
Δύο εβδομάδες μετά και ο "εφιάλτης" της ευλογιάς επέστρεψε στο Ηράκλειο, παρατείνοντας όπως είναι αναμενόμενο τα μέτρα απαγόρευσης και κυρίως την απόγνωση των κτηνοτρόφων.
Της Χρυσούλας Καλλιγιαννάκη
Δείγμα από το νέο ύποπτο για ευλογιά κρούσμα, εστάλη αμέσως από το βράδυ της Τρίτης 4 Φεβρουαρίου, στο ειδικό εργαστήριο στην Αθήνα από την αναπληρώτρια προϊσταμένη της Κτηνιατρικής υπηρεσίας κα Σοφία Λαμπρινίδη. Η εταιρεία κούριερ θα το παραδώσει σήμερα και όλοι αναμένουν τα εργαστηριακά αποτελέσματα.
Η προσήλωση στις επισκοπήσεις των Κτηνιάτρων της υπηρεσίας στην Περιφερειακή Ενότητα του Ηρακλείου, οδήγησε σε νέο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς, σε άλλη εκτροφή μικρής δυναμικότητας, μόλις 60 μέτρα από την εκτροφή στο Μαδέ, όπου είχαμε το πρώτο διαπιστωμένο κρούσμα με κατάληξη τη θανάτωση 200 προβάτων ντόπιας μάλιστα ράτσας.
Ο νέος "συναγερμός" στην τοπική υπηρεσία θέτει σε νέα βάση τα απαγορευτικά μέτρα, την ώρα που ο κτηνοτροφικός κόσμος, περίμενε τουλάχιστον το άνοιγμα των σφαγείων για τις περιοχές εκτός ζωνών επιτήρησης και προστασίας.
Το μεσημέρι της Τρίτης εξάλλου και με την υποψία του νέου κρούσματος η κα Λαμπρινίδη -πριν ακόμη λάβουν το δείγμα- εξέδωσε νέα απόφαση, που παρέτεινε την απαγόρευση της σφαγής των ζώων στο νομό για μία ακόμη εβδομάδα. Η ίδια μιλώντας στη "Φωνή του Μαλεβιζίου" ανέφερε πως ο εντοπισμός του δεύτερου κρούσματος ήταν αναμενόμενος καθώς βρισκόμαστε εντός του χρόνου επώασης του ιού. Αν και το νέο κρούσμα βρέθηκε κοντά στην πρώτη διαπιστωμένα μολυσμένη εκτροφή η κα Λαμπρινίδη σπεύδει να αποκλείσει το ενδεχόμενο της διασποράς, υπογραμμίζοντας πως από την πρώτη στιγμή ελήφθησαν ιδιαιτέρως αυστηρά μέτρα. «Ήταν θέμα χρόνου ο εντοπισμός», λέει και επαναλαμβάνει τις υποψίες της υπηρεσίας πως ο ιός της ευλογιάς των προβάτων πιθανότατα ήρθε στην Κρήτη μέσω ζωοτροφών. Υπενθυμίζουμε πως στις αρχικές έρευνες η υπηρεσία είχε διαπιστώσει σκορπισμένες ζωοτροφές σαν κάποιος να προσπάθησε να τις απομακρύνει βιαστικά.
Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε το πρώτο κρούσμα η υπηρεσία δεν σταμάτησε ούτε λεπτό τον αγώνα για την διερεύνηση της διαδρομής του ιού και συνεχίζει με στόχο να βρεθεί η άκρη του νήματος για το πώς έφτασε η ευλογιά στην Κρήτη, εστιάζοντας μάλιστα σε συγκεκριμένο χωριό της ευρύτερης περιοχής.
Τι γίνεται με τις ζώνες και τις άλλες απαγορεύσεις
Η απαγόρευση για τις σφαγές των αιγοπροβάτων στην Περιφερειακή Ενότητα του Ηρακλείου ισχύει καταρχάς μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 11 Φεβρουαρίου. Επιπλέον φαίνεται να ενεργοποιούνται νέες ζώνες επιτήρησης και προστασίας πέραν των δύο υφιστάμενων ζωνών που συνεχίζουν να ισχύουν και σχεδόν ταυτίζονται στο χάρτη της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου με μια μικρή απόκλιση.
Επίσης στην υπηρεσία οργανώνονται ήδη για τη θανάτωση και της δεύτερης εκτροφής αμέσως μόλις επιβεβαιωθεί το κρούσμα, διαδικασία που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί κατά πάσα πιθανότητα έως αύριο. Παράλληλα, συνεχίζεται όπως είναι φυσικό η απαγόρευση των μετακινήσεων και της εξόδου των ζώντων αιγοπροβάτων από τα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Ομοίως και των μη εδώδιμων προϊόντων των αιγοπροβάτων. Απαγορεύεται η μετακίνηση αιγοπροβάτων από τις συνήθεις περιοχές βόσκησης και προσέγγιση στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης, ενώ απαγορεύονται οι αγοραπωλησίες αιγοπροβάτων σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.
Η κα Λαμπρινίδη υπογραμμίζει πως είναι πολύ επικίνδυνο να επιτραπούν στην παρούσα φάση οι σφαγές για τις εκτροφές που βρίσκονται πέρα από τη ζώνη των 10 χιλιομέτρων. Για να γίνει αυτό πρέπει σε κάθε σφαγή να σφραγίζεται το αυτοκίνητο που θα μεταφέρει τα ζώα για σφαγή, παρουσία κτηνιάτρου της υπηρεσίας έξω από το ποιμνιοστάσιο και να ξεσφραγίζεται επίσης με την παρουσία κτηνιάτρου στο σφαγείο. Η διαδικασία αυτή με τους ελάχιστους κτηνιάτρους (μόλις έξι) που υπηρετούν στην αποδεκατισμένη υπηρεσία Ηρακλείου είναι αδύνατον να γίνει, καθώς καλούνται να σηκώσουν το βάρος των νέων ελέγχων και όλων των διαδικασιών που απαιτούνται. Τους κτηνιάτρους της υπηρεσίας απλώς συνδράμουν εθελοντικά συνάδελφοί τους άλλων περιοχών και κάποιοι ιδιώτες μιας και το εύρος των ελέγχων είναι πολύ μεγάλο.
Έρχεται και απεργία
Την ερχόμενη Δευτέρα προκηρύχθηκε 24ωρη πανελλαδική απεργία για τους κτηνιάτρους δημοσίους υπαλλήλους. Κυρίαρχο αίτημα της κινητοποίησης η άμεση στελέχωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της χώρας με προσλήψεις κτηνιάτρων για την κάλυψη των λειτουργικών κενών και με προσλήψεις προσωπικού για τη διοικητική και οικονομική εύρυθμη λειτουργία τους.
Τις αντίξοες συνθήκες στον τομέα του πρωτογενούς τομέα επαναφέρει στη Βουλή, με παρέμβαση της η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά, εστιάζοντας αυτή τη φορά στην υποστελέχωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης. Απευθυνόμενη στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει πως οι κτηνίατροι «καταβάλλουν ιδιαίτερες προσπάθειες για να προστατεύσουν το σύνολο του ζωικού κεφαλαίου της χώρας», ωστόσο η υποστελέχωση αποτελεί καίριο ζήτημα, και υπογραμμίζει πως «στην Περιφέρεια Κρήτης η κάλυψη των απαιτούμενων θέσεων κτηνιάτρων βρίσκεται στο ελάχιστο ποσοστό 21%».
Την ίδια ώρα η κτηνιατρική υπηρεσία Ηρακλείου προώθησε χθες το μεσημέρι στο ΥπΑΑΤ τον σχετικό φάκελο για την αποζημίωση της εκτροφής του κτηνοτρόφου, όπου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς. Το αίτημα προωθήθηκε σύμφωνα με την ΚΥΑ του 2024.
Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΑΑΛΕΒΙΖΙΟΥ