
Κατά εκατοντάδες στέλνονται τα «ραβασάκια» από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Μαλεβιζίου, προς τους δημότες αλλά και επισκέπτες για τροχονομικές παραβάσεις.
Ωστόσο τα παρατράγουδα δεν λείπουν καθώς εκ παραδρομής στάλθηκαν ειδοποιητήρια για κλήσεις που έχουν πληρωθεί είτε μέσω του Ταμείου του Δήμου είτε μέσω των ΕΛΤΑ, με τους πολίτες να προσπαθούν να βρουν το δίκιο τους και κυρίως το «πειστήριο» της απόδειξης της πληρωμής.
Της Κορίνας Καφετζοπούλου
Όσοι βρήκαν το απόκομμα της πληρωμής των ΕΛΤΑ ή το λάθος εντοπίστηκε από τον έλεγχο που έγινε εκ νέου στο Ταμείο του Δήμου τη γλύτωσαν με διαγραφή.
Πρόσφατα στον δήμο Μαλεβιζίου, με απόφαση της δημοτικής επιτροπής έγινε μαζική διαγραφή προστίμων ΚΟΚ σε 27 οδηγούς που απέδειξαν ότι είχαν πληρώσει στο παρελθόν.
Από αυτή την απόφαση δεν λείπουν και «μαργαριτάρια» όπως περιπτώσεις που αφορούσαν κλήσεις πλέον των 10 ετών.
Μέσω σε όλο αυτό το σκηνικό αυτήν την περίοδο στάλθηκαν και κλήσεις που είχαν κοπεί στη διάρκεια της πανδημίας σε πεζούς όταν ίσχυε η απαγόρευση μετακίνησης ύψους 150 ή 300 ευρώ με τους παραλήπτες να τρίβουν τα μάτια τους από τις συσσωρευμένες πλέον υποχρεώσεις που καλούνται να πληρώσουν.
Τα λάθη και οι καθυστερήσεις με τις κλήσεις
Ο δήμος Μαλεβιζίου, μπορεί να μην έχει δημοτική αστυνομία τα τελευταία χρόνια, τα όρια του όμως πιάνουν ΒΟΑΚ μέχρι και το Φόδελε όπου βρίσκονται ραντάρ και οι κλήσεις σε συνδυασμό με τα μπλόκα που γίνονται κατά καιρούς στην περιοχή πέφτουν «βροχή».
Ενδεικτικό είναι ότι τα τέλη του 2024, στάλθηκαν περί τα 800 ειδοποιητήρια που αφορούσαν κλήσεις που είχαν κοπεί το 2022. Μέσα σε αυτές ήταν 60 κλήσεις για τροχονομικές παραβάσεις που αφορούσαν το 2023 αλλά όχι μόνο αυτές.
Υπολογίζεται ότι στάλθηκαν και 50 κλήσεις που κόπηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας 2020-2021 σε πεζούς από την αστυνομία όταν ίσχυε η απαγόρευση της μετακίνησης.
Το 2022 είχαν σταλεί περίπου 1900 ειδοποιητήρια για κλήσεις που αφορούσαν την τριετία 2019-2021.
Οι κλήσεις που κόβονται από την αστυνομία φτάνουν στους δήμους με μεγάλη καθυστέρηση και αυτό προκαλεί εξ αρχής ένα μεγάλο ζήτημα.
Αυτή την περίοδο φτάνουν στον δήμο Μαλεβιζίου οι κλήσεις του 2023.
Αυτό που παρατηρήθηκε ωστόσο είναι ότι στάλθηκαν και κλήσεις που έχουν πληρωθεί είτε μέσω ΕΛΤΑ και ενημερώθηκε με καθυστέρηση η αστυνομία είτε ακόμα και στο Ταμείο του δήμου.
Και αν στα ΕΛΤΑ υπήρχε ζήτημα με τη μηχανογράφηση τι ακριβώς συμβαίνει με το Ταμείο του Δήμου;
Η εξήγηση που δίνεται τόσο προφορικά όσο και εγγράφως είναι ότι στο Ταμείο του Δήμου, υπήρχαν διπλές καρτέλες. Η μια με ΑΦΜ ή άλλη χωρίς ΑΦΜ και στον έλεγχο ξέφυγαν ορισμένες κλήσεις που τελικά είχαν πληρωθεί.
Στην επίσημη απόφαση της διαγραφής της δημοτικής επιτροπής που συνεδρίασε για αυτό το θέμα τέλη Δεκεμβρίου 2024, αναφέρεται ότι «χρεώθηκαν εκ παραδρομής από το αρμόδιο τμήμα λόγω ύπαρξης διπλών Κωδικών Ταμείου σε κάποιες περιπτώσεις στην οικονομική διαχείριση και Κωδικών Ταμείου χωρίς Α.Φ.Μ. και λοιπών στοιχείων».
Σε αυτές τις περιπτώσεις όταν γίνει αντιληπτό από τον εσωτερικό έλεγχο ή από τους υπόχρεους, οι δημότες υποβάλλουν αίτημα διαγραφής προσκομίζοντας το αποδεικτικό είσπραξης της Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου Μαλεβιζίου.
Τα πράγματα περιπλέκονται με τα λάθη που εντοπίστηκαν όταν η πληρωμή έγινε μέσω ΕΛΤΑ.
Αν δεν υπάρχει η απόδειξη αρκεί να αποδειχτεί η καταβολή μέσω της τραπεζικής κάρτας. Αν η κλήση πληρώθηκε όμως μετρητοίς ο ισχυρισμός του υπόχρεου δεν είναι αρκετός.
Τα έσοδα από τις κλήσεις ενισχύουν το Ταμείο του Δήμου ενώ λόγω του ότι είμαστε τουριστική περιοχή η πλειοψηφία των κλήσεων αφορά πολλούς επισκέπτες και τουρίστες που κινούνται με ενοικιαζόμενα οχήματα.
Ποιες κλήσεις διαγράφησαν
Η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Μαλεβιζίου για το θέμα των διαγραφών παραβάσεων ΚΟΚ συνεδρίασε στις 12 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους.
Η εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας αφορούσε 27 περιπτώσεις όπου βεβαιώθηκαν εκ παραδρομής κλήσεις που είχαν πληρωθεί στο Ταμείο του Δήμου Μαλεβιζίου ή κλήσεις που ξεπερνούν τη δεκαετία.
Η πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτών αφορούσε τον χρηματικό κατάλογο που συντάχθηκε τον Μάρτιο του 2024, για τα έτη 2019-2021.
Υπήρχαν όμως και ελάχιστες παλαιότερων ετών που ωστόσο είναι αξιοσημείωτες.
Όπως για παράδειγμα κλήσεις είχαν βεβαιωθεί στους χρηματικούς καταλόγους του 2022, και αφορούσαν τα έτη 2017-2018, ενώ είχαν πληρωθεί.
Ή ακόμα και κλήσεις που κόπηκαν όταν ακόμα υπήρχε δημοτική αστυνομία τα έτη 2012-2013 και είχαν βεβαιωθεί στους χρηματικούς καταλόγους του 2018.
Τέλος εκ παραδρομής, κλήση χρεώθηκε σε όχημα που έχει τεθεί σε ακινησία από το 2010, και του κόπηκε κλήση το 2020. Αυτό το λάθος οφείλεται σε ένα γράμμα. Η πινακίδα του ήταν ΗΡΤ…. ενώ η σωστή κλήση αφορούσε ΗΡΥ με τον ίδιο αριθμό.
Για τις διαγραφές περιπτώσεων που αφορούν παραβάσεις ΚΟΚ τροχαίας και δημοτικής
αστυνομίας αντίστοιχα, ισχύει το άρθρο 174 του Ν.3463/2006 περί διαγραφής χρεών που ισχύουν τα εξής:
«1. Κάθε είδους χρέη προς τους Δήμους και τις Κοινότητες διαγράφονται ολόκληρα ή εν μέρει: α) Όταν οι οφειλέτες απεβίωσαν χωρίς να αφήσουν περιουσία ή οι κληρονόμοι τους αποποιήθηκαν την κληρονομιά. β) Όταν οι οφειλέτες δεν έχουν καθόλου περιουσία και η επιδίωξη της είσπραξης δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα επί τρία χρόνια, αφότου έληξε η χρήση κατά την οποία βεβαιώθηκαν. γ) Όταν οι οφειλέτες δεν έχουν περιουσία και είναι αγνώστου διαμονής, εφόσον οι προσπάθειες, που έγιναν επί μία τριετία για την ανεύρεση της διαμονής τους, δεν έφεραν αποτέλεσμα, και δ) Όταν η εγγραφή στους οριστικούς βεβαιωτικούς καταλόγους δημοτικών ή κοινοτικών φόρων, τελών, δικαιωμάτων και εισφορών έγινε κατά τρόπο προφανώς λανθασμένο ως προς τη φορολογητέα ύλη ή το πρόσωπο του φορολογουμένου ή όταν έγινε λανθασμένη πολλαπλή εγγραφή για το ίδιο είδος εσόδου και για το ίδιο πρόσωπο).
Οι κλήσεις μόνιμο ερώτημα στον Συνήγορο του Πολίτη
Το θέμα με τη διαγραφή των ανείσπρακτων κλήσεων από δήμους για παραβάσεις ΚΟΚ μετά την παρέλευση τριετίας έχει απασχολήσει πολλάκις το Συνήγορο του Πολίτη.
Πριν μερικούς μήνες δικαιώθηκε άλλος ένας πολίτης σε άλλο δήμο που ζητούσε διαγραφή οφειλής προερχόμενη από κλήση για παράνομη στάθμευση, η οποία βεβαιώθηκε ταμειακά μετά από οκτώ χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι η βεβαίωση προστίμων από τους ΟΤΑ πρέπει να γίνεται αυστηρά εντός τριετίας. Η απόφαση του Συνηγόρου φέρνει αντιμέτωπους πολλούς δήμους με τις αδυναμίες τους να προχωρήσουν έγκαιρα στις βεβαιώσεις και εισπράξεις προστίμων από παραβάσεις του ΚΟΚ.Η κλήση ήταν του 2014 και ο πολίτης που τελικά δικαιώθηκε ενημερώθηκε το έτος 2023.
Στο πλαίσιο διερεύνησης σχετικών αναφορών, κατά την τελευταία δεκαετία, η Αρχή έχει διατυπώσει με συνέπεια την άποψη ότι η Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης (κλήση) αποτελεί νόμιμο τίτλο βεβαίωσης, καθώς και ότι η ταμειακή βεβαίωση των προστίμων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που επιβλήθηκαν με πράξεις βεβαίωσης παράβασης, θα πρέπει να διενεργείται αυστηρά εντός 3τίας από την κτήση του τίτλου βεβαίωσης.
Συγκεκριμένα, ήδη από το 2012, οι απόψεις της Αρχής αποτυπώθηκαν σε Πόρισμα (24979/12-07-2012) που απηύθυνε στο Υπουργείο Εσωτερικών και στα συναρμόδια Υπουργεία. Στο Πόρισμα αυτό αναλύθηκε η διάσταση των απόψεων για το θέμα μεταξύ δυο των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας (Συμβούλιο Επικρατείας και Άρειος Πάγος), καθώς και η διάσταση εξ αυτού του λόγου των απόψεων της Διοίκησης, και η Αρχή εισηγήθηκε την ανάγκη λήψης σχετικής νομοθετικής ρύθμισης με σκοπό την ενιαία αντιμετώπιση του ζητήματος ώστε να μην παρατηρούνται αποκλίσεις στην πρακτική που ακολουθείται από τους Ο.Τ.Α., με αποτέλεσμα να δημιουργείται ανασφάλεια δικαίου.
Οι ίδιες απόψεις διατυπώθηκαν και το έτος 2018, στο πλαίσιο της Ειδικής Έκθεσης της Αρχής με τίτλο «Έσοδα Δήμων και Κράτος Δικαίου». Τη θέση της Αρχής υιοθέτησε και η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών το έτος 2022. Τελικά, το έτος 2023, με νομοθετικές ρυθμίσεις (ν. 5027/2023 και ν. 5043/2023) τροποποιήθηκε η σχετική διάταξη με σκοπό την επίτευξη ομοιόμορφης και εναρμονισμένης δράσης των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Σε συνέχεια των νομοθετημάτων αυτών, το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο (υπ' αριθμ. 534, Μάϊος 2023), παρέχοντας σχετικές διευκρινίσεις και οδηγίες προς όλες τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Με την εξέλιξη αυτή, γίνεται αποδεκτή η πάγια θέση του Συνηγόρου του Πολίτη. Ωστόσο, καθώς η ρύθμιση καταλαμβάνει μόνο μελλοντικές περιπτώσεις, ο Συνήγορος του Πολίτη συνεχίζει να διαμεσολαβεί για την αναλογική εφαρμογής της ρύθμισης αυτής και για συναφείς οφειλές παρελθόντων ετών, καθώς το ζήτημα εξακολουθεί να απασχολεί ικανό αριθμό πολιτών.
Νέα προθεσμία μέχρι 14 Μαρτίου
Στο μεταξύ με νομοθετική ρύθμιση δίνεται παράταση έως και τις 14 Μαρτίου 2025 της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων για ρύθμιση οφειλών προς Δήμους
και τα νομικά τους πρόσωπα (όπως τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης – ΔΕΥΑ), καθώς και προς τις Περιφέρειες.
Ο διακανονισμός αφορά χρέη που βεβαιώθηκαν έως τις 31 Οκτωβρίου 2024, ενώ η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται προς την αρμόδια υπηρεσία του δήμου, της περιφέρειας ή του νομικού του προσώπου.
Για όσους έχουν εκδώσει βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη (ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 9.600 ευρώ, ισχύουν και άλλα περιουσιακά και λοιπά κριτήρια), τα χρέη καταβάλλονται με απαλλαγή από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα.
ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ