Κορονοϊός: Πέθανε έπειτα από 613 ημέρες νόσησης – Ο ιός μεταλλάχθηκε πάνω από 50 φορές!

Petite Perle 300×250

Ένας ασθενής με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που έπασχε με κορονοϊο έφερε ένα εξαιρετικά μεταλλαγμένο νέο στέλεχος επί 613 ημέρες προτού πεθάνει από υποκείμενη νόσο, διαπίστωσαν ερευνητές στις Κάτω Χώρες.

Σύμφωνα με το περιοδικό Time, ο ασθενής, ένας 72χρονος άνδρας με διαταραχή του αίματος, απέτυχε να αναπτύξει ισχυρή ανοσολογική απόκριση παρά τον εμβολιασμό με πολλαπλές δόσεις πριν νοσήσει με τη μετάλλαξη Όμικρον τον Φεβρουάριο του 2022.

Λεπτομερής ανάλυση δειγμάτων που συλλέχθηκαν από τον ασθενή, διαπίστωσε ότι ο κορονοϊός ανέπτυξε αντίσταση στη σοτροβιμάμπη, μια θεραπεία αντισωμάτων, μέσα σε λίγες εβδομάδες, δήλωσαν οι επιστήμονες του Κέντρου Πειραματικής και Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ.

Αργότερα απέκτησε πάνω από 50 μεταλλάξεις, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που υποδηλώνουν μια ενισχυμένη ικανότητα να αποφεύγει τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος, είπαν.

Η λοίμωξη με κορονοϊό που διήρκεσε 20 μήνες είναι η μακροβιότερη γνωστή, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι παρουσιάζουν την περίπτωση σε ιατρική συνάντηση στη Βαρκελώνη την επόμενη εβδομάδα. Ενώ ο μεταλλαγμένος ιός του δεν ήταν γνωστό ότι είχε μολύνει άλλους ανθρώπους, υπογραμμίζει πώς οι παρατεταμένες λοιμώξεις επιτρέπουν στον ιό να συσσωρεύει γενετικές αλλαγές, δημιουργώντας ενδεχομένως νέες παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία.

«Η περίπτωση αυτή υπογραμμίζει τον κίνδυνο επίμονων λοιμώξεων κορονοϊού σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα», ανέφεραν οι συγγραφείς. «Τονίζουμε τη σημασία της συνεχούς γονιδιωματικής επιτήρησης της εξέλιξης του SARS-CoV-2 σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα με επίμονες λοιμώξεις».

Επιστήμονες που μελετούν γονιδιωματικά δεδομένα που συλλέγονται από δείγματα λυμάτων έχουν αναφέρει στοιχεία για άτομα στην κοινότητα που αποβάλλουν βαριά μεταλλαγμένους κορονοϊούς για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Τέτοιες επίμονες λοιμώξεις μπορεί επίσης να προκαλούν στους ασθενείς μακροχρόνια συμπτώματα Covid, σύμφωνα με την έρευνα.

ethnos.gr

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ