Με τον «εφιάλτη» του επόμενου κύματος καύσωνα και τα νέα 40ρια που προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, ζουν πλέον αμπελουργοί και οινοποιοί στην Κρήτη.
Της Χρυσούλας Καλλιγιαννάκη
Ο πρώτος καύσωνας της προηγούμενης εβδομάδας με το θερμόμετρο να σκαρφαλώνει στο νησί έως και τους 43 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές, «χτύπησε» κόκκινο στους μετεωρολογικούς σταθμούς ενεργοποιώντας το σύστημα του ΕΛΓΑ για ζημιές στα αμπέλια. Το νέο «κόκκινο» του υδράργυρου αναμένεται από αύριο έως και την Κυριακή και όλοι φοβούνται πως θα «πάρουν φωτιά» τα ήδη στρεσαρισμένα αμπέλια από το προηγούμενο κύμα καύσωνα, αλλά και την παρατεταμένη ανομβρία.
Οι παραγωγοί αλλά και οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ στην Κρήτη βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση εξαιτίας της εικόνας που παρουσιάζουν τα αμπέλια. Σε αρκετές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου εξαιτίας του πρόσφατου καύσωνα η εικόνα των ζημιών είναι αποκαρδιωτική, ενώ σύμφωνα με τους παραγωγούς σε ορισμένες περιπτώσεις -πέρα από την φετινή αναμενόμενη παραγωγή που όπως λένε ήδη καταστράφηκε- κινδυνεύουν συνολικά οι αμπελώνες και περεταίρω το κεφάλαιο αμπελουργία.
Με την παράλληλη ενεργοποίηση του συστήματος αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ -λόγω καύσωνα- οι γεωπόνοι ελεγκτές του ασφαλιστικού οργανισμού από την περασμένη Παρασκευή και τοπ Σαββατοκύριακο, προχώρησαν σε αυτοψία σε αμπελώνες του νομού έχοντας ήδη την εικόνα των μεγάλων ζημιών. Το πρωί της περασμένης Δευτέρας εξάλλου, σε σύσκεψη με τον τοπικό διευθυντή του ΕΛΓΑ Κρήτης Νίκο Δασκαλάκη, στην οποία συμμετείχαν, αμπελουργοί, εξαγωγείς καθώς και ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφέρειας, αρμόδιος για θέματα ποιότητας ζωής της υπαίθρου, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, επισημάνθηκε η ανάγκη να αποζημιωθούν πραγματικά οι αμπελουργοί, που πληρώνουν σημαντικά ποσά για ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ που φθάνουν έως και 100 ευρώ το στρέμμα. Δήλωσαν μάλιστα εξοργισμένοι καθώς τον περασμένο Οκτώβριο, μέσω του προγράμματος Daniel, είχαν ενταχθεί και αποζημιώθηκαν όλες οι καλλιέργειες – εκτός της Κρήτης – για ζημιές από παρόμοια καιρικά φαινόμενα αλλά και από τον περονόσπορο. Επεσήμαναν μάλιστα πως οι εξαιρέσεις αυτές θα οδηγήσουν στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας.
«Ηχούν οι καμπάνες της εγκατάλειψης. Τα κατεστραμμένα αμπέλια είναι πολύ δύσκολο να αναγεννηθούν, μιας και νέοι δύσκολα θα παραμείνουν στην αμπελοκαλλιέργεια», σημειώνει ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος, αρμόδιος για θέματα ποιότητας ζωής της υπαίθρου, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να δοθεί ουσιαστική λύση κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Ο ίδιος σημείωσε πως και η οινοποιητική χρονιά έχει σχεδόν χαθεί μιας και οι οινοποιοί δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν ούτε το 30% των ποσοτήτων οινοσταφύλλων που χρειάζονται για την νέα παραγωγή κρασιού.
Ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ στην Κρήτη Νίκος Δασκαλάκης δήλωσε στην Φωνή του Μαλεβιζίου, πως βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης των επιπτώσεων του καύσωνα . «Τις επόμενες ημέρες θα δοθεί η έγκριση για να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων. Έχουμε ξεκινήσει τις επισημάνσεις και άμεσα θα προσκληθούν οι παραγωγοί σε συνεργασία με τους ανταποκριτές θα προχωρήσουν οι αναγγελίες» , ανέφερε ο κ. Δασκαλάκης.
Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ