O ορεινός Κρουσώνας στο παρελθόν ήταν και παραθαλάσσιος! – Αποκαλυπτικά στοιχεία για την ιστορία του Μαλεβιζίου

Petite Perle 300×250

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την ιστορία του Μαλεβιζίου παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση για τη μέρα της γης – Τα «φλύαρα» ευρήματα και πετρώματα και η Κρήτη ως μια βάρκα που ταξιδεύει στο μέλλον

 

Της Μαρίας Καλλέργη

 

Πάμε στον Κρουσώνα για βουτιές; Δεν είναι σενάριο από σατυρική ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά μια πραγματική ιστορία που μας πάει εκατομμύρια χρόνια πίσω. Γιατί μπορεί σήμερα όταν αναφερόμαστε στο «ορεινό Μαλεβίζι» η πρώτη μας σκέψη να πηγαίνει στον Κρουσώνα, τα πράγματα όμως δεν ήταν πάντα έτσι.

Ο Κρουσώνας στο μακρινό παρελθόν υπήρξε παραθαλάσσια περιοχή και ακόμα παλαιότερα η περιοχή που φιλοξενεί σήμερα το κεφαλοχώρι του Μαλεβιζίου  ήταν βυθισμένη στην θάλασσα. Αθτά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα είχαν την ευκαιρία να ακούσουν όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση με την οποία τιμήθηκε η μέρα της γης στον Κρουσώνα την προηγούμενη Κυριακή.

Η αίθουσα της ενορίας του Κρουσώνα που φιλοξένησε την εκδήλωση ήταν γεμάτη ενώ η ομιλία του δρ. Πανεπιστημίου Κρήτης & πρόεδρος του ΔΣ του Γεωπάρκου Χαράλαμπου Φασουλά έκρυβε πολλές εκπλήξεις για τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση αφού έμαθαν σημαντικά στοιχεία για την βιοποικιλότητα αλλά και τη γεωμορφία της περιοχής αλλά και ολόκληρου του Μαλεβιζίου. Περισσότερο εντυπωσιακή η πληροφορία ότι κάποτε ο Κρουσώνας, πριν από εκατομμύρια χρόνια υπήρξε παραθαλάσσια περιοχή ενώ κάποτε ήταν ακόμα και κάτω από την στάθμη της θάλασσας. Και όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό για να είναι ο Κρουσώνα, το «ορεινό Μαλεβίζι» βυθισμένος στην θάλασσα σίγουρα ήταν βυθισμένο πριν από αυτόν και όλο το υπόλοιπο Μαλεβίζι.

Τα ευρήματα των επιστημόνων που μελετούν την γεωλογική ιστορία της περιοχής που έρχεται όμως να «κουμπώσει» και στην πραγματική ιστορία , αλλά και αυτά που βρίσκουν καθημερινά στα χωράφια και στα βουνά οι κάτοικοι της περιοχής , αγρότες και κτηνοτρόφοι, «μιλούν» για το παρελθόν. 

Γιατί πως αλλιώς μπορεί να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι για παράδειγμα στο Λιβάδι του Κρουσώνα εντοπίζονται απολιθώματα θαλασσίων ειδών. Τα ίδια τα πετρώματα από την άλλη δείχνουν επίσης στοιχεία σημαντικά που ερμηνεύουν και στη συνέχεια εκλαϊκεύουν, εξηγώντας και στους απλούς πολίτες οι επιστήμονες.

Το σημαντικότερο, που δεν θα δούμε βέβαια, όπως δεν είδαμε και το παρελθόν , είναι το μέλλον και όσα οι επιστήμονες καταγράφουν για την πορεία μας και τις «μετακινήσεις» των τόπων που σήμερα ζούμε και αλλάζουν με ρυθμούς χελώνας αλλά με συνέπεια και σταθερότητα την εικόνα του πλανήτη.

Βάρκα η Κρήτη – Πλαστικά καταλήγουν στον εγκέφαλο

Την ευκαιρία να ενημερωθούν για το παρελθόν και το μέλλον της Κρήτης αλλά και για το πάνε τα πλαστικά που δεν ανακυκλώνονται είχαν την ευκαιρία να μάθουν κατά την διάρκεια της εκδήλωσης από τον κ. Φασουλά.

Στην πρώτη περίπτωση όσα ακούστηκαν ήταν αποκαλυπτικά ενώ στην δεύτερη … εφιαλτικά . Τα  πλαστικά που δεν ανακυκλώνονται γίνονται σκόνη, που ονομάζεται μικροπλαστικά. Αυτή η σκόνη που δεν είναι καν ορατή στο ανθρώπινο μάτι «επιστρέφει» στον άνθρωπο. Το συγκλονιστικό είναι πως αυτή η ύλη έχει βρεθεί σε ανθρώπινους εγκέφαλους αλλά και σε μητρικό γάλα!

Εξίσου αποκαλυπτικές ήταν και οι εικόνες που έδειξε σε σχέη με τα απορρίμματα που οι άνθρωποι ρίχνουν στα βουνά λέγοντας πως «ότι ρίχνουμε στο βουνό τελικά το πίνουμε στο νερό».

Εξαιρετικά παραστατικές ήταν και οι εικόνες που προβλήθηκαν σε σχέση με την δημιουργία της Κρήτης. Η Κρήτη λοιπόν ήταν ενωμένη με την Πελοπόννησο και το Αιγαίο ήταν στεριά. Η Κρήτη «έφευγε» κομμάτι κομμάτι. Ήταν τέσσερα κομμάτια σχεδόν όπως σήμερα είναι οι Περιφερειακές ενότητες και στη συνέχεια ενώθηκε με βουνά που αναδύθηκαν από τη θάλασσα.

Σήμερα κινείται με 3,5 εκατοστά το χρόνο προς την Αφρική και σε 3 εκατομμύρια χρόνια υπολογίζεται ότι θα ενωθεί με αυτήν αφού θα βοηθήσει και σε αυτό μια ξηρά που θα αναδυθεί από τη θάλασσα.

Καταλήγοντας ο κ.Φασουλάς ανέφερε πως η Κρήτη είναι μια βάρκα που ταξιδεύει στο μέλλον προς την Αφρική.

Ο εναλλακτικός τουρισμός και οι 60 επιχειρήσεις με τη σφραγίδα του Γεωπάρκου

Ο Κρουσώνας και ολόκληρο το ορεινό Μαλεβίζι αποτελούν τμήμα του Γεωπάρκου Ψηλορείτη προσδίδοντας ιδιαίτερο χαρακτήρα σήμερα αλλά και με κατάλληλες κινήσεις και στο μέλλον για τις περιοχές αυτές.

Ο κ.Φασουλάς μίλησε για το Φυσικό Πάρκο του Ψηλορείτη που από το 2015 έχει αναγνωριστεί  ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO του Ψηλορείτη τονίζοντας ότι λόγω του πλούσιου γεωεπιστημονικού περιεχομένου του, του πανέμορφου τοπίου και της αναμφισβήτητης ιστορίας και παράδοσης,  εντάχθηκε, από την ίδρυσή του κιόλας στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και στο Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων επιτυγχάνοντας έτσι την παγκόσμια εξάπλωση της φήμης αυτού του τόπου.

Μίλησε για την σημασία του πάρκου όχι μόνο στην επιστημονική κοινότητα αλλά και στην προστασία της μοναδικής βιοποικιλότητας που αριθμεί πολλά ενδημικά είδη και ακόμα στην αξιοποίηση του για την στήριξη των τοπικών κοινωνιών και επιχειρήσεων. Ήδη έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες και υπάρχουν εξήντα συνεργαζόμενες επιχειρήσεις αυτήν την στιγμή στην περιφέρεια του Γεωπάρκου με τον αριθμό να βαίνει αυξανόμενος που λειτουργούν κάτω από την ομπρέλα και με την εγγύηση του Γεωπάρκου.

Προϋπόθεση για την ένταξη της επιχείρησης αποτελούν οι υψηλές προδιαγραφές ποιότητας και η αυθεντικότητα, προϊόντων και υπηρεσιών. Μέσω του Γεωπάρκου αναπτύσσεται και εναλλακτικός τουρισμός με ανθρώπους από όλο τον κόσμο που επιθυμούν να γνωρίζουν την αυθεντική Κρήτη και την φύση της. Ήδη σχεδιάζονται 25 περιπατητικές διαδρομές, οι οποίες αφορούν σε οικογένειες και τουρίστες που δεν είναι ορειβάτες και θα έρχονται στην Κρήτη όχι μόνον το Καλοκαίρι αλλά σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η δομή της Κρήτης στις Γωνιές 

Στην περιοχή που ονομάζεται καλύμματα των Γωνιών και σε ένα χωματόδρομο μόλις 1,5 χιλιόμετρο καταγράφεται ολόκληρη ι στορία της Κρήτης, αναφέρθηκε ο κ. Φασουλάς.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι σε αυτό το κομμάτι συναντά κανείς όλα τα πετρώματα που συναντά σε μια πολύ μεγαλύτερη διαδρομή στην Ηπειρωτική Ελλάδα ,σ την διαδρομή από την Θεσσαλονίκη ως τα Γιάννενα.

Στην ιστοσελίδα του Γεωπάρκου αναφέρεται γι αυτό το γεγονός: «Οι λόφοι πάνω από το χωριό Γωνιές αποτελούν μια μικρογραφία της γεωλογικής δομής της Κρήτης. Οι περισσότερες ομάδες των πετρωμάτων της εμφανίζονται σε ένα πολύ μικρό χώρο, η μια πάνω στην άλλη με τη μορφή καλυμμάτων. Ο μικρός χωματόδρομος μήκους περίπου 1,5 χιλιομέτρου που σκαρφαλώνει από την άσφαλτο πίσω από το χωριό και μετά προς την ορεινή ζώνη προσφέρει την καλύτερη δυνατότητα για παρατήρηση».

Ήταν όλοι εκεί και τα παιδιά πρωταγωνιστές 

Η εκδήλωση της Κυριακής  είχε όλα, παιδιά, παιχνίδια, δρώμενα αλλά και ενημέρωση ουσίας για το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη και τον Κρουσώνα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, η υποψήφια Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαφέρμου, ο πρόεδρος της ΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΕ περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Φασουλάκης, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Μαλεβιζίου Δημήτρης Πιτσικάκης, οι αντιδήμαρχοι Μαρίνα Βογιατζή και Μανώλης Βίστης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Μαλεβιζίου Μπάμπης  Μερονιανάκης, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Κρουσώνα Κωνσταντίνος Πιτσικάκης, ο π.Δημήτριος Μερονιανάκης , ο πρόεδρος της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής Μενέλαος Σκουλούδης, τα μέλη του τοπικού συμβουλίου Κρουσώνα, των συλλόγων γονέων των σχολείων του χωριού, του πολιτιστικού συλλόγου και πλήθος κόσμου.

 

Την εκδήλωση παρουσίασε η Κρουσανιώτισα πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ηρακλείου "ΑΡΕΤΟΥΣΑ" Μαρία Πιτσικάκη .

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε  από το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Ψηλορείτη και τους Συλλόγους Γονέων Σχολείων Κρουσώνα: Γυμνασίου- Λυκείου, 1ου & 2ου Δημοτικών, 1ου & 2ου Νηπιαγωγείων, παιδικός σταθμός, τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Κρουσώνα και υποστηρίζχθηκε από τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο Ηρακλείου ΑΡΕΤΟΥΣΑ".

Κι επειδή τα παιδιά είναι και πάντα θα είναι το «κέντρο του κόσμου», η ελπίδα για το αύριο είχαν ενεργό ρόλο στην εκδήλωση. Πριν την έναρξη της εκδήλωσης υλοποιήθηκαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες/ παιχνίδια σχετικά με τη ρύπανση και την ανακύκλωση από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Μειώνω- Επαναχρησιμοποιώ- Ανακυκλώνω" του Γεωπάρκου.

Παράλληλα η  εκδήλωση ξεκίνησε με δρώμενο από τα παιδιά με θέμα την ανακύκλωση τη φύση και το περιβάλλον. Τα παιδιά με το δικό τους τρόπο ζήτησαν από τους παραβρισκόμενους να προστατεύσουν το περιβάλλον που τους ανήκει.

Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ