
Το Μυθιστόρημα «Μεθυστής» του κορυφαίου έλληνα συγγραφέα Γιάννη Καλπούζου αναφέρουν οι πληροφορίες μας «γεννήθηκε στον Κρουσώνα.
Το βιβλίο πραγματεύεται την Κρήτη του μεσοπολέμου και της κατοχής κα η πλοκή του αναφέρεται σε μυθιστορηματικά γεγονότα με ιστορική βάση, που έγιναν στα Χανιά , στο Ηράκλειο αλλά και στον Κρουσώνα. Άλλωστε ο κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος είναι από τον Κρουσώνα.
Εκεί στο γνωστό καφενείο του «Καραμπουτσέ», όπως φαίνεται στην φωτογραφία που δημοσιεύουμε, σε μια όμορφη παρέα πριν από δύο χρόνια, οι εικονιζόμενοι Κρουσανιώτες ανέφεραν διάφορες ιστορίες για τον Κρουσώνα και για την ιστορική ομάδα του καπετάν Σατανά!
Τον συγγραφέα Γιάννη Καλπούζο είχε οδηγήσει στον Κρουσώνα ο Προεδρος της Δαίδαλος και Περιφερειακός Σύμβουλος Κώστης Φασουλάκης με τον φίλο του μαέστρο Μύρων Μιχαηλίδη, που διακρίνεται από δεξιά. Δίπλα οι Κρουσανιώτες Βασίλης Βαμβουκάκης και Μανόλης Μαραυγάκης, ο Κώστης Φασουλάκης με το γιό του Γιάννη, ο καθηγητής Φυσικής αγωγής επίσης Κρουσανιώτης Γιώργος Μακατουνάκης και ο σπουδαίος συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος.
Σημειώνεται πως το βιβλίο «Μεθυστής» παρουσιάστηκε και στον Κρουσώνα, εκτός από το Ηράκλειο όπου έγινε μια ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση, λόγω της απώλειας του Μανόλη Λυδάκη.
Στην συγκεκριμένη βραδιά ήταν προγραμματισμένο να τραγουδήσει και ο Μανώλης Λιδάκης και να παρουσιάσει τους στίχους του Γιάννη Καλπούζου μελοποιημένους από το Μύρωνα Μιχαηλίδη, ωστόσο δεν πρόλαβε.
Στην εκδήλωση του Ηρακλείου το παρών έδωσαν και τα αδέρφια του αείμνηστου Μανόλη Λιδάκη.
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Κρήτη 1937-1945

Χρόνια σαν αιχμηρές ακίδες, αλλά και με φωτεινά φτεροκοπήματα.
Ο Νέστορας πορεύεται με την αρχή: Ευτυχώς χρωστάω στη ζωή και δε μου χρωστάει. Η Αριάνθη αναρωτιέται: Μήπως αν τα βάνεις όλα σε τάξη σου ξεφεύγει η ζωή; Ο Μιχαλαριάς, με τη μισή καρδιά του από γρανίτη και την άλλη μισή από βαμβάκι, αφότου ξεκάμπισε στο χνούδι της γης, έζησε ωσάν μανιασμένος ταύρος. Η πασίχαρη Βιολέτα δηλώνει: Ή με τον Τίτο ή σε μοναστήρι. Ο Ντιραβένας, καταπώς λέει, μετατρέπεται σε σκαντζόχοιρο για να μην τον φάνε οι αλεπούδες. Η Καδιανιά αντροκαλεί τα κύματα. Στο πρόσωπο του Χαραλάμπη Γιανναδάκη σμίγει η έκρηξη με τη γαλήνη.
Δικτατορία Μεταξά, το Ελληνοϊταλικό Μέτωπο, η μάχη της Κρήτης, η ανηλεής γερμανική κατοχή στο νησί και η αντίσταση. Τα φοβερά κι εγκληματικά αντίποινα των Γερμανών, η προπαγάνδα και η κατατρομοκράτηση του λαού, η κοινωνική ανισότητα, τα δόντια της πείνας, μαυραγορίτες, δωσίλογοι, καταδότες, άνθρωποι χωρίς κανέναν ηθικό και ιδεολογικό φραγμό, αλλά κι εκείνοι που όταν στέκονται μπροστά σου χαμηλώνεις το βλέμμα όπως στην κονταριά του ήλιου.
Ξυπόλυτες αλήθειες και παπουτσωμένα ψέματα. Ανυπόταχτοι, αγωνιστές, σκιαγμένοι, υποκριτές, πολτοποιημένες συνειδήσεις, μίσος, απληστία και αχαριστία. Η ψυχή της γυναίκας που χτυπήθηκε στο αμόνι της άνοιξης και του άντρα στο αμόνι του χειμώνα, ένα ματωμένο κροσσωτό κεφαλομάντηλο κι ο μεγαλύτερος πλούτος της ζωής: Δυο μάτια να σε θωρούν με λαχτάρα.
Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασαν η Μαριάννα Πεχυνάκη και ο Νικολής Αβραμάκης, η χορωδία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών υπό τη διεύθυνση της Αργυρώς Σταυρίδη ερμήνευσε τραγούδια, στη λύρα ήταν ο Μανώλης Καλυκάκης, στο λαούτο ο Γιάννης Μαρτσάκης ενώ χόρεψαν και από το Εργαστήρι Πολιτιστικής Εκπαίδευσης «Ερωτοκρήτες».
Η διοργάνωση της παρουσίασης ήταν του Δήμου Ηρακλείου, της ΔΕΠΑΝΑΣΛ Α.Ε., του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος».
Λίγα λόγια για το συγγραφέα:
Ο Γιάννης Καλπούζος γεννήθηκε το 1960 στο χωριό Μελάτες της Άρτας και από το 1983 ζει μόνιμα στην Αθήνα.
Έχει γράψει έντεκα μυθιστορήματα: «Ιμαρέτ», «Σάος», «Άγιοι και δαίμονες», «Ουρανόπετρα», «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου», «Ραγιάς», «Σέρρα», «Γινάτι», «Εράν», «Καλντερίμι» και «Μεθυστής». Το «Ιμαρέτ» κυκλοφορεί και διασκευασμένο σε εφηβικό μυθιστόρημα (για παιδιά άνω των 10 ετών), με εικονογράφηση του σκηνογράφου Αντώνη Χαλκιά.
Επίσης έχει γράψει τρεις ποιητικές συλλογές, οι οποίες εμπεριέχονται μαζί με πενήντα νέα ποιήματα στον τόμο: «ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ ΠΟΙΗΣΗ 2000-2017», τη συλλογή διηγημάτων: «Κάποιοι δεν ξεχνούν ποτέ» και στίχους για 80 τραγούδια, πολλά από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες, όπως τα: «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου», «Να 'σουν θάλασσα», «Τι μου 'χει φταίξει τι μου 'χει λείψει», «Δέκα μάγισσες» και «Γιατί πολύ σ' αγάπησα».
Η παραλογή «Ο λύκος», που εμπεριέχεται στη συλλογή διηγημάτων, βραβεύτηκε στον Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος του πανεπιστημίου του Παλέρμο Ιταλίας. Το μυθιστόρημα «Σέρρα» τιμήθηκε με το Πρώτο Βραβείο Μυθιστορήματος Μικρασιατικού Περιεχομένου για τα έτη 2016-2018 και έχει μεταφραστεί στα αλβανικά. Τα μυθιστορήματα «Γινάτι» και «Εράν» τιμήθηκαν με το Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public 2019 και 2021 αντίστοιχα. Το μυθιστόρημα «Ιμαρέτ» τιμήθηκε το 2009 με το Βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και έχει μεταφραστεί στα πολωνικά, στα τουρκικά, στα αραβικά, στα αγγλικά από ελληνικό εκδοτικό οίκο και στα αλβανικά.