Στην τελική ευθεία για τη μεταφορά του πρώτου μετασχηματιστή στη Δαμάστα- Έφτασε στα Λινοπεράματα – Άνοιξαν δίοδο στην Εθνική ( φωτογραφίες + βίντεο)

Επιβεβαιώθηκε το αποκλειστικό ρεπορτάζ της Φωνής του Μαλεβιζίου

Petite Perle 300×250

 

Στις  3 το μεσημέρι της Πέμπτης 11 Απριλίου προσαιγιάλωσε στα Λινοπεράματα το motor ship  που  μεταφέρει τον πρώτο μετασχηματιστή  από τους επτά συνολικά που θα φτάσουν  στην περιοχή και  θα μεταφερθούν με ένα πραγματικά πρωτόγνωρο σχέδιο  στον Σταθμό Μετατροπής στη Δαμάστα όπως ήδη αποκάλυψε η Φωνή του Μαλεβιζίου πριν μερικές ημέρες.

 

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

 

Μέσα σε έξι ημέρες κατασκευάστηκε η ειδική πλατφόρμα στα Λινοπεράματα ενώ άνοιξε και δίοδο στην Εθνική Οδό για να περάσει η αυτοκινούμενη νταλίκα  που θα μεταφέρει το πολύτιμο φορτίο που ζυγίζει 220 τόνους και έχει ύψος σχεδόν 7 μέτρα και πλάτος λιγότερο  από 4 μέτρα

Είναι χαρακτηριστικό  ότι το όχημα  διαθέτει  16 άξονες και η κίνηση του  θα γίνει με τηλεχειριστήριο. Ο οδηγός  δηλαδή θα είναι με τα πόδια ενώ η ταχύτητα δεν ξεπερνάει τα 3 χιλιόμετρα ανά ώρα.     Λόγω του βάρους αλλά και τους ύψους ο μετασχηματιστής  δεν χωράει κάτω από τις γέφυρες της Εθνικής.

Λόγω  όλων αυτών των συνθηκών  η μεταφορά από το Λιμάνι του Ηρακλείου  έγινε με καράβι  στα Λινοπεράματα όπου  πραγματοποιήθηκε και η προσαιγιάλωση, αργά το μεσημέρι με την παρουσία των εταιρειών που έχουν αναλάβει αυτό το τιτάνιο έργο.

 

 

 

 

Δεν αποκλείεται η οδική μεταφορά για Δαμάστα να ξεκινήσει αύριο ενώ λόγω των συνθηκών θα χρειαστεί να φτάσει στον τελικό προορισμό της τρεις ημέρες με τους οδηγούς του ειδικού οχήματος να είναι δύο.

Στην Εθνική οδό,  στον  δρόμο των Λινοπεραμάτων  άνοιξε ήδη η πρώτη   δίοδος

Ως προς τη διαδρομή,   οι  συρμοί θα μετακινηθούν νότια προς τα Λινοπεράματα , τον Αλμυρό και τον Σκαφιδαρά από όπου θα εισέλθουν στην παλιά εθνική οδό Ηρακλείου – Ρεθύμνου με κατεύθυνση προς τη Δαμάστα.

Το σενάριο της μεταφοράς  έχει εξαιρετικά αυστηρό πρωτόκολλο. Προβλέπει  τμηματική  διακοπή κυκλοφορίας  στη  διαδρομή  από τα Λινοπεράματα στη Δαμάστα  αλλά και  διακοπή ηλεκτροδότησης των καλωδίων της ΔΕΗ που είναι  χαμηλά για να μην χτυπήσει το φορτίο και επανασύνδεση στη συνέχεια.

Αυτό θα γίνεται σε κάθε διαδρομή με το χρονοδιάγραμμα να αναφέρει ότι θα χρειαστούν δυο μήνες για να μεταφερθούν στη Δαμάστα και οι επτά μετασχηματιστές.

Σε όλη τη διάρκεια των σημερινών εργασιών παρευρίσκονται ειδικά συνεργεία με εξειδικευμένο προσωπικό  με όλες τις κινήσεις να είναι σχεδόν χειρουργικές ενώ υπάρχει και δύτης που βουτά ανά διαστήματα.

Για το ακριβές σχέδιο την Τετάρτη στα γραφεία της εταιρείας που έχει αναλάβει το μεταφορικό  έργο, παρουσιάστηκε  με   προβολή ταινίας στους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, Ροδιάς, Μαράθου και Δαμάστας ενώ υπάρχει στενή συνεργασία με τον δήμαρχο Μαλεβιζίου, Μενέλαο Μποκέα.

Για όλη αυτή τη διαδικασία έχουν εκδοθεί πλήθος αδειών από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

 

 

 

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ