To Μαλεβίζι στο νέο χωροταξικό για τον τουρισμό-– Τα περιθώρια ανάπτυξης-Οι ενστάσεις δημάρχου

 

Σε τρεις κατηγορίες εντάσσονται οι τρεις δημοτικές ενότητες του Δήμου Μαλεβιζίου στη β' φάση του νέου ειδικού χωροταξικό πλαισίου για τον τουρισμό. Το σχέδιο είναι υπό διαβούλευση από την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού από τις 3 Ιουλίου με την ημερομηνία λήξης για την κατάθεση απόψεων να έχει οριστεί η 15η Σεπτεμβρίου.

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

 

Ο δήμος Μαλεβιζίου χωρίζεται ανά δημοτική ενότητα. Το Γάζι εντάσσεται στην κατηγορία Β και χαρακτηρίζεται ως αναπτυγμένη περιοχή. Ο Κρουσώνας στην κατηγορία Δ ως περιοχή με
δυνατότητα ανάπτυξης και η Τύλισος στην κατηγορία Ε ως μη αναπτυγμένη περιοχή.

Το σχέδιο δίνει γενικές κατευθύνσεις για θέματα που δεν είναι άγνωστα, αντιθέτως τα πολύ συζητάμε χρόνια τώρα.

Για το θέμα έγινε ευρεία σύσκεψη την περασμένη Παρασκευή υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, Νίκου Συριγωνάκη με τη συμμετοχή δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και φορέων του τουρισμού.
Αυτό που διαπιστώνεται για άλλη μια φορά είναι ότι η τουριστική ανάπτυξη του νησιού είναι αρκετά ανισοβαρής μεταξύ βορρά και νότου.
Το τελευταίο διάστημα επίσης με αφορμή την κλιματική κρίση και το τεράστιο ζήτημα που έχει η Κρήτη με τη διαχείριση των υδάτων, διατυπώνεται από επίσημους φορείς ένας νέος όρος αυτός του «υπερτουρισμού», τον οποίο δεν αποδέχτηκαν οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη ακόμη και για τις "κορεσμένες" τουριστικά περιοχές, όπως είναι τα βόρεια του Δήμου Χερσονήσου.
Ενόψει και της λειτουργίας του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι ωστόσο ανακύπτουν πολλά ζητήματα ως προς την ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων στη δημιουργία υποδομών στην καθαριότητα, τη διαχείριση αποβλήτων και το οδικό δίκτυο.

Μεν. Μποκέας : «Απαραίτητο για τους δήμους το τέλος ανθεκτικότητας. Να υπάρξει σαφής αναφορά για την απομάκρυνση οχλουσών δραστηριοτήτων από τις τουριστικές περιοχές»

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας που συμμετείχε στη συνάντηση εργασίας στην Περιφέρεια επισήμανε πως το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Τουρισμού Κρήτης είναι ένα εργαλείο που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αειφόρο ανάπτυξη του τουρισμού όμως θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικές προσθήκες και διορθώσεις.
Τόνισε επίσης πως θα πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη αναφορά στο Χωροταξικό για τη χρηματοδότηση των δήμων ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται σε ζητήματα όπως η ύδρευση, η αποκομιδή απορριμμάτων και η θωράκιση για ζητήματα πολιτικής προστασίας των τουριστικών τους περιοχών, προσθέτοντας πως το τέλος ανθεκτικότητας θα πρέπει να καταλήγει αυτούσιο στους δήμους για την χρηματοδότηση αυτών των δράσεων.
Παράλληλα ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου ανέφερε πως ενώ υπάρχει πρόβλεψη για τη μη γειτνίαση τουριστικών μονάδων με οχλούσες δραστηριότητες από την έγκριση του Ειδικού Χωραταξικού και έπειτα, δεν υπάρχει αντίστοιχη αναφορά για τις υπάρχουσες περιοχές που έχουν ήδη αναπτυχθεί τουριστικά κοντά σε οχλούσες εγκαταστάσεις όπως είναι η περιοχή των Λινοπεραμάτων. Ο κ.Μποκέας ζήτησε να υπάρξει διεκδίκηση ώστε να προστεθεί η πρόβλεψη της χωροθέτησης και οργανωμένης μετακίνησης των οχλουσών δραστηριοτήτων σε περιοχές που θα μπορούν να τις φιλοξενήσουν με βιωσιμότητα και σεβασμό προς το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.
Σε ότι αφορά την κατηγοριοποίηση που προβλέπει το Ειδικό Χωροταξικό ανά Δημοτική Ενότητα ο Μενέλαος Μποκέας χαρακτήρισε αναγκαίο να υπάρξει τροποποίηση της κατηγοριοποίησης αυτής μέσα στις Δημοτικές Ενότητες για να μην υπάρχουν αυθαίρετες γενικεύσεις.

 

 

Τι προβλέπεται για τις χωρικές ενότητες της περιοχής

Στο σχέδιο που είναι υπό διαβούλευση προσδιορίζονται κατευθύνσεις και ρυθμίσεις, ανά κατηγορία περιοχών-προορισμών με βάση τη χωρική διάρθρωση των τουριστικών καταλυμάτων.
Στις κατευθύνσεις περιλαμβάνονται και ορισμένες που δεν αφορούν τον τουρισμό καθαυτό, αλλά τη χωρική οργάνωση που επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργία του και αφορά αρμοδιότητες ΥΠΕΝ.

Όπως προαναφέρθηκε το Μαλεβίζι ανά χωρική ενότητα υπάγεται στις κατηγορίες Β, Δ και Ε.

Το σχέδιο για αυτές τις κατηγορίες ορίζει τα εξής:

Γάζι: (Β) Αναπτυγμένες περιοχές

Κατευθύνσεις:
1.Παροχή κινήτρων για εκσυγχρονισμό υφιστάμενων τουριστικών καταλυμάτων (κύριων ή/και μη κύριων) με αναβάθμιση αυτών (4 ή 5 αστέρων/κλειδιών), συμπληρώσεις στα κύρια τουριστικά καταλύματα με εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής, δυνατότητα συνδυαστικής λειτουργίας με ειδικές μορφές τουρισμού και εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής.
2.Παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού.
3.Παροχή κινήτρων για τη μετατροπή παραδοσιακών ή διατηρητέων κτιρίων σε ξενοδοχειακές μονάδες.
4.Μερική ή ολική απόσυρση μη αξιόλογων, απαξιωμένων ή εγκαταλελειμμένων κτιρίων και εγκαταστάσεων χρήσης τουρισμού, και κατεδάφιση μη αξιόλογων ή μη απαραίτητων ή εγκαταλελειμμένων κτιρίων που προσβάλλουν το τοπίο.
5. Αναβάθμιση και μετατροπή υφισταμένων ξενοδοχειακών καταλυμάτων σε ΟΜΑΤ.
6.Προσδιορισμός και υποστήριξη "δικτύων τουριστικών προορισμών".
7.Κάλυψη κατά υψηλή προτεραιότητα των Δημοτικών Ενοτήτων των περιοχών Β με σχέδια του πρώτου επιπέδου του πολεοδομικού σχεδιασμού.
8.Εκπόνηση Σχεδίων Διαχείρισης Τουριστικών Προορισμών.
9.Μέχρι τον καθορισμό χρήσεων γης από εργαλεία πολεοδομικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου, στις εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχές (παρ. 1, άρθρο 32 του ν.4759/2020), περιορισμός της δημιουργίας νέων εγκαταστάσεων/χρήσεων μη συμβατών με την τουριστική δραστηριότητα (ιδίως βιομηχανικές/βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις χονδρικού εμπορίου, κτίρια και γήπεδα αποθήκευσης, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις).

10. Θέσπιση δυνατότητας χαρακτηρισμού, τμημάτων των περιοχών της παρούσας κατηγορίας ως Περιοχών Ενεργητικής Παρέμβασης και Ανάπλασης με προσδιορισμό μέτρων για την αναβάθμιση ή και την ανάπτυξη του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος.
11. Εκπόνηση και εφαρμογή Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).
12. Ενίσχυση των υποδομών που υποστηρίζουν την οργάνωση των προορισμών (μεταφορικών, ψηφιακών, λοιπών τεχνικών, περιβαλλοντικών, υγείας).
13. Εκπόνηση μελετών εκτίμησης τουριστικής φέρουσας ικανότητας από τον υποκείμενο σχεδιασμό.
14. Καθορισμός περιορισμών στον αριθμό των «χώρων τουρισμού διαμοιρασμού» και των απλών ενοικιαζόμενων δωματίων, ως ποσοστού των κλινών των κύριων τουριστικών καταλυμάτων.
15. Θέσπιση ειδικού τέλους υπέρ του Πράσινου Ταμείου, επί των δραστηριοτήτων του τουρισμού (συμπεριλαμβανόμενου του τουρισμού διαμοιρασμού και των απλών ενοικιαζόμενων δωματίων) που αναπτύσσονται στις περιοχές Β, με σκοπό να χρησιμοποιείται για την χρηματοδότηση αναπλάσεων και υποδομών που υποστηρίζουν τον τουρισμό.

Ρυθμίσεις: 1. Μέχρι τον καθορισμό χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης από εργαλεία πολεοδομικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου στις εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχές (παρ. 1, άρθρο 32 του ν.4759/2020), για την ανέγερση νέων ξενοδοχείων (ν. 4276/2014, αρ.1, παρ.2, περ. α, υποπερ. αα) το ελάχιστο απαιτούμενο εμβαδόν γηπέδου αυξάνεται σε δώδεκα (12) στρέμματα. 2. Επιτρεπόμενη κατασκευή καταλυμάτων σε κατηγορίες 4 και 5 αστέρων. Υιοθέτηση της ρύθμισης αυτής και στην περίπτωση επέκτασης υφιστάμενου καταλύματος.

Κρουσώνας: (Δ) Περιοχές με δυνατότητες ανάπτυξης

Κατευθύνσεις:
1.Παροχή κινήτρων για εκσυγχρονισμό υφιστάμενων τουριστικών καταλυμάτων (κύριων ή/και μη κύριων) με αναβάθμιση αυτών (3 ή 4 ή 5 αστέρων/κλειδιών), συμπληρώσεις στα κύρια τουριστικά καταλύματα με εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής, δυνατότητα συνδυαστικής λειτουργίας με ειδικές μορφές τουρισμού και εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής.
2.Παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού και ειδικών τουριστικών υποδομών
3.Παροχή κινήτρων για τη μετατροπή παραδοσιακών ή διατηρητέων κτιρίων σε ξενοδοχειακές μονάδες
4.Αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων οικισμών που παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, με τη μετατροπή κτιρίων σε καταλύματα ή και με νέες μεγαλύτερου μεγέθους επενδύσεις με κίνητρα είτε προς τους σημερινούς ιδιοκτήτες είτε προς ενδιαφερόμενους επενδυτές.
5.Προσδιορισμός και υποστήριξη «δικτύων τουριστικών προορισμών», με έμφαση σε δίκτυα που περιλαμβάνουν και προορισμούς των περιοχών Β ή Γ.

Ρυθμίσεις:
Επιτρεπόμενη κατασκευή νέων καταλυμάτων σε κατηγορίες 3, 4 και 5 αστέρων. Υιοθέτηση της ρύθμισης αυτής και στην περίπτωση επέκτασης υφιστάμενου καταλύματος.

Τύλισος (Ε) Μη αναπτυγμένες περιοχές Κατευθύνσεις:
1. Παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού και εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής.
2. Παροχή κινήτρων για τη μετατροπή παραδοσιακών ή διατηρητέων κτιρίων σε ξενοδοχειακές μονάδες.
3. Αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων οικισμών που παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, με τη μετατροπή κτιρίων σε καταλύματα ή και με νέες μεγαλύτερου μεγέθους επενδύσεις με κίνητρα είτε προς τους σημερινούς ιδιοκτήτες είτε προς ενδιαφερόμενους επενδυτές
. 4. Παροχή κινήτρων από τα εργαλεία πολεοδομικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου στο πλαίσιο της παρ. 2 του άρθρου 32 και των άρθρων 34 έως 38 του ν. 4759/2020 (όπως ευνοϊκότεροι όροι δόμησης, μείωση των απαιτούμενων κριτηρίων του άρθρου 38, κ.λπ.).

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ