτε να χρηματοδοτήσει τις ανταποδοτικές υπηρεσίες από ίδια έσοδα κάτι που θα είναι εις βάρος των άλλων υπηρεσιών κυρίως από την καθημερινότητα. Μάλιστα περίπου 1εκ . ευρώ στον προϋπολογισμό του 2024, θα καλύψει αυτές τις ανάγκες, και τα χρήματα θα μπορούσαν να διατεθούν αλλού.

Ο δήμαρχος με τη σειρά του είπε ότι την αύξηση των τελών αν την έκανε τον Οκτώβριο δεν θα είχε κανένα πολιτικό κόστος, όμως δεν υπήρχαν ακόμα όλα τα στοιχεία.
Επιπλέον αν δεν γινόντουσαν οι αυξήσεις, θα έπρεπε να αποφασίσουν από που θα ήθελαν να κόψουν χρήματα.
«Εφόσον δε συμφωνείτε τι προτείνετε να κόψετε;» αντίτεινε.

«Δεν προτείνουμε να κόψουμε …Προτείνουμε να φέρετε πόρους» είπε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Δημήτρης Πιτσικάκης, και τότε ο δήμαρχος του είπε ότι αυτό στην ανταποδοτικότητα δεν γίνεται. Μάλιστα κάλεσε τον Δημήτρη Τζεδάκη, ως παλαιότερο να εξηγήσει στην παράταξη του αν αυτό που προτείνει ο επικεφαλής γίνεται.
Ο Δημήτρης Τζεδάκης ανταπάντησε ότι δεν είναι τόσο απλό, δεν γίνεται, αλλά συνέχισε το θέμα σε πολιτική αντιπαράθεση λέγοντας επί της ουσίας ότι οι αυξήσεις μπήκαν αλλά στην Καθαριότητα και φέτος «θα είναι μια από τα ίδια και δεν θα αλλάξει τίποτα».
Συμπλήρωσε επίσης ότι κατάλαβε αυτό ακριβώς που είπε και ο κ. Σαριδάκης και έκλεισε την μακροσκελή τοποθέτηση του, λέγοντας ότι δεν ψηφίζει τον προϋπολογισμό επειδή θεωρεί ότι είναι πλασματικός, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στην καθαριότητα, ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός και ότι τα μεγαλεπήβολα σχέδια είναι πρόχειρα.
Ο ίδιος ήδη πάντως είχε κατεβάσει τους τόνους λέγοντας: «Δεν ήρθαμε για στείρα αντιπολίτευση, για αυτό και ψηφίσαμε το τεχνικό πρόγραμμα».

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, παίρνοντας τον λόγο είπε: «Έχω μπερδευτεί χωρίς νούμερα και στοιχεία έρχεστε εδώ και προτείνετε αυξήσεις για τη ΔΕΥΑΜ…. μετά έρχεστε εδώ και σας λέμε σχεδόν τα ίδια , δεν υπάρχει δυνατότητα με βάση τα έσοδα να γίνουν παραπάνω επενδύσεις στην καθαριότητα…. Υπογραμμίζεται το πρόβλημα αλλά αποκρύπτεται τους τρόπους επίλυσης….»

Εκείνη την ώρα το λόγο πήρε ο Δημήτρης Πιτσικάκης και είπε ότι τα στοιχεία δεν του δόθηκαν όταν τα ζήτησε τον περασμένο Νοέμβριο λέγοντας επίσης ότι είναι δουλειά της συμπολίτευσης να βρίσκει τους τρόπους και της αντιπολίτευσης να ελέγχει.
Ο δήμαρχος του απάντησε ότι τα στοιχεία αυτά δεν είναι κρυφά θα μπορούσε να είχε επαναφέρει το αίτημα και να ρωτήσει και στη λογοδοσία.

Μεταξύ Μποκέα και Πιτσικάκη υπήρχε και άλλη στιχομυθία, όταν ο δεύτερος έκανε αναφορά σε απευθείας αναθέσεις και ο πρώτος του απάντησε αν τον απειλεί με κάτι.
Σε αυτό το θέμα ο δήμαρχος πάντως πριν το τέλος επανήλθε λέγοντας : «Είμαστε στη διάθεσή σας για ότι στοιχεία θέλετε, ούτως ή άλλως όλα είναι δημοσιευμένα. Δε δέχομαι ούτε μια νύξη με την ηθική, για την εντιμότητα, τη σταθερότητα και τη συνέπεια αυτή της δημοτικής αρχής και της προηγούμενης έχουμε ελεγχθεί σε όλα».
Η αντιπολίτευση με τη σειρά της τόσο με τον κ. Πιτσικάκη όσο και με τον κ. Τζεδάκη ζήτησε να γίνεται διαβούλευση και να έχει λόγο σε όλες τις αποφάσεις.
Πυροσβεστικό ρόλο τις δύσκολες στιγμές είχε ο πρόεδρος, Λευτέρης Καλλέργης.
Οι τόνοι στο τέλος έπεσαν και ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε μόνο από την πλειοψηφούσα παράταξη.

 

 

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ