«Εφιάλτης» τα ετοιμόρροπα στον Κρουσώνα – Εικόνες που τρομάζουν – Παραχωρούνται από ιδιοκτήτες στο Δήμο

Petite Perle 300×250

Με τον φόβο ζουν οι κάτοικοι του Κρουσώνα πίσω από την Αγορά του χωριού, εξαιτίας των ετοιμόρροπων πέτρινών σπιτιών. Στην συγκεκριμένη περιοχή, λίγα μόλις μέτρα από τον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους, βρίσκονται τα χαλάσματα, όπως τα ονομάζουν οι κάτοικοι του χωριού.

Της Χρυσούλας Καλλιγιαννάκη

Εκεί σε μια πυκνοκατοικημένη κατά τ' άλλα περιοχή, συναντήσαμε 13 περίπου παλαιές πέτρινες κατοικίες που έχουν μετατραπεί σε σωρούς από πέτρες, ενώ σύμφωνα με τις μαρτυρίες καθημερινά σχεδόν, καταρρέουν τμηματικά ένα ένα τα ετοιμόρροπα σπίτια, την ώρα μάλιστα που τα μικρά παιδιά παίζουν στα σοκάκια του χωριού, δίπλα από τα χαλάσματα. Δεν είναι ωστόσο και λίγες οι φόρες που η παιδική αθωότητα και η διάθεση για εξερεύνηση μέσα από το παιχνίδι τους, τα οδηγεί στο εσωτερικό των ετοιμόρροπων αυτών κτιρίων θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια τους .

Στο παλαιό εκείνο τμήμα του χωριού, οι δρόμοι ανάμεσα στα ετοιμόρροπα σπίτια είναι τόσο στενοί που αυξάνει την επικινδυνότητα για τους διερχόμενους. Οι κάτοικοι εκφράζουν την έντονη ανησυχία από τον εφιάλτη της κατάρρευσης , που μπορεί να συμπαρασύρει και τις νεότερες κατοικίες πολλές από τις οποίες είναι μεσοτοιχίες με τα ετοιμόρροπα κτίρια. Ένα μάλιστα από αυτά, όπως ανέφερε μάλιστα στην Φωνή του Μαλεβιζίου ο Κρουσανιώτης κάτοικος της περιοχής Γιώργος Λεμονάκης , ο οποίος είναι επίσης κληρονόμος, λίγο πριν το Πάσχα παραδόθηκε στη φθορά του χρόνου. Παράλληλα σύμφωνα με τον ίδιο, αλλά και τους υπόλοιπους κατοίκους ανάμεσα στα χαλάσματα κυκλοφορούν τρωκτικά καθώς ασυνείδητοι πετάνε σκουπίδια.

Όλοι σχεδόν κληρονόμοι των κτιρίων αυτών, εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουν δηλώσει την παραχώρηση των ακινήτων στο Δήμο, προκειμένου να κατεδαφιστούν και να αξιοποιηθεί η έκταση, που εκτιμάται πως φθάνει συνολικά τα 2 στρέμματα. Εκεί σύμφωνα με τους κατοίκους θα μπορούσε να γίνει ένα πολύ ωραίο πάρκο, πνεύμονας πρασίνου στην καρδιά του χωριού για να παίζουν τα παιδιά και όχι μόνο. Μάλιστα η όλη διαδικασία έχει ξεκινήσει επί δημαρχίας του Κώστα Μαμουλάκη, ενώ και η παρούσα δημοτική αρχή έχει ενημερωθεί πολλές φορές για την υπόθεση και κυρίως και την επικινδυνότητα των κτιρίων. Οι κάτοικοι που έχουν συγκεντρώσει υπογραφές από το 2020, λένε μάλιστα, πως σε επίσκεψή του στον Κρουσώνα ο δήμαρχος Μενέλαος Μποκέας, ύστερα από παρότρυνση δημότη βρέθηκε στα ετοιμόρροπα κτίσματα και δεσμεύτηκε για την διευθέτηση του θέματος. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Στις 28 Δεκεμβρίου του 2020 μάλιστα κατατέθηκε σχετική αίτηση στο δήμο Μαλεβίζίου (φέρει αριθμό Πρωτοκόλου 21251) με την οποία δέκα συνολικά κάτοικοι της περιοχής (υπογράφουν το κείμενο της αίτησης) επαναφέρουν το θέμα, ενώ με οχλήσεις τους στο δήμο, πολλές φορές έχουν ζητήσει να προχωρήσει η διαδικασία με τις παραχωρήσεις και να αξιοποιηθεί αφού γκρεμιστούν τα ετοιμόρροπα η εν λόγο περιοχή.

 

Ζητούν κατεδάφιση για την διαπλάτυνση του κεντρικού δρόμου

Την κατεδάφιση ενός ακόμα πετρόκτιστου ερειπωμένου  κτιρίου στον Κρουσώνα ζητούν με υπογραφές που συγκεντρώνουν οι κάτοικοι του χωριού. Υπογραμμίζεται πως το εν λόγο κτίριο που βρίσκεται στην θέση Παλαία Βρύση Κρουσώνα έχει αγοραστεί  από το Δήμο Μαλεβιζίου για να το κατεδαφίσει και να επιτύχει την διαπλάτυνση του υφιστάμενου κεντρικού δρόμου που διασχίζει το χωριό από την αγορά μέχρι και το Ηρώο στην είσοδο σχεδόν του χωρίου. Όπως αναφέρουν στο κείμενο της επιστολής που σκοπό έχουν να καταθέσουν στο δήμαρχο και να φέρουν για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο σημειώνουν πως αν και έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την αγορά του ακινήτου, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα . Την ίδια ώρα οι κάτοικοι σημειώνουν πως το κτίριο που δεν έχει ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, είναι μόλις 20τμ,  και  δεν φέρει πλέον σκεπή, είναι ετοιμόρροπο,  ενώ έχει μετατρέπει σε εστία μόλυνσης, επικίνδυνο για την δημόσια υγεία και ασφάλεια. Βρίσκεται στην διασταύρωση κεντρικών δρόμων και εμποδίζει την ορατότητα για την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων.  Η  συγκεκριμένη παρέμβαση θα αναβαθμίσει το συγκεκριμένο τμήμα του χωριού όπου λίγο παραπάνω βρίσκεται ο Ναός και το παρκάκι  του Αγίου Γεωργίου  καθώς και η γνωστή Πάνω Παλαιά Βρύση του χωριού. 

Οι κάτοικοι του Κρουσώνα ζητούν την άμεση κατεδάφιση του πριν όπως λένε θρηνήσουν θύματα.

Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΑΛΕΒΖΙΟΥ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ