Συνεχίζεται και αυτήν την εβδομάδα η στασιμότητα στην αγορά γάλακτος με τις ζυμώσεις από πλευράς γαλακτοβιομηχανιών να κορυφώνονται καθώς, σε ένα μηνά αναμένεται να ξεκινήσει και στην Κρήτη η γαλακτοκομική περίοδος.
Της Χρυσούλας Καλλιγιαννάκη
Σύμφωνα πάντως με τους παράγοντες της αγοράς, σε μερικές ημέρες εκτιμάται πως θα ξεκαθαρίσει η εικόνα αναφορικά με την διαμόρφωση των τιμών παραγωγού για τους κρητικούς παραγωγούς.
Στην Θεσσαλία πάντως εμφανίστηκαν ήδη τα πρώτα συμβόλαια, ορίζοντας την τιμή για το πρόβειο γάλα κοντά και λίγο παραπάνω από το 1,5 ευρώ/κιλό. Κατά 10 λεπτά λιγότερο σε σχέση με το Θεσσαλικό, ξεκίνησε να διατίθεται το γάλα των κτηνοτρόφων της Πελοποννήσου.
Όσο για την Κρήτη, ελπίζει πως δεν θα ξεκινήσει η τιμή με την διαφορά έναντι των Θεσσαλών να παγιώνεται στα 40 λεπτά κάτω, δηλαδή στα επίπεδα του 1,10 ευρώ/κιλό.
Η τάση φαίνεται να είναι να παραμείνουν σταθερές σε σχέση με πέρυσι. Τον Νοέμβριο, ανάλογα με τις προθέσεις των «μεγάλων» της αγοράς, είτε αυτοί είναι γαλακτοβιομηχανίες είτε ισχυροί συνεταιρισμοί με δική τους ζώνη γάλακτος και παραγωγή φέτας, θα καθορίσουν τις τιμές στην πάνω Ελλάδα, που ωστόσο καθορίζουν εν πολλοίς και τις τιμές παραγωγού στην Κρήτη.
Ο κτηνοτροφικός κόσμος του Ηρακλείου που βαδίζει προς στις εκλογές και έχει σηκώσει την «σημαία» για τις τιμές γάλακτος, ζητώντας παράλληλα στήριξη για την μείωση του κόστους παραγωγής, διεκδικεί να ξεκινήσει η νέα γαλακτοκομική περίοδος, τουλάχιστον στα επίπεδα του 1,30 ευρώ/κιλό για την πρώτη ποιοτική κατηγορία.
Σύμφωνα με τους τυροκόμους και τους εμπόρους γάλακτος τα τυροκομεία του νησιού είναι γεμάτα με αδιάθετα προϊόντα. Οι ποσότητες των τυροκομικών προϊόντων είναι τέτοιες που αν δεν διατεθούν το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο, περίοδό που η «αρμεγιά» κορυφώνεται στην Κρήτη δυστυχώς η κατρακύλα των τιμών αρχικά για την πρώτη ύλη, το γάλα, θα είναι αναπόφευκτή. Ομοίως, λένε οι τυροκόμοι, οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες και στα οικονομικά των τυροκομείων.
Η παραγωγή πολλών τυροκομικών μονάδων ξέφυγε, ακολουθώντας την προηγούμενη καλή πορεία και πλέον ξεκινούν με γεμάτες τις αποθήκες. Υπήρξαν βέβαια και αρκετοί τυροκόμοι που προέβλεψαν σωστά την κατάσταση και κρατήθηκαν στην παραγωγή ακολουθώντας μια πιο συντηρητική πολιτική.
Με βάση τα παραπάνω οι εκτιμήσεις περιγράφουν πολλές περιπέτειες στην ζήτηση του γάλακτος της Κρήτης.
Ο κτηνοτροφικός κόσμος πάντως δείχνει να αμφισβητεί τα στοιχεία για την διαθεσιμότητα των τυροκομικών προϊόντων, εκφράζοντας τις ανησυχίες του, για την εξέλιξη της αγοράς. Υπογραμμίζουν μάλιστα πως με τον τουρισμό στην Κρήτη να «καλπάζει», τους προκαλεί μεγάλη έκπληξη πως έμειναν αδιάθετα τα τυροκομικά προϊόντα που παράγει τα ο νησί.
Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

